Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb pšenično žitný

Na to, abyste doma měli vždy čerstvý chléb, nepotřebujete pekárnu ani pekaře. S tímto receptem můžete mít denně na stole voňavý a křupavý bochánek, který můžete pokaždé vylepšit něčím jiným, ať už semínky nebo restovanou cibulkou.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

levandule

Snadný

Doba přípravy 143 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 43 min včetně doby kynutí

143 min (100 min příprava + 43 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 958 kJ /
3 575 kcal
Bílkoviny106,55 g
Tuky17,32 g
Vláknina64,61 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,02 g
Sůl15,00 g
Sacharidy715,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka, restovanou cibulku nebo česnek. Krok 2: Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě. Krok 3: Na plech připravíme pečicí papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250 °C. Po vykynutí vytvoříme z těsta dva bochníky a přeložíme je na plech. Bochníky potřeme vodou a posypeme libovolným sypáním (kmín, semínka). Krok 4: Plech vložíme do trouby a tu postříkáme vodou (já dělám mašlovačkou). Rychle zavřeme troubu aby se udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minutka). Krok 5: Troubu přepneme na 180 °C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250 °C (stačí 3-4 minutky). Špejlí vyzkoušíme jestli je dost propečený.

TIP: Jaké koření se dává do chleba. Do těsta se přidává nejenom kmín

Zveřejněno 15. 7. 2013

Poznámka autorky levandule

Můžete kombinovat různé mouky a jejich poměry. Můžete přidávat různá semínka a zrníčka, slaninu nebo třeba úžasnou restovanou cibulku. Nejlepší je jen tak s čerstvým máslem.

Recept je jednoduchý, jen musíte mít dost času na to, aby vám těsto vykynulo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb pšenično žitný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZGAQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb pšenično žitný

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZGAQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
domácí zitny chleb, domácí zitny chleba do trouby, recept na domácí žitný chleba do trouby, domácí žitný chleba, domácí žitný chléb v troubě, domací pšenično žitný chleba, recept na chleba, žitný chléb z trouby, recept na domaci zitny chleba, domácí pšenično žitný chléb, psenicno zitny chleb, domácí chleba do trouby z kvasnic, pšenično žitný domácí chléb, domácí pšenično-žitný chléb, recept na domácí žitný chléb, domácí chleba do trouby, psenicnozitny domácí chleb, domácí žitný chléb z trouby, psenicno zitny chleba, žitný domácí chléb

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka hladká pšeničná, droždí, sůl, kmín celý, voda, ocet, semínka sezamová, semínka slunečnicová, restovaná cibulka, česnek

Přidat fotografie receptu