Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup

Nejen děti, ale i mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Pokud máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě zkuste domácí kečup. Ten klasický sladký samozřejmě můžete obměňovat. Pokud máte rádi pikantní, přidejte do něj chilli papričku.

Hodnocení receptu je 4,6 (194×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 105 min

130 min (25 min příprava + 105 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 616 kJ /
1 581 kcal
Bílkoviny24,80 g
Tuky6,87 g
Vláknina55,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,18 g
Sůl15,00 g
Sacharidy331,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Krok 2: Vaříme 1,5 hodiny. Krok 3: Pak přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut (můžeme vařit i déle), aby byl kečup hustší. Krok 4: Po uvaření všechno rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic, otřeme jim hrdla a dobře je zavíčkujeme. Krok 5: Pokud kečup doma používáme méně často, určitě si jej zavaříme, aby vydržel déle a nezkazil se.

TIP: Jak dostat kečup z láhve

Zveřejněno 21. 1. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Recept je rodinný, po mojí mamince. Když nejsou rajčata valné chuti (moučná, bez šťávy), tak se mohou využít na kečup. Kdo nemá rád ostré pokrmy, přidá místo ostré papriky o to víc sladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kečup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ3O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kečup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ3O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (295)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dělám podle tohoto receptu celoročně. Dodělávám totiž kolikrát zásoby z mrazáku. Jen si dovoluji malé doplnění. Místo jablek jsem po nějaké době začal přidávat švestky. Tak tři čtyři díly rajčat na díl švestek. Cibule klidně o trochu více, té není nikdy dost. Ale to jsou míry od oka. Vrcholnou chuť to dá s trochou česneku. A když je téměř hotovo, tak někdy doladím kari kořením.
Co jsem si tak vypozoroval, tak ideál je dát rajčata do mrazáku. Nechat je pak rozmrznout v hrnci ještě v sáčcích přes noc. Odejde z nich spousta vody a kečupy mám od té doby tak husté, že v nich stojí lžíce. Chvilku. Manželka mi říká, že se zbavuji toho nejlepšího, ale pravda je, že od té doby, co to tak dělám, mi doma říkají, že nikdy tak dobrý kečup nebyl.
Možná tomu přispívá i fakt, že kastrol se směsí po té, co ho přivedu k varu, strčím na hodinku do trouby, ať se to lehce propéká a mezitím stačím uklidit binec, připravit sklenice atd.

Zkusila jsem a octa podle receptu je příliš. Stačila by možná polovina. Musela jsem to hodně dochucovat cukrem. 😕

Kečup je vynikající. Jen teda nevím kde se stala chyba,ale ze 2kg rajčat mám jen toto 😢🤔4male skleničky. Chtěla jsem přidat fotku ale nevím jak se to dělá 😄🙈 poradíte?

kristynamullerova: Pod obrázkem receptu klikni na rámeček Přidat fotku. Otevře se ti větší rámeček a uprostřed žlutý nápis + Přidat fotografie receptu a zároveň se ti nabídne vlevo tabulka a soupis možností, odkud fotku přenést do TOPreceptů. Takže nejdůležitější je si pamatovat, kam sis fotku původně uložila a tam jí vyhledat. Když pak na ní klikneš, tak její název nebo číslo se objeví v rámečku Název souboru, klikneš na rámeček Otevřít - a už je u receptu. Akorát než se tam objeví, tak to chvíli trvá. Zkus to, není to tak složité a nemáš co zkazit.

kristynamullerova: Dobrý den, nikde se nestala chyba tak to cca vychází. Také mám 3-4 střední skleničky z jedné dávky. Záleží ještě, jaké jsou rajčata. Teď máme velkou úrodu rajčat, tak délám více dávek.😀

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Přesně dle popisu,malinko méně odtud.Ze 2 kg rajcat viz foto

Recept je super. Trošku déle jsme provařili pro hustotu a v začátku přidáváme vyvařit 1ks celé skořice 😋

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Perfektní

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný a jednoduchý recept.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Dala jsem trochu víc koření a je vynikající

Vybrala jsem si tenhle recept od Bibinky a nelituji 😀 kečup je moc dobrý. Octu jsem dala podle receptu , cukru jen 100g , (jablíčka byla spíš sladká) , ale příště dám 150g ,jak je v ingrediencích, trochu sladkosti nám tam schází.To je ale na chuti každého :-) :-K:-K:-K

Super recept,jinak už nedělám:-K

macek89: Já dala klasický…

krásný den prosím jaký ocet dáváte? na videu je vidět že je tmavý tudíž balsamico, nebo vinný.
nepřijde mi že je to klasický ocet

Těším se až vychladne.

Včera jsem dělala kečup a je opravdu vynikající. Dala jsem méně octa, máme raději sladší a výsledek je úžasny<3 Děkuji za tento recept :-K

Chutná výborně!!

Tématické fráze:
kecup recept, výroba domácího kečupu, kečup, recept na kečup, výroba kečupu, kečup z rajčat, recept kečup, recept na domácí kečup z rajčat, recepty kečup, recept na výborný kečup, domácí kečup z rajčat, recepty na kecup, jak se dela kecup, jak udělat kečup, jak uvařit kečup, rajský kečup domácí výroba, kecup recepty, kečup bez jablek, top recepty kečup, jak vyrobit kečup

Suroviny:
rajče, jablko, cibule, sůl, ocet, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, koření hřebíček, koření nové koření, pepř celý, cukr

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu