Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 979 kJ / 1 907 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,50 g |
Tuky | 10,78 g |
Vláknina | 24,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5,62 g |
Sůl | 14,00 g |
Sacharidy | 381,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve je potřeba rozmnožit kvásek do těsta - večer, před ranním zaděláváním těsta, si tedy vyrobíme jakýsi rozkvásek: 30 g pravidelně živeného žitného kvásku dobře vymísíme se 120 g vody (z odvážených, nachystaných 320 g) a 120 g žitné chlebové mouky, zakryjeme proti osychání (ne neprodyšně) a necháme v teple 10-12 hodin vykvasit. Tato směs je poměrně hodně tuhá a voní po mouce.
Krok 2: Ráno pak kvásek voní velice příjemně kysele, má dvojnásobně zvětšený objem, vypouklý až zarovnaný povrch a semtam dírky (jako maličké kráterky) po prasklých bublinách.
Krok 3: Přidáme k němu zbytek vody (200 g ), 380 g hladké mouky, 1,5-2 rovné lžičky soli a 2 lžčky kmínu a robotem vymísíme těsto: není třeba mísit nějak dlouho - naopak, dlouhé mísení vede k nechtěnému nahřívání těsta. Stačí 2 minutky promíchat pomaleji a pak max. 4-5 minut mísit rychleji - těsto bude stále poměrně lepivé, ale dosypávat mouku by bylo na škodu (těsto by bylo pevnější, tužší, hůř by kynulo a střída by po upečení byla hutnější, chleba "těžší").
Krok 4: Omoučenou stěrkou těsto v míse seškrábneme dohromady, mísu zakryjeme (opět ne neprodyšně) a necháme ho v teple přibližně 2 hodiny kynout.
Krok 5: Všechno, co přijde do styku s těstem, můžeme omoučit, aby se nám na to těsto nelepilo - jen je třeba mouku používat s mírou, pouze nezbytné množství, abychom do těsta nevpravili další, už nepotřebnou mouku:
Krok 6: Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a nejprve ho můžeme přeložit: - prsty ho lehce roztáhneme (roztlačíme po stole) na obdélník a potáhnutím za okraje těsto přeložíme na třetiny. "Hromádku" otočíme o 90° a znovu přeložíme na třetiny - takhle, zakryté mísou nebo pomoučenou utěrkou, necháme asi 15-20 minut odpočinout. (Překládáním se lépe vyvine lepek a dalším odpočinkem po překládání těsto opět začne kynout a bude tvárnější).
Krok 7: Po odpočinku z těsta sformujeme bochník, který omoučíme a vložíme do vysypané ošatky švem nahoru a zakrytý utěrkou nebo olejem potřenou potravinářskou fólií necháme nakynout (1,5-2 hodiny).
Krok 8: Rozpálíme troubu a vložíme do ní kastrolek s trochou horké vody (kvůli vzniku páry, asi po 15 minutách pečení ho pak z trouby vytáhneme).
Krok 9: Bochník těsta opatrně (s oporou ruky) překulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, rukou nebo štětcem smeteme přebytečnou mouku, bochník ostrým nožem nebo žiletkou nařízneme a chleba dáme péct.
Krok 10: Každá trouba peče jinak, takže je třeba vyzkoušet, jestli
- péct celou dobu na 200-220°C nebo
- prvních 5-7 minut péct na 250°C, pak zeslabit na 200°C a dopéct nebo
- vložit do 250°C a ihned zeslabit na 200°C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská) Krok 11: Chleba pečeme přibližně 45-50 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem. Krok 12: Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespod nezapařil. Krok 13: Krájíme až úplně vychladlý.
- péct celou dobu na 200-220°C nebo
- prvních 5-7 minut péct na 250°C, pak zeslabit na 200°C a dopéct nebo
- vložit do 250°C a ihned zeslabit na 200°C a tak upéct (některé trouby povrch bochníku jakoby zapečou, on se pak nemá kam rozpínat a hodně praská) Krok 11: Chleba pečeme přibližně 45-50 minut, pokud začne brzo svrchu hnědnout, zakryjeme ho alobalem. Krok 12: Upečený chléb necháme vychladnout nejlépe na kovové mřížce, aby se zespod nezapařil. Krok 13: Krájíme až úplně vychladlý.
Zveřejněno 14. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Základní kváskový chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5wGZ
Moje poznámka
Základní kváskový chleba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5wGZ
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 1 hodinou
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 11 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 1 hodinou
Marokánky III - cukroví
Panova před 2 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 2 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 2 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 2 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 2 hodinami
Tématické fráze:
kváskový chléb pro začátečníky,
kváskový chleba,
kváskový domácí chléb pro začátečníky,
kváskový chleba recept,
jak rozmnožit kvasek,
prasklý chleba,
praskly kvaskovy chleba,
kváskový chléb recept,
základní recept na chleba,
recept na kváskový chleba,
kváskový chleba pro začátečníky,
recept na kvaskovy chleb,
nejzdravější chléb,
jak tvarovat chleba,
nejzdravější chleba,
top recepty kvaskovy chleb,
rozkvásek,
recept na nejlepší kváskový chleba,
základní chleba,
kvaskovy chlebik recept
Suroviny:
kvásek,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (23)