Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňová marmeláda s vanilkou

Třešňová marmeláda s vanilkou je lahodný a aromatický pokrm, který přináší letní chuť třešní s jemným nádechem vanilky. Pomalým vařením třešní s cukrem a pravou vanilkou vzniká hustá a voňavá marmeláda, která si zachovává přirozenou sladkost ovoce.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

K@tka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

2 a 1/3 sklenice o objemu 320 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 884 kJ /
928 kcal
Bílkoviny26,60 g
Tuky4,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 122 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy186,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na začátku si připravte zavařovací sklenice i víčka, protože později už k tomu nebudete mít příležitost. Sklenice i s víčky (i když jsou nově zakoupené) nejprve pořádně vymyjte a pro jistotu ještě chvíli povařte ve velkém hrnci plném vroucí vody. Krok 2: Všechny opláchnuté a vypeckované třešně vsypte do velkého hrnce s těžkým dnem a za neustálého míchání vařte do změknutí (to trvá u každé odrůdy trošku jinou dobu, ale řádově jde jen o několik minut). Jakmile se na povrchu rozvaru utvoří pěna, odeberte ji pomocí sítka a odstraňte. Krok 3: Tyčovým mixérem rozmixujte část ovoce tak, aby v marmeládě zůstaly kousky ovoce. Krok 4: Přípravek gelfix rozmíchejte v jedné lžíci třtinového cukru a přisypte k ovoci. Oslaďte ještě dalšími 4 lžícemi třtinového cukru a pořádně promíchejte. Vařte asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte na polovinu a špičkou ostrého nože vyjměte semínka. Ta přimíchejte do marmelády společně s prázdným luskem a vařte ještě 10 minut, aby se chuť vanilky pořádně uvolnila. Krok 5: Nakonec vyjměte uvařený lusk a odstavte marmeládu z plotny. Krok 6: Pomocí širšího trychtýře (já použila plastový kelímek s odříznutým dnem) naplňte připravené sklenice horkou marmeládou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout a máte hotovo. Krok 7: Servírujte na plátku čerstvého chleba k snídani, nebo jí můžete naplnit sladké šátečky či koblihy.

Zveřejněno 11. 7. 2013

Poznámka autora K@tka

Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobnýb foto postup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/tresnova-marmelad...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňová marmeláda s vanilkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXNR

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňová marmeláda s vanilkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXNR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Mňam :-p:-p:-p

Jo, s vanilkou mńam ;-):-p:yes:

:yes::yes::-K

Tématické fráze:
třešňová marmeláda s pektinem, třešňová marmeláda, třešňová marmeláda s matou, třešňová marmeláda bez gelfixu, třešňová marmeláda s rebarborou, zdrava tresnova marmelada, meruňková marmeláda s vanilkou, třešňová marmeláda s citrusovým pektinem, luxusní třešňová marmeláda, sklenice na marmeládu, třešňová marmeláda recept, třešňový džem s příchutí, tresnova marmelada pro dibetiky, pomerančová marmeláda s matou, třešnová marmeláda s chio semínka, třešňová marmeláda zdravá, zavařování třešnová marmeláda, marmeláda s vanilkou, třešňová marmeláda třtinový cukr, třešnová marmeláda s chia

Suroviny:
třešně, cukr třtinový, gelfix, lusk vanilkový

Přidat fotografie receptu