Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domaci smetanova ricotta

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aisha

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 961 kJ /
469 kcal
Bílkoviny19,30 g
Tuky29,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 106 mg
Sodík 286 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy31,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko, smetanu a sůl promícháme, dáme na mírný oheň ohřát. Když mléko dosáhne 80 °C, což trvá cca 10 minut, pomalu vlijeme citronovou šťávu, ve které jsme rozmíchali kyselinu citronovou. Ztlumíme oheň na minimum a pomalu, asi tak 2 minutky promícháváme. Krok 2: Mléko se začne srážet a při míchaní bude vidět oddělená syrovátka.
Po dvou minutách vypneme plamen a necháme celou směs v klidu vychladnout.
Pote ji nalijeme do cedníku, který jsme vystlali plátnem a necháme vykapat. Krok 3: V plátnu zůstane cca 150 g smetanové riccoty, chuťově se blížící k mascarpone. Syrovatku můžeme dále použít např. do těst. Krok 4: Jelikož nemám teploměr, zkoušela jsem dle rad na internetu vyrobit ricottu bez něho a podařilo se. Ovšem není až tak hrudkovitá, jak bych si představovala. Také jsem použila kupované 3% mléko. Příště zkusím tučnější. Krok 5: Metoda bez teploměru: Krok 6: Mléčnou směs bedlivě sledujeme. Pokud se nám na povrchu začne táhnout škraloup a po obvodu se tvoří jemné bublinky, je správný čas na citronovou stavu.

TIP: Ricotta a její využití v kuchyni

Zveřejněno 9. 2. 2013

Poznámka autorky aisha

inspirace: ruzne ceske i zahranicni webove stranky

metoda bez teplomeru: www.madlinakuchyne.blog.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domaci smetanova ricotta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6VpL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domaci smetanova ricotta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6VpL

Komentáře (56)

Opravdu vynikající. Dělám často jen tak na chleba, ale dnes jsem udělala víc a přidala k těstovinám. Bylo to výborné :yes:

Ela: :-) To nie je des a hrôza. ľudský mozog dokáže prečítať bez problémov aj text, v ktorom nahradíte písmená číslicami. Nie je to problém. A autorka skutočne píše recepty dobré, tak nehaňte. ;-)

Ela: tohle není o "umí-neumí", ale proto že autorka není zdejší a přispívá z hodně veliké dálky;-)tak trochu shovívavosti;-)

Je to děs a hrůza číst něco bez háčků a čárek Proč to někdo umí a někdo ne?!?! Tak to raději nečtu!:-//

casino:
ach můj bože!! (podívejte do pravidel)syrovátka!!!, a ještě někoho opravuje

casino:
...ach bože, sirovátka!!!:-((

Jak už tady níže píší Jitkas: a aisha: tak toto nemá s ricottou nic společného, snad akorát ten název :-((
Nemusí být každý zbožíznalec:-D ale jakési základní vědomosti (Google) by měly patřit k výbavě každého kuchtíka... ale nazývat cosi mezi tvarohem a mascarpone (byť by to mělo skoro 40% tuku) je zcestné
(ricotta má kolem 10% tuku, dělá se ze sirovátky. Zkusil jsem to 1x a vřele to nedoporučuji - výsledek neodpovídá vynaloženému úsilí:no:

Výrobu mascarpone jsem na TOP nenašel, takže si dovolím :-D
http://www.labuznik.cz/recept/vyroba-mascarpone-2/

Dobry den,
asi jsme někde udělala chybu. protože nemám teploměr, tak jsem to asi zahřála víc. Je možné, že díky tomu je riccota kyselá? nebo se stala chyba jinde? diky

jarka skrobakova: Moc dekuji za vyzkouseni a pridani fotek..jsem rada, ze se dilo podarilo..:-K:yes:. Ricotta vypada moc hezky, pekne kulatoucka..:-):-p

Martinko, tak jsem včera udělala Tvoji rikotu a musím říct, že je moc dobrá, ale je jí málo:-D. :-! Měla jsem mlého z farmy a kunínskou šlehačku 40%. Nechtělo se mi to nějak oddělovat od té syrovátky tak jsem přidala kyselinu citronovou ještě jednu špetku a pak už to bylo ok. Posílám foto jestli nevadí:-? Dala bych bodík, ale ten jsem Ti už dala minule, tak dne jen velký dík za fajn receptík. :yes::yes::-K

Majka8: Jsem rada, ze u vas recept zdomacnel a ze vam chutna. Take pouzivam syrovatku do testa na chleb, je vynikajici. Clovek se hned jinak citi, kdyz si domaci chleb namaze domacim syrem..takovy pocit osobni hrdosti..:-D

aisha:Ricottu podle Vašeho receprtu dělám každý týden,je vynikající:yes:,používám na několik způsobů,buď ji zbaštíme jen tak na chleba,nebo ji ochutím ředkvičkou,šnytlikem,nebo přidám šunku,taky jsem použila místo mascarpone a nikdo to nepoznal.Ovšem,každou sobotu ze zbylé syrovátky peču vynikající chleba,takže je vše zužitkováno,dnes dopoledne upečený chleba je snědený a ricitta taktéž:-//

alena: Ja vim, ale kde vzit 4 litry syrovatky a nekrast? :-D Proto jsem do nazvu napsala smetanova, aby to nebylo zavadejici..;-)

čím víc se mléko ohřeje, tak pak je výsledný tvaroh kyselejší.
jinak je nutno dodat, že pravá, italská riccota se vyrábí ze syrovátky, prostě je to syrovátkový tvaroh.

rebeka: Mam uprimnou radost, ze jsi vyzkousela..:-K:-K..mocinky dekuji..i za paradni fotky..:-K:-K Ohledne hrudek, nemyslela jsem uplne ty, co ma cottage, asi jsem to blbe popsala..:-8..predstavovala jsem si to takove lehci, nadychanejsi. Ale to je jedno, hlavne, ze chutna..;-);-)

senky: no vynikající.. ona mně zblbla aisha.. riccota je , aspoň u nás, krémová, jako mascarpone.. furt tu cosi píše o tom, že si to představovala víc hrudkovité.. tak já to chtěla mít jako cottage taky:-D:-D:-D:-D:-D

rebeka: že je to dobrota:-?:-D

aisha: děkuju za výborný recept.. ten sýr nemá prostě chybičku:yes::yes:
přes počáteční peripetie se dílko nakonec podařilo;-), dala jsem více soli i citronové šťávy, takže nemusím přidávat vůbec nic, jen máznout na pečivo a popřát si dobré chuti:-D:yes:
ráda přidávám další bodík a obrázky, jestli neva
měla jsem domácí mléko a 31% smetanu, fakt.. mohu jen doporučit:-K:yes::-)

rebeka: :-D:-D:-D To vis, ze staci citrus..navic cerstve nadojene mleko, to nebude ani treba zvysovat davku lemonu..to pujde samo. Tesim se na vysledek. ;-)

aisha: tak jsem se chtěla do výroby:-D pustit, ale zblblá, nikoliv jazzem, ale po noční:-D, zapomněla jsem koupit kyselinu citronovou:-// šlo by tam dát o něco více citron. šťávy, nebo budeš na mě jak pes, a vyžeheš mně do obchodu:-(:-?:-D:-D:-D
ale pozor:-!:-! zato mám mlíčko právě nadojené z vemínka, krásně smetanové, domácí.. to bude dobrota:-p;-):yes:

Zase je tu prvotřídní recept. Nemohu nic jiného než chválit.Proto musím dát +bodík 21. JE TO SUPER.

senky: Moc pekne fotecky..povedena ricotta..:yes::yes: Jsem rada, ze jsi vyzkousela..diky!

jarka skrobakova:Jaruš, a jak je dobrá:-*;-)

senky: Máš ji suprovou tu rikotu:-K

Tak už jsem dělala třikrát:-!:-! Poprvé z polotučného a 31% šlehačky a okamžitě snězeno:-p:-)) Podruhé z plnotučného a 40% šlehačky a snězeno ještě rychleji:-D:-D:-D Třetí dávka čeká v lednici na zítra, na čerstvý nehnětený chleba ze syrovátky:-D:-D:-D Díky a foto:-):-K

marianne: Dekuji..fotim mobilem, Samsung Galaxy S II..az se divim, jake fotky dokaze..;-)

monikaK: Dekuji..:-K:-K

Kouzelná fotka, mohla by jsi s ní na stránky do "Apetitu", jinak zase jedna z Tvých vynikajících vychytávek, čím fotíš Aisho?;-):yes:

další super vychytávka!Díky za ni!Zasloužený bodík už letí;-):yes:

Majka8: Jsem rada, ze u vas doma chutnalo..:-K..diky..:-K:-K:-K

spagetka: Chce to jen bedlive sledovat mleko..;-):-)

spagetka:Teploměr není nutný,povedlo se i bez:yes:

aisha:Ricotta byla tak dobrá,že dnes už ji nepoužiju do pečení,ráno si ji rodina namazala na chleba,nebyla jsem doma,tak jsem ji neuhlídala:-))nevadí,pustím se do nové a asi ji budu muset dát pod zámek:-D.Ze syrovátky ji dělat nebudu,asi dost náročný na suroviny,to bych musela mít statek.Bodík za dobrotu:yes:

aisha: Prima a hlavně dík za radu ohledně teploměru, taky ho nemám;-):-p:yes:

Jitkas: To je pravda, chtelo by to mensi farmu..ke kravce pridat ovecku, kozu a experimentovat..:-D:yes: Cerstve mleko u nas muzu koupit v kibucu, takze bych mohla zkusit..;-)

Pajaska: Stranky znam, jsou pekne..:yes::yes: Diky..:-K

aisha: Prave v tom je problem, ze vytezek vyroby ricotty ze syrovatky je minimalni. Z 1 litru syrovatky vznikne jen 30g ricotty. Nasla jsem recept, velice pekny, ale zacina pouzitim 10 litru mleka, vyrobi se tvaroh a pak, do zbyle syrovatky se prida na kazde 2 litry syrovatky pul litru mleka a dela se ricotta. Na takove pokusy je treba vlastnit kravicku.

Nádherné.:yes::yes::yes:
Jestli máte zájem o všelicos z mléka,tu je spousta zajímavého čtiva,ale určitě to znáte. ;-)
http://conovehonakopci.cz/?page_id=258

1974andrea: Ja to take zkousela poprve. Nekde jeste pisou, pridat do mleka lzici bileho jogurtu s zivymi kulturami. Kyselinu jsem do citronove stavy pridala pro jistotu. Jinde pisi pouzit ocet (vinny nebo jablecny). Tech rad je hodne, pomalu clovek nevi, co si vybrat..:-D:-D

Majka8: Na internetu je vice navodu, bud z cerstve syrovatky nebo kysele , kdy se necha cerstva prirozenou cestou zkysnout. Na konecny hrnek ricotty je treba asi 4 litry syrovatky. U nekterych navodu se k syrovatce pridava jeste mleko. Postup je ale vzdy stejny, zahrat na 80 stupnu, pak pridat kyselinu citronovou, citronovou stavu nebo vinny ci jablecny ocet. Ze syrovatky jsem ji nezkousela vyrobit, takze presne nevim. Jinak diky za vyzkouseni receptu, jsem rada, ze se dilo povedlo..:yes:

Jitkas: Ja jsem pri hledani nasla vice druhu syru ricotta. Ten pravy je ze syrovatky, ovsem existuji jeste dalsi druhy, ktere se vyrabeji z mleka, nebo dokonce susenim, pecenim a solenim tvarohu. Tedy alespon dle internetu. A stale ricotta, doplnena pouze o dalsi nazvy napr. salta. Jelikoz nemam tolik syrovatky, zkousela jsem tu z mleka..;-)

Diky vsem za mile komentare...:-K:-K

Jitkas:Nemáte recept na ricottu ze syrovátky?Syrovátku bych měla,ale neznám postp:-//

1974andrea:Dnes jsem vyzkoušela přesně podle receptu a zadařilo se,teploměr jsem taky neměla,ale držela jsem se návodu,oko jsem z mléka nespustila:-D mám v lednici a je to moc dobré:yes:Zítra to použiji do pečení místo maskarpone:-K Jen nevím,jestli to z kupovanýho mléka půjde,já jsem to dělala z domácího ze statku

Marti, já jsem jednou zkoušela ricottu podle Apetitu a vůbec se mi to nesrazilo. Nebyla tam ale kyselina citronová, pouze citronová šťáva. Nevím, čím to bylo, držela jsem se přesně receptu. Zkusím ještě tu tvoji.;-)

Ona to vlastne neni ricotta, nebot zaklad teto je syrovatka, ne mleko. Timto zpusobem ( tedy z mleka) vyrabim tvaroh. Rikam mu rychlotvaroh a vetsinou tak delam, kdyz ho potrebuji hned a nemam cas dat zkysnout mleko. Ricotta se dela ze syrovatky, ktera se zahreje asi tak na 80°C a pak se prida citronova stavava atd. V podstate jde jen o to, ze ricotta je neco skoro bez tuku, co vznikne srazenim kaseinu, ktery zbyl v syrovatce po vyrobe syru.

Mléko kupuju na statku,takže by se mohlo zadařit:-D hned tisknu a jdu na to,výsledek zdělím:-))Recept jedna radost,děkuji:yes:

Nádhera jak začnou farmářské trhy koupím mléko a vyzkouším:yes::yes:

Těch"puků v brance"tady vidím víc;-)Já patřím mezi ně:-D:-D
Opět príma vychytávka:yes:I mě se receptík moc líbí:-K:-p:yes:

Bibinka: Dekuji..ja to zkousela poprve. Tady takove veci bezne nedelaji. Patrala jsem na internetu, co vsechno za syry jde vyrobit doma bez pomoci syridla. Je jich docela hodne..take napr. marcarpone, ruzne tvarohove syry. Bavi me vyrabet si veci doma..chtelo by to mensi farmu..:-D:-))

Jana Remkova, BILKOVAI: Ja cumela taky jako puk..kdyz se to povedlo bez teplomeru..:-D

Moc vsem dekuji..:-K:-K

Tématické fráze:
riccota, ricotta, ricotta recepty, domácí riccota, domácí riccota ze syrovátky, recepty riccota, domaci vyroba ricotty, riccota recepty, ricotta výroba, jak vyrobit sýr ricotta, ricotta recept, recept riccota, sýr riccota kde koupit, rikota, ricotta ze syrovátky, kde koupit sýr ricotta, výroba ricotty ze syrovátky, domácí výroba sýrů ricotta, ricota, jak se dělá ricotta

Suroviny:
mléko plnotučné, smetana, sůl, šťáva citronová, kyselina citronová,

Přidat fotografie receptu