Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kečup

Nejen děti, ale i mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Pokud máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte co s nimi, určitě zkuste domácí kečup. Ten klasický sladký samozřejmě můžete obměňovat. Pokud máte rádi pikantní, přidejte do něj chilli papričku.

Hodnocení receptu je 5,0 (121×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 105 min

130 min (25 min příprava + 105 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 616 kJ /
1 581 kcal
Bílkoviny24,80 g
Tuky6,87 g
Vláknina55,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,18 g
Sůl15,00 g
Sacharidy331,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme vařit s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Krok 2: Vaříme 1,5 hodiny. Krok 3: Pak přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut (můžeme vařit i déle), aby byl kečup hustší. Krok 4: Po uvaření všechno rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic, otřeme jim hrdla a dobře je zavíčkujeme. Krok 5: Pokud kečup doma používáme méně často, určitě si jej zavaříme, aby vydržel déle a nezkazil se.

TIP: Jak dostat kečup z láhve

Zveřejněno 21. 1. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Recept je rodinný, po mojí mamince. Když nejsou rajčata valné chuti (moučná, bez šťávy), tak se mohou využít na kečup. Kdo nemá rád ostré pokrmy, přidá místo ostré papriky o to víc sladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kečup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ3O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kečup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZ3O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (268)

Vybrala jsem si tenhle recept od Bibinky a nelituji 😀 kečup je moc dobrý. Octu jsem dala podle receptu , cukru jen 100g , (jablíčka byla spíš sladká) , ale příště dám 150g ,jak je v ingrediencích, trochu sladkosti nám tam schází.To je ale na chuti každého :-) :-K:-K:-K

Super recept,jinak už nedělám:-K

macek89: Já dala klasický…

krásný den prosím jaký ocet dáváte? na videu je vidět že je tmavý tudíž balsamico, nebo vinný.
nepřijde mi že je to klasický ocet

Těším se až vychladne.

Včera jsem dělala kečup a je opravdu vynikající. Dala jsem méně octa, máme raději sladší a výsledek je úžasny<3 Děkuji za tento recept :-K

Chutná výborně!!

Mohu s klidem vložit fotku...
Recept jsem dostala od jedné paní, která mi ho vřele doporučila a je na deko stejný s tímto. :-D Takže už vím, kde ona ho získala. ;-)
Kečup je vynikající. <3 :-K

Kečup je velmi chutný, ale s mírnými úpravami - octa jsem na předepsané množství rajčat dala pouze 50 % a cukru 100 g. Na výraznější ochucení jsem přidala 1 ks celé skořice.

Misha5511: v úvode videa sa píše, že video je z polovice surovín, teda soli by malo byť "půl lžíce", nie "půl lžičky" ako video chybne uvádza. Zrejme nedopatrením.

Ve video receptu dáváte jen půl lžičky soli a v receptu je psaná lžíce, jak to tedy je? Lžička či lžíce? Chystám se na recept a bojím se ,aby to nebylo presolene

Luxusni, přesně takovy jaký ma byt. Hledala jsem, hledala, az jsem nasla. Jen přidávám tu skorici, jak je zmineno i v komentech. Radeji pak jeste zavaruji v mikrovlnce, prece jen nemůžu vse odvezt na barak a v panelaku nemuzu mit narvanou lednici jen kecupem :D Nyni delam podruhe a uz s jistotou dobreho vysledku. Jeste zkusim tip, ktery jsem nasla v nejake diskusi, "odpad" rozetrit na pecici papir ususit volně nebo v susicce a rozemlit na prasek jako rajcatove koreni... 😊

Výborný, ale opravdu kyselejší. Nám to nevadí.

Děláme podruhé a octa tak 30 ml.
Jinak je cítit jen ocet.

varievala som kečup presne podľa tohto receptu. Vďaka za pripomenutie a inšpiráciu.

dala jsem míň octu, dle předchozích komentářů a při vaření přidala svitek skořice, Kečup je výborný, díky za recept.

Dobrý den, moc móóóc děkuji za tento výborný recept, celá naše rodina si ho nemůže vynachválit 😍 Je úúúžasný 💖💖

Podle rad v komentářích jsem dala míň octa a jsem za to ráda. Pro příště uberu i cukr. Zdá se mi to moc sladký. Jinak je to fajn blbuvzdorný recept a po doladění bude perfektní. Dala jsem si tam navíc ještě skořici, koriandr, česnek a zabalku. Ze 3kg rajčat mám 2,1kg kečupu. Určitě uvařím zase.

Skvělý recept! Byla to moje premiéra, nikdy jsem kečup nedělala a hned taková dobrota. Včera jsme si ho dávali na langoše a musím říct, že to byla opravdu mňamka. Večer jsem dělala další dávku 😊

Kečup je opravdu výborný, :-8 Jen se mi tedy povedl dost tekutý, i když jsem po přidání cukru vařila déle jak 15min. Ale to mohlo být tím, že byla nevhodná odrůda rajčat a jablek. Místo sladké papriky jsem akorát dala papriku uzenou, protože sladké jsem měla málo a nahradím určitě i příště.

Když jsem ten svůj výrobek ochutnala, tak jsem byla v naprostém šoku z té skvělé chuti. Opravdu luxusní recept - děkuji :-)

Kečup je moc dobrý podle komentářů jsem dala míň octa což se vyplatilo chuť perfektní . 👍🍅🍅🍅

Kyselý tak moc že se to nedá. Příště nedám ocet vůbec. Jinak dávám jako koření pyramidky na rajskou. Takže nemusím lovit kuličky. Jablka i cibule jsou dobrý nápad, ocet ale už ne!

Úžasná chuť :)

Luxusní kečup, jen dávám méně octa (50ml) ale jinak moc děkuji za recept :-K

Olga Čermáková: kečupu je opravdu hodně!! Podle tohoto receptu je to strašně kyselé. Dávám půlku. Dělám ho už několikáty rok.

Děkuji za recept, kečup super :-)

Je vynikající <3

Dnes uvařeno, jsem zvědav jak to bude chutnat rodině, zejména vnoučatům:-

Vařila jsem dnes prvně, přidala jsem špetku skořice. Za mě moc dobrý :-)

Vynikající, přidala jsem skořici :yes:

Jednoduché, ale vynikající

Výborný kečup:-) Přidala jsem tam více chilli, máme rádi pálivější.

Robíme už roky skoro tento istý recept, len pridávame ešte mletú škoricu a dávame menej soli. Z 20kg rajčín nám teraz vyšlo cca. 12 litrov pekne hustého kečupu. Naplníme ho horúci do pohárikov a potom ho zabalený v deke necháme vychladnúť ako keď sa varí džem. Zatiaľ sa nám nikdy nepokazil.

Děkuji za recept, super. Jen nemáme na zahradě čistě červená rajčata, takže mám kečup i z oranžové odrůdy.

Moc děkuji za super recept - zkoušela jsem vysloveně ze zbytečku - byla to poloviční dávka a už teď se těším, až dozrají další rajčata. Kečup je moc dobrý.:yes:

Lilikojn: vo videu robia kečup z polovičnej dávky.

Dobrý večer. Můžu se zeptat kolik kg rajčat tam má být kg rajčat. Ve
videu je napsáno 1kg rajčat a v receptu 2kg rajčat?!

Michi.Ka: Nekdo tu psal ze az 3 litry. Varil jsem ho uz 5x a nikdy jsem se nedostal na vic jak 1,2 litru. Chutove ovsem vyborny

Děkuji za vyborný kečup dneska jsem delala a je vyborny, receptik si ukladam, <3:yes::yes::yes::yes:

Děkuji za recept, kečup opravdu výborný.
Jen dám příště méně cukru. Jinak super. Děkuji :yes:

Dobrý den, prosím jaký objem kečupu z tohoto receptu (2kg rajčat) vzejde?:)

Zdravím,tak jsem dnes vyzkoušela a měla jsem trochu méně rajčat tak jsem dala jen 80ml octu.
I přesto je to na mě moc kyselé8-( Příště musím dát ještě méně. Jinak by mi chutnal:yes:

oliva82: Olivo, mám radost, že chutná a děkuji, že jsi si ho vybrala:yes::-K

Kečup je vynikajícíííí!!!:yes:

Dnes jsem dělala, je fakt moc dobrý.Přidala jsem trochu skořice.<3:yes:

Lexa176: Lexo, jsem potěšena, že byl kečup výborný:-K Já to také mixuji všechno a shodou okolností jsem ho dělala v sobotu:-D Děkuji, že jsi ho udělala :yes:

Kečup je skvělý a díky tomu že jsme vše rozmixovali včetně pepře tak je i dost pikantní ! Ale chuťově opravdu výborný!!!:-8

Ahoj, děkuji za tento recept, ještě před pasirovanim to vypadalo ze špetka chilli je moc, ale potom naprosto vynikající. Jen priste dam méně cukru, ale to bude záležet na sladkosti jablek. M.

marreb: Martině, nemáš zač děkovat, jsem ráda, že se povedl a že chutná :yes::-K

Vynikající! :-K Udělala jsem zkušební ze 2 kg, pak z 10 kg rajčat. Přidala jsem navíc 4 kuličky koriandru a 1/3 ČL mleté skořice na dávku - to mi v té první chybělo, skořice. A jen polovinu chilli papričky mleté, ať je kečup jemnější. Část jsem dělala v troubě v obou půlkách kovového pekáče, na 250 stupňů, strčenou tenkou vařečku do dvířek, aby unikala ta vyvařující se voda a kečup houstnul. Celkově jsem jej vařila mnohem déle, aby byl hustější. Doporučuji široké dno, jde to rychleji. Teď jej mám zavařený a budu obdarovávat rodinu :-)

helusa27: Helušo, jsem moc ráda, že Vám chutná a každé vylepšení je vítáno:yes: Letos už ho mám hotový ze 3 dávek, tak příští rok vyzkouším podle Tebe, snad si vzpomenu :-8

Kde máte ten kečup?? Musí být v lednici ?? :-((

Bibinka: děkuji moc <3<3

Zobrazit starší odpověď

Nejlepší kečup <3 <3 <3 <3

Taky me zajima jak sterilizovat? Na kolik stupnu a jak dlouho? Děkuji :-)

lucinjka: Steriluji 20 minut při 80°C ;-)

Recept výborný ;-), jen musím sterilizovat. Máte zkušenost na jakou teplotu a čas? Děkuji za odpověď.

ZuzakaS+ lucinjka, děvčata, já jsem ho nikdy nesterilovala a nikdy se mi nezkazil, tak nemám zkušenost. Letos jsem dělala ze tří dávek , když Andrejka píše 20 min. na 80 st., tak tomu věřte, má to zaručeně vyzkoušené :yes:

Moc dobry kečup:yes:Děkuji:-K:-K

bohdana: Bohdanko, jsem ráda, že chutná:yes:

Je výborný, zrovna jsem ho dodělala. Jen octa jsem dala 50 ml. :yes: :-)

Tininecka: Martinko, jsem ráda, že chutná a upravit si ho každý může jak má rád, tak to je v pohodě:yes:

Stanislava 12. 9. 2017 06:27
Výborný kečup:yes:, dělám již čtvrtou dávku. První dávku mám bez jablek a je také dobrý. Tentokrát dávám méně octu.:-):-)

Naprosto fantastický,domácí,bez éček.Prostě super.
Dělal jsem ho poprvé z poloviční dávky.Krásně hustý,chutˇově vinikající.
Děkuji:yes:

zdeněk: Zdeňku, nemáte zač děkovat, děkuji já, že jste ho udělal a já jsem moc ráda, že chutná:yes:;-). Já ho dělám každý rok a už ho mám také hotový.

První domácí kečup, který jsem dělala a povedl se na výbornou <3 jiny už ani nebudu zkoušet :yes:

LuciJedy: Luci, děkuji, že jsi ho vyzkoušela, mám radost, že chutná:yes::yes:

Olga Čermáková 31. 8. 2017 17:04
Toho octu je tam hodně.Dochutte si to octem a cukrem až bude kečup hotový.Musela jsem udělat ještě pul dávky navíc a smíchat to.Né jen mne se to zdálo být hodně.

Olga Čermáková: Olgo, každý si to musí vyzkoušet, jak Vám to bude chutnat, co člověk tak jiná chuť. Teď víte, že ho musíte dát méně, tak to máte vychytané na příště. Já ho takto dělám spousty let každý rok a nám to vyhovuje zrovna tak, jak píše Simonka :yes:

Zobrazit starší odpověď

Tak letos znovu! Tento je bozi, sklidil uspechy po cele rodine, ze letos na nas zbyla pouze jedna sklenice :-D

Lumiel: lumiel, jsem ráda, že se recept stále rozšiřuje dál a dál mám ho už letos také hotový :yes::yes:;-)

Dobrý den, rajčata není třeba loupat, že? vše se pak mixne i se slupkou? Děkuji:-)

Zuzana: Zuzanko, ano všechno se rozmixuje a pak se to přecedí a šup s tím do sklenic ;-)

Dnes uvařeno, dala jsem také méně octa a jen špetku ostré papriky a měla jsem ho moc řídký, tak jsem přidala solamyl a kečup je úúúúžasný, příště vyzkouším i tu řepu na barvu :-) moc děkuji za recept:yes:

Před chvílí jsem dodělala kečup,je úplně boží:-):yes::yes::yes:

Iveta P.: Ivetko, to mám vážně velkou radost a děkuji, že jsi ho udělala:yes: Já ho dělám každý rok a už ho na zimu mám také hotový;-)

Posílám zasloužený bodík za výborný recept:yes::yes::yes:

Zdenka1: Zdeni, moc děkuji :yes:

super recept mame letos hodně rajčat tak tento recept ráda vyzkouším děkuju Bibinko:-K:-K:-K

wendy888: Verunko, to jsem ráda, já ho dělám každý rok a zrovna před chvílí si odvezla dcera 1 lahev kečupu, Já už jsem ho letos dělala. Budeš určitě spokojená :yes:

Dnes jsem dělala kečup dle Vašeho receptu a jsem nadšená....výborný moc, jiný už dělat nebudu....děkuji za recept

Blanka: Blani, to jsi mě velmi potěšila a mám radost, že chutná a že u Vás zdomácní:yes::-K Já ho dělám každý rok a letos před 14 dny a nyní budu dělat rajčatovou marmeládu, protože rajčat je pořád dost;-)

Tento kečup vařím každý rok, moc všem chutná, jen dnes jsem si nějak v tom jak jsem četla recept tak jsem si vytvořila představu že tam patří i skořice :-D prostě jsem myslela že tam fakt patří . No co už, je tam a uvidíme jak bude chutnat.

Nikol: Nikol, bude to dobré, někdo tak tu skořici dává běžně, takže to kečupu neuškodí na chuti. Jsem ráda, že u Vás zdomácněl. Já jsem ho dělala před 3 dny a dělám ho také každý rok už dlouho <3

Bibinko dnes vařím po několikáté, musím pochválit je kvělý, chci se zeptat zda nakonec přidáváte nějaký konzervant? Já jsem loni přidala kyselinu sorbovou pro jistotu. Kečupy mám ve sklenicích celý rok. Ale pokud bych to chtěla úplně bez chemie nevím jestli by to vydrželo:-((

janulle: Janulle, já tam nic takového nepřidávám, není to třeba a vydrží mi to do dalšího sklízení rajčat:yes: Jen když lahev načnu, uchovávám jí v lednici, ostatní mám ve studené chodbě

Bibinko, loupete rajcata pred varenim?

1974andrea: Ahojky Andrejko a děkuji za odpověď místo mne :yes:

Zobrazit starší odpověď

Zdravím, recept vypadá skvěle, kolik toho kečupu nakonec je? Předem děkuji za odpověď.

Jirka: Jirko, tak do 3 litrú, mám každý rok dvě a půl lahve od vína, je vynikající, vážně :yes::yes:

Výborný kečup,s obchodním se nedá vůbec srovnávat......příští rok udělám zase :):yes:

AliNeli: Mám z toho radost a srovnání s kupovaným se vůbec nedá...... děkuji:yes:

VÝBORNÝ!
Musím říct, že jsem hodně vybíravá a tento kečup je pro mne nejlepší, který jsem jedla a souhlasím s mým manželem... "Jiný už dělat nebudeme". Máme raději hustý kečup, takže jsme si dali tu práci a rajčata zbavili šťávy se semínky. Ke konci vaření ještě rozdělujeme na dvě poloviny... jednu necháme nepálivou a do druhé přidáme chilli papričky - kajenský pepř ;-) :yes:

JaniceOpice: Jani, velmi jsi mě potěšila a já Ti děkuji za krásný komentář a za to, že u Vás kečup zdomácněl:yes:

Ahoj, moc děkuju za recept. Kečup nemá chybu. Mám ráda ostřejší, tak jsem přidala víc pálivé papriky. Už jsem ho uvařila z 8 kg rajčat a budu pokračovat:-)

Ivet: tak to smekám, ale Ivet chtělo by to, aby byl kečup někde v chladnu, není sterilovaný, jen převařený a nemám vyzkoušeno, jak dlouho vydrží. Já ho mám na studené chodbě a načatý v lednici a mám ho celou zimu.....tak ať se dál dařííí :yes:

Tématické fráze:
kecup recept, výroba domácího kečupu, kečup, recept na kečup, výroba kečupu, kečup z rajčat, recept kečup, recept na domácí kečup z rajčat, recepty kečup, recept na výborný kečup, domácí kečup z rajčat, recepty na kecup, jak se dela kecup, jak udělat kečup, jak uvařit kečup, rajský kečup domácí výroba, kecup recepty, kečup bez jablek, top recepty kečup, jak vyrobit kečup

Suroviny:
rajče, jablko, cibule, sůl, ocet, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, koření hřebíček, koření nové koření, pepř celý, cukr

Přidat fotografie receptu