Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem

Jedním z nejtradičnějších pokrmů, které považujeme i za slavnostní, je pro nás vepřo-knedlo-zelo. Připravte si jej podle tohoto receptu. Vepřovou pečeni připravíme z krkovice, k tomu kysané zelí a karlovarský knedlík s čerstvou petrželkou.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Haribacek Haribacek

Náročný

Doba přípravy 245 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 215 min

245 min (30 min příprava + 215 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 146 kJ /
6 488 kcal
Bílkoviny354,94 g
Tuky269,28 g
Vláknina62,15 g
Cholesterol 2,07 g
Sodík 7,53 g
Sůl17,68 g
Sacharidy634,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso: Krkovici osolíme a opepříme, přidáme drcený kmín a důkladně potřeme čerstvě utřeným česnekem. Do pekáčku dáme sádlo a pokrájenou cibuli. Na ni vložíme připravené maso a podlijeme vodou. Pečeme pomalu v troubě rozpálené na 140 °C asi 2 hodiny doměkka. Maso občas otočíme aby získalo stejnou barvu. Krok 2: Když je maso měkké, vyjmeme ho na talíř a pekáček dáme na sporák. Výpek z masa na středním plamenu vyrestujeme důkladně na tuk (tzn. že odvaříme veškerou vodu), tuk zaprášíme zarovnanou lžící mouky a orestujeme dohněda. Krok 3: Zalijeme 0,5 l vody, dobře promícháme a přivedeme k varu. Za občasného míchání necháme na mírném ohni cca 20 minut provařit. Provařenou šťávu přecedíme přes sítko a dochutíme solí a pepřem. Krok 4: Zelí: Do hrnce nasypeme 2 sklenky kysaného zelí, podlijeme trochou vody, přidáme hrst cukru, trochu kmínu a vaříme do poloměkka. Když je zelí poloměkké zapravíme jej dle potřeby kašičkou, kterou si připravíme nastrouháním brambory, k ní přidáme vodu a mouku, aby vznikla kašička. Zelí pak ještě 20 minut povaříme. Krok 5: Karlovarský knedlík: Den staré rohlíky nakrájíme na kostky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Lístky petržele nasekáme nadrobno. Krok 6: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh a žloutky smícháme s rozpuštěným máslem. Krok 7: K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Krok 8: Na vál si položíme potravinářskou fólii nebo mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu a pevně zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Pak je vybalíme, necháme chvíli stát a nakrájíme nožem nebo nití na plátky.

Zveřejněno 26. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mg73

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová pečeně se zelím a karlovarským knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mg73

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Zdravím přátelé dobrého jídla.Nevím,proč bych cedil výpek z vepřové pečeně,když v tomto jídle patří mezi to nejlepší.Nejdříve vyvařím všechnu vodu a pak ji tam zase půllitr naleju-nezlobte se,ale stará česká selská pečeně je jednoduchá a je super!Čau R.

kulinář-Tom 4. 4. 2014 18:49
Zdravím,vypadá opravdu dobře,jen více štávičky příště:)

:yes::yes:

buffalo: Na masu, je pouze cibulka s kterou se maso peklo. Zbožňuji komentáře on takových "inteligentů":) Nejdřív předveďte vy své kuchařské umění a pak urážejte ostatní. Krásný den.

presentace je katastrofální...!!! na maso by se nemělo nic čančat a taky, kde je výpek...??? ;-(

:-D:yes::yes:

:yes:

Tématické fráze:
vepřová pečeně se zelim, vepřová pečeně nejlepší recepty, vepřové se zelím, vepřová se zelím, vepřové se zelím a knedlíkem, vepřová pečeně na zelí, vepřové knedlík zelí, pečeně se zelím, vepřová pečeně, vepřová pečeně zelí, vepřová pečeně,knedlík,zelí, vepřové pečené se zelím, vepřová zelí knedlík, veprove s kendlikem, vepřové s knedlíkem, zelí ze sklenky, vepřová pečeně,knedlíky,zelí, vepřová krkovice s knedlikem, vepřové se se zelim, vepřová knedlík zelí

Suroviny:
krkovice vepřová, cibule, česnek, sádlo, sůl, pepř mletý, kmín drcený, mouka hladká, voda, zelí kysané, cukr krystal, kmín celý, brambory, mouka polohrubá, voda, rohlík, vejce, mléko, máslo, sůl, pepř mletý, petržel

Přidat fotografie receptu