Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celerová pomazánka či salát

Ten kdo nezkusil, neuvěří, že i pomazánka z celeru můžeme chutnat skvěle. Základní recept lze doplnit krájenou šunkou, kukuřicí nebo pórkem. Podávat jej můžete samostatně s pečivem nebo poslouží jako pomazánka na chlebíčky.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 149 kJ /
275 kcal
Bílkoviny15,25 g
Tuky3,95 g
Vláknina17,10 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 288 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy37,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěný a oloupaný celer opláchneme a nakrájíme na tenoučké nudličky. Z jablíčka odstraníme jádřinec, oloupeme (ale může být i se slupkou), nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme k celeru a vše pokapeme citronovou šťávou (aby jablko i celer nezhnědly). Krok 2: Cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky a ihned vmícháme jogurt s majonézou ochucený solí, pepřem a kurkumou (případně i trochou cukru). Krok 3: V ledničce necháme rozležet. Podáváme jako salát nebo namažeme na veku, lehce potřenou máslem (aby veka nevsákla vlhkost).

TIP: Top 7: Oblíbené recepty na celerová jídla

Zveřejněno 15. 12. 2013

Poznámka autorky Nadja

Pozmámka:

Julienne je zelenina nakrájená na velmi jemné proužky - lze krájet na V-kráječi.

Kdo má rád, může přidat i kousíček nastrouhané mrkve

nebo strouhaný křen (měla jsem naložený ostrý křen).

Já jsem použila jogurt PILOS 10% a majonézu MIKADO, obojí z Lidlu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celerová pomazánka či salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKOj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celerová pomazánka či salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oKOj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Tonja: jj, budu o tom více přemýšlet.;-)

Nadja: Bulva má kořínky tak na 20% povrchu maximálně, tak tuto část odřízni a zahoď, ostatní se dá zpracovat. Ve slupkách kořenové zeleniny je nejvíce chuti.

Tonja: děkuji za doplnění jak využít zeleninový "odpad".
U celeru mi připadá, že mezi tím množstvím kořínků se zem a písek nedá pořádně vymýt, leda tak silným proudem vody. Takže doma vyhazuji do odpadu, na chatě do kompostéru.

Dovolím si poznámku k mytí celeru: Já buď koupím již bulvy myté nebo umyju bulvu celeru před oloupáním. Pak slupku odřežu a dám (spolu s ostatními podobnými odřezky) do krabičky do mrazáku. Po čase z těchto zeleninových odřezků udělám výborný zeleninový vývar.

LIDL už majonézu MIKADO neprodává, nahradil ji majonézou KANIA - je stejně dobrá.

recept

pomazánka je super dělám ji často i pro sousedy:-p

Vaclav Fronek: Vašíku, oplachuji proto, že celer bývá většinou od země a když ho okrajuji, tak ho vždy zapatlám, stejně jako brambory.
Takže ho strčím pod vodu a už nemusím mít obavy, že mi bude zem nebo písek chroupat mezi zuby.:-D

Vaclav Fronek: Vašku, asi to je o zvyku. Já zas oplachuju i oloupané brambory, celer...jo neoplachuju cibuli;-);-) - to je asi naučené od maminek.
Ale nic to nemění na tom,že tenhle salátek rádi :yes::yes::yes::yes:

Nechci bej šťoural, ale myslím si, že když celer oloupeme již není nutné ho umývat, Ale nevadí to. Je to jen vícepráce.
Jinak je to moc dobré. Dělám falešný humrový , ale bez jablíčka a taky dávám jenom !! trochu !! mrkvičky pro barvu /po česku ŽILIEN/ . jE TO SUPR A DOBŘE SE TO JÍ A KDO NEMÁ RÁD MOŘSKÉ PŘÍŠERKY , TAK TO TAKY BERE.Chloebíčky bezva. Tvvůj s jablíčkem vyzkouším a již nyní věřím v úspěch. Proto ti dávám +bodík 6. A nezlob se za připomínku. Je to v dobrém.

To nemusí být vůbec špatné:yes::yes:+

magdalenka: Magdi, děkuji, já zase zkusím ten Tvůj. A cibuli já cpu všude, kam to jen trochu jde.:-p

Nadja: robím podobne - len bez cibule (dala som do podobných, ak sa nenahneváš), mám vo veľmi rada. Určite vyskúšam tvoj recept.:yes:

Dlouhán: ozdobit si můžeš podle sebe; já mám ráda právě ten plátek citronu a sním ho i s kůrou. Kdo neví, jak na to, citron sundá.
Letos si tento salát asi udělám na vánoce místo br.salátu. :-p:-p:-p

Určitě vyzkouším, na Štěpána. Ale to foto s tím citronem mi nesedí:-), vždy když to někde vidím, nebo i sám jím, lidi nevědí, jak na to. Ten citron jako ozdoba by byl lepší bez kůry. Raději petrželku kudrnku. Nebo dvě pecičky nakládaných kaparů.;-)

Tématické fráze:
celerová salat, falešný humrový salát pomazánka, falešný humrový salát z celeru, salát z nakládaného celeru, pomazánka z nakladaného celeru, falešný humrový salát, celerová pomazánka se salámem, celerova pomazanka, celerová pomazánka na chlebíčky, celerová pomazánka z nakládaného celeru, humrový salát, nakladany celer pomazánka, celerová pomazánka recept, mrkvička celerova pomazánka, humrovy salát z celeru, celerová pomazánka s nakladaneho celeru, pomazánka nakládaného z celeru, pomazanka celeru a z brambor, salát ci, salaty a pomazanky zceleru

Suroviny:
celer, jablko, šťáva citronová, cibule, jogurt bílý, majonéza, sůl, pepř mletý, kurkuma

Přidat fotografie receptu