Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený lilek s bylinkami a bramborem

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Rinkataki Rinkataki

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: No tak nejdříve si nachystáme ten lilek. Není to vůbec těžký. Zvládne to i naprostý začátečník. Takže vezmeme lilek, opláchneme ho, ořízneme vrchní část a oškrábeme tu fialovou šlupku. (Nejlépe škrabkou na brambory.) Někdo to neškrábe, ale mě to příjde na to smažení lepší oškrábané. No je to na Vás. Poté lilek nakrájíme na kolečka o šířce asi 5 milimetrů. Kdo má rád širší, může si dát širší. Takhle je to pak ale dobře křupavé. Tak máme kolečka lilku. Tyto kolečka poskládáme do mísy a jednotlivé vrstvy vždy posypeme solí. Takhle necháme lilek asi hodinu, aby se vypotil. Krok 2: Mezitím si připravíme brambory. (Teď jsou drahé já vím, ale tak nic jiného bych k tomu nejedla.) Já jsem měla takové ty nové brambory, takže jsem je jen odrhla kartáčkem. Kdo má klasický, tak oškrábat. Brambory poté nakrájíme na nějáké normální kousky. Prostě, jak klasický brambory na vaření. Dáme je do hrnce, přidáme sůl a kmín (zatím nevaříme). Krok 3: Tak máme připravený brambory a zpátky k lilku. Ten už by měl být vypocený. Takže ho osušíme. Jak? Já na to použila staré, látkové, dětské plínky. Nyní si připravíme máčku na obalovaní. Takže dáme trochu mouky a nasekáme tam ten estragon a rozmarýn (ne moc na jemno). Poté naředíme vodou aby jsme dostali takovou řidší kašičku. Nachystáme si strouhanku a můžeme jít na to. Obalíme lilek a naskládáme si ho na nějáký talíř. Krok 4: Tak teď už máme vše připraveno a můžeme pustit plyn, pokud nemáte elektrický sporák. To moc plynu nepustíte. Na pánev nalejeme olej. (Já si namíchala slunečnicový a olivový.) Když je olej rozehřátý tak můžeme dát vařit brambory a dáme smažit první kolečka lilku. Než se nám osmaží tak si vytáhneme papírové ubrousky a jeden si dáme na čistý talíř. Až se nám lilek pěkně osmaží z obou stran, tak ho hodíme na ten ubrousek a zbavíme ho přebytečného oleje, pak kolečka můžeme dát do nějákého síta, ať maj přístup vzduchu. Takhle smažíme a smažíme. Někdy v půlce smažení zkontrolujeme brambory, a když už jsou, tak je slijeme. Potom nakrájíme pórek a kolečka vsypeme do brambor. Přidáme k tomu kapku olivového oleje a pogumáme (pomačkáme). Dosmažíme lilek a můžeme podávat. Dobrou chuť!!

Zveřejněno 2. 7. 2013

Poznámka autorky Rinkataki

1.Promiňte že je to tak dlouhý ale nemohla jsem odolat :D

2.Vejce je v surovinách protože někdo dělá radši věci v trojobalu... mě to příjde zbytečné

3.Lze takle připravit i cuketa, nebo patizon :)

4.Omlouvám se za kvalitu fotky... ale mobil :D

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený lilek s bylinkami a bramborem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/onLL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený lilek s bylinkami a bramborem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/onLL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Lilek milujeme, posílám bodíka:-K:yes:

:yes::yes::yes::yes::yes::-p

lilek delam v trojobalu,nema to chybu,ale s bylinkami taky nema chybu.

Tématické fráze:
dobrý recept na smažený lilek, smažený lilek, recepty lilek smažený, smažený lilek recepty, lilek recepty, smažený lilek recept, oskrabat lilek, recepty na smažený lilek, jak oškrábat patison, baklažán recepty, smažený lilek se sýrem, lilek oskrabany, dobrý recept na lilek, recept lilek smažený, lilek kmín, květák jako mozeček se sušenými rajčaty, fenykl lilek brambory, lilek vaječina, lilek na kmíně, krupava smazeny lilek

Suroviny:
lilek, brambory, pórek, rozmarýn čerstvý, estragon, olej slunečnicový, kmín celý, sůl, voda, mouka, vejce

Přidat fotografie receptu