Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

evosheek evosheek

Snadný

Suroviny

Porce: 4 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 034 kJ /
5 505 kcal
Bílkoviny316,36 g
Tuky98,46 g
Vláknina49,56 g
Cholesterol 1,38 g
Sodík 907 mg
Sůl1,64 g
Sacharidy815,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Perkelt: Očištěné maso nakrájíme na 2 cm kousky. Krok 2: Osmahneme cibuli na sádle až zesklovatí, a zaprášíme paprikou. Přidáme maso, papriky a rajče, sůl a promícháme, pak zakryjeme a necháme dusit. Krok 3: Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut dokud maso nezměkne. Krok 4: Podáváme s haluškami nebo tarhoňou, popřípadě brambory a zapíjíme červeným vínem, jako je Egri Bikaver. Český strávník si může posloužit knedlíkem a pivem. Krok 5: Tarhoňa: Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec. Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa. Krok 6: Většinou vždy připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě.

Hodně štěstí a Dobrou chuť! - Jó étvágyat!

Zveřejněno 23. 2. 2013

Poznámka autora evosheek

Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.

Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.

http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0002.html

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJLX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oJLX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

;-)Bibinka: Sádlo dle libosti. Já to klidně opravím. Ale rozhodně sádlo!

evosheek: Ivo, takového něco podobného dělám a ani nevím, že je to maďarský perkelt:-D;-) Zdá se mi, že toho sádla je moc, máš to mastnější, já dávám jen tak 1 lžíci. Jinak souhlasím, že sušená rajčata nemají chybu a taky je mám moc ráda:-p Jinak se mi recept líbí a dávám ti 5.bod:yes:

:yes::yes::yes::yes:

evosheek:aj ja ich milujem...;-)

magdalenka: Souhlasím s tebou! Sušená rajčata jsou v maďarské klasice neznámým pojmem, leč v mé kuchyni jsou.....

Chcela by som podotknúť, že maďarskú kuchyňu trochu poznám a nestretla som sa v nej s tarhoňou iba uvarenou vo vode - ako to máš na fotke, ak dobre vidím. Správny Maďar ju vždy najprv osmaží na oleji, masti do bledohneda a až potom zaleje vriacou vodou a uvarí. Je oveľa chutnejšia, ako keby sa len uvarila vo vode. Tak isto klasická kuchyňa nepoužívala sušené paradajky do pörköltov, len čerstvé.
Inak, nič proti receptu...

Tématické fráze:
vepřový perkelt rajčata papriky, vepřovy perkelt, jehněčí perkelt, recepty s tarhoňou, perkelt, maďarský perkelt s tarhoňou, maďarský guláš s tarhoňou, hovězí perkelt, guláš s tarhonou, jak připravit tarhoňu, rozdíl mezi gulášem a perkeltem, recept s tarhoňou, hovězí s tarhoňou, vepřový perkelt recept, perkelt z hověziho masa, maďarský perkelt a tarhoňa, s tarhoňou recept, maso s tarhonou, tarhoňa s vepřovým masem, s tarhonou

Suroviny:
kýta vepřová, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá žlutá, rajče sušené, sůl, římský kmín mletý, česnek, pepř mletý, mouka hrubá, vejce

Přidat fotografie receptu