Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 819 kJ /
4 737 kcal
Bílkoviny195,36 g
Tuky377,69 g
Vláknina46,43 g
Cholesterol 575 mg
Sodík 1,71 g
Sůl3,65 g
Sacharidy115,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřový bok rozporcujeme na čtyři stejně velké kusy tak, aby každý obsahoval i svůj podíl kůže. Kůži nařežeme, nejlépe za pomocí odlamovacího kutilského nože na kostičky. Maso osolíme, opepříme a bohatě posypeme kořenící směsí. Krok 2: Dobře maso s kořením promneme, včetně zářezů v kůži a dáme do pekáče, který jsme pro lepší manipulaci vyložili pečícím papírem a pečeme nezakryté 80 minut na plný výkon trouby. Krok 3: Kůže se stane zcela křupavou a musí na ní být malé puchýřky. Krok 4: Slijeme vypečený tuk a přidáme na měsíčky nakrájená dvě jablka, vyskládáme je do mezer mezi masem a podlijeme 3 dl vody. Krok 5: Dáme do trouby dále péct již na střední teplotu a maso na povrchu pouze přikryjeme kusem pečícího papíru. Krok 6: Pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou. Krok 7: Do hrnce si dáme 50 g másla do kterého po rozpuštění přidáme tři najemno nakrájené šalotky a na kostičky a kolečka nakrájenou karotku a lehce orestujeme. Krok 8: Podlijeme 2 dl 100 % mrkvové šťávy, 2 dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme. Krok 9: Když je mrkev skoro měkká, tak zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut. Krok 10: Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme. Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme plátky na sucho z obou stran, za použití rozpálené nepřilnavé pánve a ihned podáváme. Krok 11: Vhodnou přílohou, jsou vařené brambory, sypané sekanou petrželovou natí.

Zveřejněno 4. 1. 2014

Poznámka autora Colombo65

Způsob pečení masa tzv. šokem - inspirace kuchař Jamie Oliver a lehce upraveno dle vlastní fantazie :)

Máslová jíška:

http://hobby.idnes.cz/jak-udelat-jisku-do-zasoby-n...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gK89

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gK89

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

učiněná dobrota:yes::-D já jsem zcela upokojena:-D všechny ingredience mě velmi vyhovují:-p a mladí ať se jdou třeba napást;-)

Krásně barevný a šťavnatý recept:yes:

Krásný recept, moc se mi líbí omáčka, :yes::yes::-p:-K

Mňam:yes::yes: jen vyměním maso:-D:-D k omáčce libovější a bůčínek necháme vychladnout a pěkně na chlebíček:-D:-D Teplý bůček nemůžu:-8

1974andrea:
Jamie to dělal ze začátku myslím na teplotu 220 st.;-( a netrap se bůčkem, ten na Mauriciusu stejně nebude :-D

Colombo65:Aha, no tos mi moc nepomohl, já ji otočím na plno i na 360C, když na to přijde:-D To bych z toho měla asi bůčkovej škvarek:-S:-D

1974andrea:
... u nás v prvohorách v plynové troubě máme plamínek jen dole ;-(a stupně si domýšlíme, takže plný výkon je "volume" doprava:-D

Otto, co je to na plný výkon trouby, kolik stupňů? A normálně na spodní i horní pečení? Jinak s tou mrkvovou šťávou je to dobrý nápad. Ovšem bůček až tak někdy za měsíc :-D

To je ta pravá novoroční dieta, masíčko a zelenina ;-):-):-p:-K +12:yes:

Ta omáčka musí být chutná:-p:-p

brontik: :-)):-8 Já jsem vybíravá odmala, to už se sotva změní :-) Tak teda ústupek - z bůčku bych si dala jen tu nádherně vypečenou kůži :-p:yes:

zizala:taky jak píše špagetka zkusím s pleckem ;-)

Tož to jo, pro plnoštíhlé ale asi krkovičku ne?:yes::yes::yes:

Já tu mrkvovou omáčku takhle udělám, líbí se mi to, vepřové s mrkví máme rádi. Jen bůček vyměním za plecko nebo krkovičku ;-);-);-)

:yes:bůček je výborný:-p


zizalo nesmíš být vybíravá v jídle ;-)

:-p:yes::yes:

WOU:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Colombo, další z Tvých úžasných objevů :-O:yes:;-)

Krásná fotka :yes: Já bych si dala tu mrkvovou omáčku a brambory, maso bych s někým vyměnila :-8:-p

Přestože se tučnějším masům nyní vyhýbám, nemůžu ale jinak , než recept pochválit, protože vypadá bezvadně:yes:+1

Tématické fráze:
veprovy bok peceny, pečený veprovy bok, pečený veprovy bok, pečený vepřový bok recepty, pomalu pečený věpřový bok, pečený vepřový bok recept, pečený bok, bůček pomalu a dlouho, vepřový bok, pečený bok recept, pomalu peceny bok, pečený vepřový bůček, pečení vepřového boku, vepřový bok recepty, pomalu pečici hrnec, jak upeci veprovy bok, jak péct vepřový bok, věpřový bok recept, recepty pečený vepřový bok, vepřový pečený bok

Suroviny:
bok vepřový, koření vepřová pečeně, karotka, jablko, šťáva mrkvová, vývar zeleninový, jíška máslová, sůl, máslo, cukr, pepř

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu