Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová polévka

Hutná polévka pro pořádné chlapy, která v létě nasytí a v zimě zahřeje? To je stará dobrá drožďovka! Vyměňte v receptu sádlo za rostlinný olej a můžete tuhle snadnou a výživnou lahůdku předložit i vegetariánům, kterým jistě také zachutná.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie395 kJ /
94 kcal
Bílkoviny7,78 g
Tuky0,69 g
Vláknina9,01 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 54 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy10,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Krok 2: Na pánvi si rozehřejeme sádlo a pokrájenou cibuli na něm osmahneme. Krok 3: K osmahlé cibulce přidáme droždí a pražíme společně, až se na pánvi vytvoří škraloup. Krok 4: Mezitím si do polévkového hrnce nalijeme 1 litr studené vody a osmahlé droždí s cibulkou do ní vmícháme. Směs uvedeme do varu. Podle chuti přisolíme. Krok 5: Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Krok 6: Vložíme do vroucí polévky a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drožďová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rYk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Drožďová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rYk

Komentáře (22)

Dělávám trochu jinak , máme raději tmavší ale i tato může být dobrá 👍😋

Neměla jsem jí tedy tak krásně tmavou, ale přes to dobrá - děkuji za recept :-)

Dnes zkouším poprvé, jen nemá tak bájo barvu jako ta úvodní fotka😞

Dělám přesně podle receptu. Zdobím pažitkou nebo petrželkou. Polévka je výborná. Děkuji.

Jedna z mojich nejoblíbenějších. Dělám už po několikáté.

Adela Masilkova 4. 10. 2016 09:58
Polevku jsem take varila a moc detem chutna:-)

Teď jsem ji dodělala a je opravdu výborná :-8 Děkuji:-))

Míla (ten) 8. 4. 2015 15:32
:-p:yes: Děkuji

V papiňáku na sádle cibulku, zeleninu na kostičky a pak droždí do roztopení. Pak jsem přilila vodu s trochou krupice, osolila, opepřila, zakryla poklicí a 5 minut pískala. Vkvedlala jsem tam 1 vejce. Výborná a rychlá :-K

Jarmila Hulová 28. 11. 2014 09:39
:yes: My upražíme ještě krupičku a nebo udělám krutonky,variací je nepřeberné množství.A fakt tahle polévka je na jedničku.Má 3 plus,rychlá,levná,chutná.:-))

Jak již někdo kdysi dávno psal ,je lepší udělat rovnou cibulovo/droždový základ.Já ji ještě nakonec rozmixoval(ale jen částečně na hrubo)...Velice chutná polévka...

dnes jí budu vařit snad se úpovede dík za recept:yes:

neregistrovaná kuchtička 26. 4. 2014 17:17
výtečná,zdravá polívečka,mnam,mnam

:-p:yes:

Teta KEKY 22. 5. 2013 09:30
Holky už jí dělám poněkolikáté a jaké těhule si na ní dneska zase pošmáknu a klucííííííí dělníci se olizují již teď :-D

Anna Kocikova:Aničko. Bezvýhradný souhlas. I u nás jedna z nejvíce uznávaných polévek. U nás se na cibulku dávají kvasnice a když se rotají, tak zasypem trochou mouky a když se udělají žmolky, tak se zalije vroucí vodou a dá se Masox , nastrouhá mrkvička, petržel,celer - najemno, Osolí,opepří. +bodí 5

Hledím a nevěřím svým očím,že takové dobrá polévečka zde nemá ani po pěti letech od uvedení žádný bod:-OKdyž se podívám na jiné a méně chutné polévky,kolik mají chvály a bodů...:-SNo nic,každý jsme nějaký:-/
Já přidávám zároveň s cibulí orestovat i trošku nadrobno nastrouhané mrkve,aby měla polévka také i hezkou barvu:-)Mám tuhle"drožďovku"ráda jen tak,manžel zase v závěru s rozklepnutým vajíčkem:-pKromě fotek obou verzí přidávám poděkování i ten první bodík,který si tahle dobrota určitě zasloužila už mnohem dříve:-K:-p+1:yes:

Lucie:svatá pravda.

Možná je praktičtější udělat cibulovodrožďový základ přímo v hrnci a pak zalít vodou, ne? Ale někdo má třeba rád víc špinavýho nádobí :)

Ještě lepší než rozkvedlané vajíčko, je kapání.:-p

Dělám ji trochu jinak, ale chuť bude nejspíš podobná, tak přidávám foto :-)

Přidala jsem rozkvedlané vajíčko :-p:yes:

Tématické fráze:
nejlepší kvasnicová polévka, recept na droždovou polévku, drožďová polévka se zeleninou, kvasnicová polévka, drož´dová polévka, drždová polévka, drozdovapolevka, drožďová pomazánka recept, nejlepší droždová pomazánka, droždova pomazánka recepty, recept na droždovou polevka, doždová polévka, drožďová pomazánka s vajíčkem, drožďová zavářka, drožová polévka, drožová polévka, droždová pomazánka videorecept, držďová polévka recept, droďová polévka, recept na drožďovou pomazánku

Suroviny:
droždí čerstvé, cibule, sádlo, mrkev, petržel, celer, sůl

Přidat fotografie receptu