Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

Svíčková omáčka rozhodně patří k tradičním svátečním jídlům naší kuchyně, připravte si ji tentokrát trochu netradičně z divočáka, či jiné zvěřiny, budete mile překvapeni. Tak honem, začněte si chystat ingredience.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Scathy

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min + doba odležení masa

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava, + doba odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 022 kJ /
1 439 kcal
Bílkoviny133,67 g
Tuky77,21 g
Vláknina37,05 g
Cholesterol 452 mg
Sodík 872 mg
Sůl1,99 g
Sacharidy36,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zvěřinu je nutné alespoň dva dny předem naložit. Krok 2: Maso odblaníme, prošpikujeme špekem, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Krok 3: Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a dáme k masu. Přidáme nové koření, bobkové listy, jalovec a višně. Pokapeme šťávou z citrónu, zalijeme vodou a vložíme do ledničky. Krok 4: Když je maso pěkně uleželé, vyndáme jej z pekáče a slijeme vodu ze zeleniny (nevylíváme, necháme ji na podlévání). Krok 5: Do hrnce dáme máslo a zeleninu, orestujeme i s kořením a višněmi. Zelenina by měla mít lehce nahnědlou barvu. Krok 6: K zelenině přidáme maso a orestujeme ho ze všech stran. Krok 7: Vše pak vložíme do pekáče a pečeme do měkka na 180 °C, podléváme vodou z naloženého masa. Krok 8: Když je maso měkké, nakrájíme ho na plátky. Krok 9: Zeleninu propasírujeme přes cedník, přidáme 2 lžíce brusinek a rozmixujeme. Krok 10: Přidáme třičtvrtě kelímku smetany a dolijeme vodou, aby byla omáčka tak akorát hustá. Nemělo by být potřeba jí zahušťovat. Krok 11: Dosolíme, dopepříme a protože má být omáčka lehce do kysela, dochutíme šťávou z citrónu. Krok 12: Do hotové omáčky vložíme maso a necháme prohřát. Krok 13: Podáváme s domácím houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Krok 14: Ozdobíme šlehačkou ze zbytku smetany a brusinkami.

TIP: Jak připravit knedlíky

Zveřejněno 13. 12. 2013

Poznámka autorky Scathy

Tento recept mám od maminky a i jako kuchařka začátečník jsem to zvládla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8AEL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8AEL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Dělala jsem téměř stejně, jen bez višní, nebyly k mání. Maso jsem měla z daňka. S dovolením jsem přidala foto a bod.:-K

Zvěřinu dělám dosti často. Jelikož bažantů se u nás na podzim sejde hodně, tak jsem zkoušela hodně receptů, ale většinou jsou to pečené varianty a druhý den je bažant tvrdý, takový nechutný. Proto jsem asi před čtyřmi lety, vymyslela tuto variantu (možná ji někdo vymyslel přede mnou, ale já jí fakt nikde nevyčetla, prostě mě to napadlo)a od té doby, jsem bažanty jinak nedělala. Bažantí maso je šťavnaté, křehoučké a v pohodě se to dá ohřát a jíst i druhý den. Samozřejmě jako každou zvěřinu i bažanta si předem naložím (klasika jako na svíčkovou + jalovec), potom přidám ty švestky a dám péct. Já svíčkovou i z hovězího peču. Vyzkoušej, fakt je to mňamka, opravdu nejlepší příloha jsou ty bavorské knedlíky.

Hm, s tím višňovým kompotem je to mooc zajímavý, to jsem ani nikdy neslyšela. Určitě to zkusím, kančí je v mrazáku. Škoda že to neznám.Dneska je u nás poslední leč, syn má hosty, bývala bych jim to udělala, tak holt někdy jindy.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-D:-D:-K:-K:-K:yes::yes:

Jana: to máš pravdu. Tenhle recept se dá použít na cokoliv, ale bažant by mě teda nenapadl. Ten tvůj recept se švestkami se mi líbí. Mám kance plný mrazák, tak to příště vyzkouším ;-) děkuju za tip :-)

Paní Klárko, vy asi zvěřinu často nevaříte,toto je recept na normální svíčkovou a na víc je zde přidán jalovec, který ke zvěřině samozřejmě patří, višňový kompot a brusinky. Obecně svíčkovou můžete dělat kromě snad ryb z jakéhokoliv masa.
Já dělám s tímto základem: mrkev, celer, kořenová petržel, cibule, špek, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, jalovec (na dochucení citron) svíčkovou z kance, srnce, jelena, daňka.
Dokonce i BAŽANTY dělám na tomto dá se říci, univerzálním základu, k němu přidám asi 10 ks nakrájených, sušených švestek, necelou 1/4 lžičky mletého badyánu a dám péct do trouby. Když je maso měkké, omáčku propasíruji, přidám 2 lžíce švestkových povidel, povařím, pak ještě pomixuji, přidám smetanu ke šlehání, popřípadě zahustím, dochutím citronem. Jako přílohu podávám Bavorské knedlíky, na talířek dám místo brusinek lžičku švestkových povidel rozmíchaných s troškou šlehačky. Všichni, kdo ochutnali, měli boule za ušima, opravu mňamka

Já si letos snad to kančí maso koupím :-):yes:

určitě :-) maminka to dělala i ze srny ;-)

Mám mäso z jeleňa, môžem ho použiť? Recept dávam do oblúbených, páči sa mi:-p;-)

Tématické fráze:
kanci svickova na smetane, svíčková z kančího masa, svíčková z kančí kýty, svíčková na smetaně ze zvěřiny, nejlepší recepty na zvěřinu, svíčková z divočáka, svíčková z kance s brusinkami, kančí kýta jako svíčková, jak naložit zvěřinu, svíčková z bažanta, svičkova omačka ze zveřiny, svíčkova z kančího, nejlepší recepty ze zvěřiny, recepty ze zvěřiny, svíčková z daňka, recept na kančí svíčkovou, bažant na svíckovou, jak naložit kančí maso na svickovou, recept na svíčkovou ze zvěřiny, kančí maso svíčková

Suroviny:
kýta kančí, mrkev, celer, petržel, cibule, špek, višně, brusinky, smetana ke šlehání, šťáva citronová, jalovec, koření nové koření, máslo, bobkový list, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu