Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový)

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 860 kJ /
1 879 kcal
Bílkoviny57,20 g
Tuky9,51 g
Vláknina22,42 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy379,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na přípravu těsta použijeme pekárnu, která perfektně těsto propracuje.
Do pekárny vložíme v pořadí: kvas, vodu, mouku, nastrouhaný brambor na jemno, sůl, kmín, semínka, koření. Zapneme program Těsto a necháme vykynout. Krok 2: Těsto nesmí být moc tuhé, je povolenější (když bude potřeba, přidejte trošičku vody). Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučněnou pracovní plochu (použijeme žitnou mouku) a několikrát ho lehce překlopíme. Zacházíme s ním opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Krok 4: Vytvarujeme bochníček a potom ho překulíme do pomoučněné ošatky nebo cedníku, který jsme vystlali utěrkou a hodně ji pomoučili. Přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Záleží na síle kvásku. Těsto by mělo minimálně zvětšit objem o 1/3. Krok 5: Troubu si zapneme na plný výkon. Vložíme do ní prázdný plech a necháme pořádně rozpálit. Krok 6: Po vykynutí těsto opatrně překlopíme na pečící papír nebo siikonovu podložku a rychle s ním do trouby na rozpálený plech. Plech dáváme doprostřed.
Pečeme na plný výkon 10 minut a potom snížíme teplotu na 180-190°C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chléb postříkáme 3x vodou. Já používám rozprašovač. Krok 7: Upečený chleba vyndáme na mřížku a ještě jednou postříkáme. Krájíme až vychladlý, jinak by se střídka srazila.
Chleba je nadýchaný, střídka je hebká a vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčný. Brambora není v chlebu chuťově poznat.

Zveřejněno 5. 5. 2013

Poznámka autorky BILKOVAI

Odkaz na výrobu žitného kvásku je zde: www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

Test vykynutého těsta: když do něj píchneme prstem a rychle se vrací, tak není dostatečně vykynuté a při pečení by chleba popraskal.

Když se těsto vrací zpět pomalu, tak to je známka dát těsto do trouby.

Když se těsto nevrací a zůstane v něm důlek, tak je těsto překynuté a při pečení už se nezvedne a vznikne velmi nízký chleba (placák).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxx0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxx0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (30)

Chléb vypadá moc pěkně. Kváskový chléb máme moc rádi, vyzkouším.

Skvělý recept,povedl se i bez domácí pekárny ♥️

V kváskových chlebech jsem začátečník ale konečně se dostavila obrovská chvála po upečení tohoto chleba. Je opravdu výborný, vláčný a skvěle chutná. U nás je nyní TOP:yes: díky moc za recept

aksvo: to mě těší :-)

Děkuji za skvělý recept, Ivet... ukládám do kváskové sbírky :-!

Zmizel mi předešlý komentář:-), jen jsem tedy chtěla říct, že tento recept byl můj první pokus o přidání brambory do chleba..a jsem nadšená. Jinak se už pár let držím většinou spíše klasiky, nejsem ani moc semínkový typ:-).

A kůrka je zas jinak křupavá..a i střída malinko do žluta.. no lahoda.

Moooc krásný chlík, určitě vyzkouším!:yes::yes::yes:

luckymili: kyselejší chleba je pravděpodobně z důvodu delšího kynutí. Tím těsto zkyselý. V tomto letním počasí kyne rychleji. U barvy kůrky to chce vychytat troubu. Každá peče jinak. Hladkého povrchu se docílí, když se chleba během pečení stříká vodou.;-)

luckymili 31. 7. 2014 15:37
Dnes jsem vyzkoušela. Můžete mi poradit? Struktúrově super, ale chuťově trochu kyselé a i když upečené, stále na povrchu světlé a bez lesku. Děkuji.

Tak to je prostě "vychytaný"!!! :yes::yes::yes:
Jen si nedovedu představit čím vším (nebo koho) kolem sebe mlátí cholerik,když se nedaří:-D, což je při pečení chleba razdva. :-K

aisha:budu ráda, když vyzkoušíš. Já jich prubla několik, ale tento je náš nejoblíbenější. :-p:-*

Tento chlebik mi unikl..:-O..moc povedeny bochnik, jsi sikulka. Urcite vyzkousim..:yes:;-)..uz si to ukladam..:-K

Eva Prknová: Jestli mohu- jsou asi jen 2 možnosti: koupit v pekařství nebo sama vypěstovat, krásný návod zde je od cathleen. :-)

Eva Prknová 9. 5. 2013 20:43
Kde seženu ten kvásek:-(

Jak se dostanu k žitnému kvásku?

rebeka: ja tiež...:-O krása!:yes:

:-O:-O:-O jenom čumím, jak bacil do lékárny.. krása nesmírná:yes::yes: a ty šikulka.. smekám:-K:-K:yes::yes:

Óóóóó, to je krasavec:-O:yes::yes: a ta dírkovaná střídka:-8:-8

Ten je,v sobotu se do nej pustim.:yes:

Ten teda je! :yes: Hned bych se do něj pustila, kdybych měla kvásek :-p

Ivetko, chlebík se Ti móóóc povedl:yes::-D mňam:-p

Vypadá náramně jedle a lákavě a nemusí dlouho kynout,tak určitě brzy vyzkouším :-p :yes:

Ivetko, ten je, jedna báseň;-)moc pěkný chlebík, zaručeně za 6.boda:yes:

Jéj, ten vypadá báječně!!:yes:+4

Bože, to je krása!!!! :yes:

Mno....nevypadá pěkně. Je prostě úžasný!:-D:yes: Znám ho už z FB:yes:

Moc pěkně vypadá, chleba s bramborami jsem už pekla, je krásně vláčný :-p

Chleba vypadá moc pěkně o chuti nepochybuji:yes::yes:

Tématické fráze:
bramborovo žitný chleba, kváskový chléb recept, recept na žitný kvas, aby byl kváskový chleba vláčný, bramborovo psenicno zitny chleba, bramborovo pšenično žitný chléb, recept na chleba, pšeničnožitný kváskový chleba, jak poznat vykynutý kváskový chléb, kváskový chleba recept, jak poznat vykynuté těsto, žitny chleb recept, pšenično žitný kváskový chléb, vykynute testo jak poznat, recept na kváskový chleba, kvaskovy chleb s bramborem, žitný kváskový chléb, kváskový chléb s brambory, bramborový chleba recept, kvaskovy chleb

Suroviny:
kvas žitný, jogurt bílý, mouka žitná chlebová, mouka hladká, brambory, sůl, kmín drcený, kmín celý, semínka lněná, koření chlebové, droždí

Přidat fotografie receptu