Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Amarant po středomořsku

Objevte výživnou sílu amarantu. Tento starověký super-potravinový zázrak nabízí jemnou, oříškovou chuť a bohaté nutriční hodnoty. Vařený amarant je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravé a chutné zpestření svého jídelníčku.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie573 kJ /
137 kcal
Bílkoviny6,54 g
Tuky1,81 g
Vláknina14,46 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 419 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy17,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na lžíci oleje ze sušených rajčat krátce orestujeme na plátky nakrájený česnek. Krok 2: Vsypeme suchý amarant a 1-2 minuty ho za stálého míchání opražíme. Zalijeme vodou, přidáme zelené fazolky, na kostičky nakrájenou cuketu, přepůlené olivy a drobně pokrájená sušená rajčata. Ochutíme bazalkou a oreganem, přiklopíme pokličkou a od doby varu vaříme 20 minut. Krok 3: Dochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat.

TIP: Jak připravit kuře na kari - oblíbené recepty

Zveřejněno 21. 7. 2013

Poznámka autorky petram

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Amarant po středomořsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgyv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Amarant po středomořsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgyv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Jitkas: To je dobrý nápad. Já amarantové pukance kupuji v prodejnách se zdravou výživou a pak je přidávám do domácího müsli. Jsou ale hodně drahé a domácí výroba bude určitě lepší.:-)

Petram: Z amarantu se dela i neco jako mini- popkorn. Da se na rozehratou panev s kapkou oleje, priklopi a on se nafoukne, presne jako kdybys pouzila kukurici. Pouziva se potom jako dekorace na ruzne sladke zakusky ci dortiky.

Já vůbec, ale vůbec nevím, co je to amarant. Nicméně, to foto vypadá tak jedle!!:-p

hosta: Jé, tak to bych to určitě zkusila, třeba pro začátek nasladko jako kaši, nebo jakkoli jinak...

petram: já ty máčky každý rok předpěstovávám, jsou to nítěnky a pak metrové stromy, velice dekorativní a nepotřebují žádnou další péči, jen zalívat, mám jich plné záhony. Když dozrávají, mísu z nich klidně oklepu:-))

hosta: Ten je nádherný! :-K Netuším, jak bys semínka sklízela takhle ve velkém, ale pokud by se ti to povedlo, tak by nejspíš použít šel.

To je moc zajímavý recept - myslíš, že by šlo i z toho laskavce, který mám každoročně na zahradě - viz foto?

Ten amarant se mi moc líbí:-*a Tvá krásně barevně i chuťově ladící dobrota také:-K:-p:yes:

Tématické fráze:
amarant recepty, amarant, amarant zrno recepty, amarant recept, amarantové sušenky recept, amarant foto, amaranth zrno recepty, recept amarant, recepty z amarantu, amarantove pukance, mouka z amarantu, amaranth recepty, amarantová mouka recept, amarant-příprava, laskavec recepty, jak vypada amarant, jak uvařit amarant, jidlo z amarantu, laskavec recept, vareni fazolove macky

Suroviny:
česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu