Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Pečená husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím je pokrm, který spojuje tradici a paletu chutí a vůní, které zahřejí duši i žaludek. Tento pokrm je symbolem slavnostních obědů a rodinných oslav.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 108 kJ / 2 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,51 g |
Tuky | 69,39 g |
Vláknina | 32,64 g |
Cholesterol | 625 mg |
Sodík | 191 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 369,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky do druhého dne.
Krok 2: Uvaříme brambory ve slupce (počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali 500 g), necháme vychladnout a do druhého dne necháme odležet v lednici.
Krok 3: Druhý den vyndáme maso nejméně dvě hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.
V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme 100 ml vína a 300 ml vývaru (nejlépe teplého) a přikryjeme poklicí. Krok 4: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže). Krok 5: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme. Krok 6: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním. Krok 7: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže). Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C. Krok 8: Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Krok 9: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Krok 10: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka. Krok 11: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.
V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme 100 ml vína a 300 ml vývaru (nejlépe teplého) a přikryjeme poklicí. Krok 4: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže). Krok 5: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme. Krok 6: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním. Krok 7: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže). Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C. Krok 8: Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Krok 9: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Krok 10: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka. Krok 11: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.
Zveřejněno 15. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Moje poznámka
Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNWR
Nejnovější recepty
Jednoduché burger bulky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí plněná roláda pečená ve vepřové tukové bláně
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí maso z polévky na čerstvé zelenině ve woku
Přidáno před 11 hodinami
Tvarohové noky do polévky
Přidáno před 14 hodinami
Bagety k snídani se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové maso s kapiovou omáčkou a paloučkový knedlík (pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočkový salát s vejci a cibulí
gabikka před 5 hodinami
Rybízové řezy s mascarpone krémem
Jan Nemec před 9 hodinami
Americké extra čokoládové cookies
Vanika před 9 hodinami
Nejlepší marokánky
stepna před 10 hodinami
Plněné sladké rohlíky
veronika_straka před 11 hodinami
Květákový mozeček
HanaVl před 12 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Kakoska před 12 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
Prim007 před 12 hodinami
Pařížský krém na plnění zákusků, rolád, dortů
Matea před 12 hodinami
Květák se slaninou a uzeným tofu
mafinka888 před 12 hodinami
Tématické fráze:
recept na svatomartinskou husu,
husa se zelím,
jak upect svatomartinskou husu,
svatomartinské menu,
jablečné zelí,
svatomartinské menu recepty,
bramborové knedlíky pohlreich,
svatomartinská husa s jablky recept,
menu domů svatomartinská husa,
bramborový knedlik podle polreicha,
husa s jablky recept,
svatomartinské menu recept,
svatomartinská husa s jablky,
recept na svatomartinkou husu,
pečená husa pohlreich recept,
bramborový knedlík který se vždy povede,
menu domů bramborové knedlíky,
jak se pece svatomartinska husa,
recept husa se zelím,
svatomartinská
Suroviny:
stehno husí,
jablko červené,
cibule,
cibule červená,
máslo,
kmín celý,
kmín mletý,
sůl,
víno bílé,
mouka hladká,
vývar drůbeží,
zelí hlávkové,
jablko červené,
cukr třtinový,
cukr krystal,
cibule,
džus jablečný,
máslo,
kmín celý,
pepř mletý,
sůl,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
krupička,
solamyl,
máslo,
žloutek,
slanina anglická,
sůl
Komentáře (43)