Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kudrbánková polévka

Starý krajový recept na variaci bramborové polévky. Sádla na jíšku bylo tehdy škoda, tak aby zasytila, jsou do ní kromě brambor a hub zavařeny i nočky. Dnes takové polévky jako méně kalorické opět vyhledáváme.

Hodnocení receptu je 5,0 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 757 kJ /
420 kcal
Bílkoviny14,34 g
Tuky16,52 g
Vláknina16,48 g
Cholesterol 285 mg
Sodík 185 mg
Sůl0,31 g
Sacharidy48,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci na kousku másla osmažíme do růžova jednu pokrájenou cibuli, na ní lehce osmažíme dvě hrsti sušených hřibů, nastrouhanou kořenovou zeleninu, nadrobno pokrájený brambor a zalijeme zeleninovým vývarem. Krok 2: Než se povaří, připravíme si nočky z jednoho vajíčka, které rozmícháme v hrnečku, přisolíme, přidáme nadrobno posekanou petrželku a trochu polohrubé mouky tak, aby vzniklo polotuhé těstíčko. Krok 3: Lžičkou vykrajujeme malé nočky (kudrbánky), které do polévky zavaříme. Krok 4: Na pánvičce na másle osmažíme dozlata zbylé dvě nadrobno pokrájené cibule a vmícháme do uvařené polévky.

TIP: Různé zavářky a vložky do polévky

Zveřejněno 16. 1. 2013

Poznámka autorky hosta

Je to taková dost příjemná kombinace bramborové nezahuštěné a cibulové polévky, název zřejmě krajový, nikde jsem se s ním nesetkala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kudrbánková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kMQr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kudrbánková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kMQr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

:-)<3:yes::yes::-K

Je prostě vynikající..doporučuji vyzkoušet,kdo váhá.

Maminka těmto nočkům říkala puciky, prý jim tak říkala její maminka.

Dnes jsem dělala tuto polévku,použila jsem čerstvé houby;-)polévka je výborná;-)

Jituš, dnes jsem udělala tuto Tvojí polévku a chutnala nám moc. Určitě budu opakovat....:yes: Přidala jsem Ti fotku. Je zajímavé, co měla polévka názvů, podle destinace kde se vařívala.;-)

u nás se jim říkalo kudlánky :-) Takovou polévku jako jinou variaci bramboračky dělávala maminka a já na ni skoro zapomněla ;-(

:yes:

jedna moje přítelkyně jí říkávala žežulková:-), jsem ráda, že jsem ji tu našla:-)

Lenunka: jako malá holka jsem jí jedla hrozně ráda a u nás se jí říkalo žužánková. Myslela jsem si vždy ,že to nějaké dítě zkomolilo a že to už tak zůstalo.

Tak cosi takového vařívá zhusta, ke všeobecné spokojenosti, paní casinová a název volívá podle převažující suroviny :yes:
No a když se v lednici povaluje pozapomenutý kousek sýra, tak ho přidá do nočků :yes::yes:

Jituško dnes jsem opět dělala tuto výbornou polévku:yes:

Jituš právě jsem jí dovařila a je výborná:yes::yes:Dávám i foto pokud nevadí;-)

savlinka: to jsem ráda, že chutnala, díky:-K

Zdeňka Rusínová:Dnes jsem vařila.Výborná.:yes::yes::yes:

Zdeňka Rusínová 26. 2. 2016 14:40
Podobnou dělala i má maminka. Jsem ráda že stále figuruje mezi lidmi. Já na ni skoro zapoměla. Děkuji za připomenutí!:yes:

Já jsem z nedostatku času zkusila těstíčko překapat přes síto na halušky a od té doby to jinak nedělám. Je to nepoměrně rychlejší. :-)

Kudrbánek,to je pěkný :-D ,u nás je to kudlásek :yes:

Tématické fráze:
nezahuštěné polévky, kundrbalkova polévka, recepty na polévky, kudlasy, jak se dělá kudlásek, kapana polevka, kudlásky, kudlasy do polevky, nezahuštěné polévka, kudlásky do do polévky, amazon, názvy polévek, bramboracka s kudlasky, polévka s kudlásky, kundbalkova polévka, názvy polevky, kvetakova polevka s kudlasky, polévky, polévky recepty, kudlasy recept

Suroviny:
cibule, máslo, hříbky sušené, mrkev, petržel, celer, brambory, vývar zeleninový, vejce, mouka polohrubá, petrželka, sůl

Přidat fotografie receptu