Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzený sýr

Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýru bez příchuti vykouzlíte skvělou pochoutku na oslavu nebo jen tak k televizi.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 200 min

200 min (200 min příprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 502 kJ /
2 510 kcal
Bílkoviny225,00 g
Tuky150,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 600 mg
Sodík 10,00 g
Sůl25,00 g
Sacharidy65,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sýr nakrájíme na kostičky 1x1 cm. Krok 2: Punčochu nastříháme jako rukáv. Dáme do sebe tři rukávy a na konci zavážeme provázkem. Krok 3: Do vytvořené punčochy nasypeme nakrájené kostičky sýru. Krok 4: Pokud chceme, tak můžeme přidat šunku, bylinky, česnek nebo cokoliv dle fantazie a pevně zavážeme. Vznikne tak koule. Z 1 kg sýra budou pak koule dvě. Krok 5: To vše pověsíme do udírny vyhřáté na 50 °C a udíme tak dlouho, až se vše spojí v celistvou hmotu. Potom je hotovo. Krok 6: Z koule vznikne taková velká kapka. Necháme pověšené vychladnout.

TIP: Sýry v kuchyni aneb na jaké způsoby je můžeme zpracovat?

Zveřejněno 15. 12. 2012

Poznámka autorky BILKOVAI

Na obrázku je sýr se šunkou a sýr se šunkou a zeleným pepřem. S tím pepřem opatrně, já to trošku přehnala:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí uzený sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MW3A

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí uzený sýr

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MW3A

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

U nás má největší úspěch s pistáciemi.

No krása :) Pěkná práce, naložit sýr už plánuju nějakou dobu

Dobrý den, udím eidam 45%, nakrájený a malé kostičky, buď to samotný, s česnekem, nebo směsí tymiánu, pepře a špetkou chilli koření. Sýr se mi vždy po prouzení pěkně rozteče a spojí. Po vychlazení drží krásně celistvost.
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne. :-) :yes:

kalimada: Kostky jsou lepší kvůli chuti,než se sýr rozehřeje a spojí,má kouř trochu času proniknout i mezi kostky a udělat "uzenou" chuť :-8
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/;-)

Dostala jsem vyuzený sýr v plátýnku,ale nemohu ho dostat ven.Poradí mi prosím někdo,jak se k té dpbrotě dostat?Díky.

vrata:udíme na 50 st. a česnek bych nakrájela na tenké plátky.

MarS:Dobrý den,jakou teplotou udíte a jak dlouho.
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.

MarS:

také sýr udíme, ale punčochu "vystelu anglickou slaninou, aby šel sýr lépe z punčošky....

stejnym spusobem to udime už 30 let ale teplota ma byt 70 stup.protože jinak se muže stat že uvnitř mužou zustat neroztekle kousky a nechaly jsme to udit asi 8 hod
:-)):-p

Já dělám domací sýr a udím ho. To nemá chybu. Kam se hrabou ty kupované chemie kdoví z čeho je to dělané.:-D

Dobrý den, udím podobně, jen se mi osvědčilo používat sýt krájený na plátky rovnou z prodejny. Vzhledem k tomu, že to vyjde na stejné peníze, tak kupuji ten krájený a jen jen potom "pokrájím plošně" na menší kusy a ty plním do punčochy...Jinak doporučuji sýr Gouda, min. 40% - potom to skutečně spou s bazalkou nebo česnekem nemá téměř žádnou chybu, snad jen, že toho je vždycky málo :) .

to jsem si dnes naběhl zakoupil jsem na uzeni třicetiprocentní cihlu z Tesca. Po vyuzení absolutně nepoužívatelne. dejte si na to pozor kupte si raší dražší kvalitní..:-((...

Dají se dělat ruzné třeba s ořechy vlašské atd.....jinak muj oblibenej je černé a zelené olivy česnek,a druhej sušená rajčata-s parmskou šunkou dobrej. dvadny a jdu na to:yes::yes::yes:

Uzený sýr libovka já už ho dělám dlouho tísíce ruznejch druhu furt mužeš experimentovat s tím ale řekl bych že je lepší ten sýr na hrubo nastrouhat než na kostky :-p:yes:lépe se rozteče

..jo, jo to je opravdu dobrůtka. Sýrové salámy, jak tomu říkáme my, budu udit v neděli na závěr letní sezony. Většinou dělám 3 druhy - se šunkou - přírodní, s kořeněným bůčkem a česnekem a jeden do zelena s cibulovou natí, pažitkou a bylinkami...už se těším. Je dobrý i s osmaženou drobně rozkájenou cibulí, která se ale musí pořádně vyždímat z oleje.:-))

Tématické fráze:
uzení sýrů, jak udit sýr, domácí uzený sýr, uzený sýr, uzený sýr v punčoše, uzení sýra, jak vyudit sýr, recept jak udit syr, domácí uzený sýr recepty, jak dlouho udit sýr, uzeny syr recept, domaci uzený sýr recept, uzený domácí sýr, udíme sýr, recept na uzený sýr, recept na domácí uzený sýr, recepty na uzeni syru, recepty jak udit syr, uzený sýr recepty, v čem udit sýr

Suroviny:
sýr eidam, šunka, pepř zelený sterilovaný, bylinky

Přidat fotografie receptu