Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenská vánoční kapustnica

Slovenská vánoční kapustnica je poměrně pracné jídlo. Tato sytá polévka z kysaného zelí, hub a uzeného masa s klobáskou, zahuštěná jíškou připravenou na slanině, ale chutná tak skvěle, že složitější přípravu vynahradí.

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Reneels Reneels

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby vaření masa

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby vaření masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 522 kJ /
2 037 kcal
Bílkoviny101,48 g
Tuky163,57 g
Vláknina15,30 g
Cholesterol 449 mg
Sodík 9,11 g
Sůl22,00 g
Sacharidy33,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso vložíme do mírně osolené vody, uvaříme do měkka. Krok 2: Uzené maso vyjmeme z vody a po částečném zchladnutí nakrájíme na kousky. Uzený vývar dáme stranou. Krok 3: Pokud je zelí hodně kyselé, propláchneme ho vodou. Potom zelí nakrájíme na menší kousky. Krok 4: Do vody namočíme sušené houby. Krok 5: Zelí vsypeme do hrnce, přidáme k němu předem namočené houby, bobkové listy a v menším množství vody uvaříme téměř do měkka. Krok 6: Slaninu nakrájíme na malé kousky a necháme ji na pánvi částečně rozpustit. Krok 7: Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do sklovita, zasypeme lžící mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Krok 8: Pokud by slanina uvolnila málo tuku, můžeme k ní přidat navíc malý kousek sádla. Krok 9: Když je zelí téměř měkké, přidáme k němu vývar z uzeného masa a trochu mletého pepře. Krok 10: Připravenou jíšku rozmícháme s trochou vody (nebo odloženou částí uzeného vývaru, pokud je ho dost) a zahustíme jí zelí s vývarem. Krok 11: Klobásu nakrájíme na kolečka, krátce ji orestujeme na sádle (klobása se rozvoní a pustí barvu) a vše poté stěrkou seškrábneme do polévky. Krok 12: Na mírnějším příkonu tepla necháme polévku za občasného promíchání pozvolna vařit cca 20 až 30 minut, až je zelí úplně měkké. Krok 13: Nakonec do polévky vložíme nakrájené uzené maso. Hotovou polévku ochutnáme a pokud je třeba dosolíme a dokořeníme.

TIP: Jak vyrobit kysané zelí

Zveřejněno 30. 1. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenská vánoční kapustnica

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5pl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenská vánoční kapustnica

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5pl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Daniela: som Slovák, ako píšeš, kamarádka z Bratislavy a varí na silvestra, silvester a vianoce iny recept, a tiez kapustnica na velku noc sa vari inač...
Vianocna, alebo štědrovečerní je o tom, ze u nás je to o stedrosti a musi v nej byť 5 druhou masa

majoránku do kapustnice??? A polievkovú zeleninu?? Zastrelte toho kto to vymyslel.:-//

vizir: :-D Súhlasím.

OLGA čERMÁKOVA: Zelí se Slovensky řekne kapusta. Takže to není česká kapusta, ale zelí. Proto kapustnica = zelňačka.
:-*

OLGA čERMÁKOVA 26. 11. 2015 21:31
Ani ja do kapusnice nedávam zeleninu,ani majoranku.To co čtu tady je podle mne zelnačka.U nás se kapustnici říkalo té kyselé vodě se zeli a zeli tam bylo jen tak mezy prsty.Dávam tam nov.kořeni,bob.list,namočit sušené houby a nakonec rozkvrdlám asi 2vajička tak do 2litrového hrnce.Brambor uvařím zvlašt a pak vložim před jídlem do kapustnice.Je to kapustnica z kysuc.Z masem vařím zase jinou,maso je naložené v česneku.Bez hub,bez vajec.Obě jsou vynikajíci .Věřim že i ty vaše jsou vyborné ale je tam hodně zeli tak podle mne by to byla zelná polévka.:-))

vianocna kapustnica sa v nasej rodine, lisi od obycajnej tym, ze do nej davame hovadzie aj bravcove maso -v pomere 1:1, podusime samozrejme najprv hovadzinu a ked je poloudusena pridame bravcovinu. Dusime na cibuli a cesnaku,jemne osolime,pridame susene hriby, peper mlety, peper cely, nove korenie a bobkovy list.Ked je maso skoro hotove pridame styri druhy udenej klobasky a nesmie chybat ani tradicna surova vianocna klobaska.Pridame kyslu kapustu-nepremyvame, podlejeme vodou a nechame prevriet a odstavime. Klobasky povyberame a pokrajame na asi 5cm - okrem surovej. Vratime do kapustnici a stava z nich nam kapustnicu pekne dochuti. Z hrubej muky,vajicka a trocha soli si urobime stuhane cestoviny, to si zvlast vyvarime a kazdy si da do kapustnice, kolko uzna http://www.toprecepty.cz/recept/3640-slovenska-van...za vhodne.

zeleninu ani majoránku nedávám ... ale švestky (slivky) a kyselou smetanu ano ... recept mám od kamarádky z Bratislavy a nový rok se bez kapustnice nikdy neobejde!!

vianocna kapustnica.Kapustu nakrajam na 2 cm a dam varit spolu s pol litrom dubakov.Pridam nove korenie,bobkovy list,cierne cele korenie Zemiaky varim zvlast. Po uvareni vlejem pol litra vody zo zemiakov do kapusty.Z cukru urobim karamel,
pridam maslo, 6 strucikov cesnaku trochu hladkej muky,zalejem vodou, povarim a vlejem do kapusty.Vychladnute zemiaky popucim a vlozim do kapusty.Dochutim solou ,korenim.Mnau. Dobru chut.

gemerčanka 12. 10. 2013 21:39
je to pravda-iný kraj,iná chuť,ale na gemery vianočná kapusnica podľa starkej a aj mamky bola varená na štedrý deň a to do domácej sudovej kapusty(KTORÚ SOM AKO DECKO ŠLAPALA DO SUDU)sa pridalo zo všetkého čo sa pri zabájačke vyrobilo a to také množstvo,aby každý člen pri stole mal -údené rebrá,pár surových rebier,hríby a keďže sa druký deň piekla hus tak aj krídlo no a nesmela chýbať dom klobáska a meseník,v ktorom bolo pšeno(jáhly) a to zahustilo,žiadna zelenina ani majoránka,,,no a dodnes ju varím aj ja takto a keďže zabíjačky už tak nefrčia tak si to prisposobím podľa dostupnosti surovín a zabudla som,veľmi sme mali radi plnený husací krk a to meso a ryža a tým sme naplnili do kože krku a to sme tiaž v kapustnici uvarili a druhý deň sa to v trúbe s husou upieklo...mňam,mňam,mňam:-

Magdalenko to je ono.;-)Koule byly z mletého masa.:-p

Drahuška, moja mamka niekedy varila kyslú kapustu, kde sa varili mäsité kosti, kusy mäsa, plus ryžovo - mäsové guľky (mleté mäso, povarená ryža, vajce, soľ, korenie, cibuľa, cesnak), alebo na druhý deň po zabíjačke sa pridávali guličky z klobásového mäsa, (nechávala sa časť náplne do čriev na tento účel). Nebola to úplne polievka, bolo to husté, volali sme to jednoducho zabíjačková KAPUSTA...

vybušna, zdieľam tvoj údiv, tiež som nikdy nepočula o majoránke a zelenine v kapustnici a ešte vianočnej...aj mňa zaujíma, kde takto varia vianočnú kapustnicu:-O
anonimous , nie všade sa dávajú slivky :-D len niekde;-)

Já se chtěla zeptat,jednou jsem jedla u známé Kapustnicu.Ona byla ze Slovenska.Ale měla v ní nějaké masové koule.Recept bohužel neznám,ale moc mě to chutnalo.Neznáte to někdo?

jezismarja irrena...tak tu majoranku som si vobec ani nevsimla...takze slivka v kapustnici...prosim...ale majoranka :-O a polievkova zelenina :-O
v ktorom kraji tuto kapustnicu varia?

Vybusna tchýně mé dcery (Slovenka) také nedávala do této polévky žádnou uzeninu, majoránku ani zeleninu:-O
Ale musím jednou zkusit tímto způsobem, určitě bude dobrá, změna neškodí.Dávám bodíkyes::yes:

Ani ja nepridávam, moja svokra áno...iný kraj, iný mrav...

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
kapustnica, kapustnica recept, slovenská kyselica, vianočná kapustnica, polevka kapustnica, slovenská vánoční polévka, recept na kapustnici, kapusnica, kapustnice, recept na kapustnicu, polevka kapustnice, recept na slovenskou kapustnicu, slovenská kyselica recept, vianocna kapusnica, vanocni kyselica, slovenská kyselice, pravá kapustnica, recept na slovenskou kapustnici, vianocna kapustnica recept, recept kapustnica

Suroviny:
maso uzené, zelí kysané, klobása pikantní, slanina, sádlo, hříbky sušené, cibule, mouka hladká, sůl, pepř mletý,

Přidat fotografie receptu