Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blbouny se žahourem

Jsme národ knedlíků, a to těch houskových, kynutých i sladkých. Plněné jsou skvělé, ale pokud chcete zkusit změnu, máme pro vás tip. Z kynutého těsta udělejte knedlíky, uvařte na páře a ovocem je přelijte až při servírování.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

NADEI

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez kynuté těsta

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez kynuté těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 521 kJ /
1 798 kcal
Bílkoviny57,21 g
Tuky25,68 g
Vláknina12,92 g
Cholesterol 271 mg
Sodík 590 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy327,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zadělejte si těsto, je jedno jestli ručně nebo v pekárně a nechte jej vykynout. Krok 2: Vykynuté těsto rozdělte na asi 20 stejně velkých kousků, které v dlani zakulatíte a necháte ještě chvíli kynout. Krok 3: Knedlíky poté vařte v páře na pečicím papíru asi 12 minut - je to lepší, než ve vodě. Hotové knedlíky propíchejte špejlí, aby se nesrazily. Krok 4: Jahody podlijte troškou vody, přidejte cukr, asi lžíci solamylu na zahuštění a nechte rozvařit. Knedlíky polité jahodovým rozvarem můžete doplnit strouhaným tvarohem a přelít rozpuštěným máslem.

TIP: Lahodný ovocný přeliv zvaný žahour

Zveřejněno 23. 1. 2014

Poznámka autorky NADEI

Jednoduchá varianta jahodových nebo borůvkových knedlíků, nemusí se plnit a jsou neskutečně žravé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Blbouny se žahourem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jMkB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Blbouny se žahourem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jMkB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (22)

Moje první plněné knedlíky! Povedly se - nečekala jsem to, že se s těstem bude tak skvěle pracovat, že nebude třeba dosypávat mouku, že se mi těsto nebude lepit na ruce...Prostě bylo ÚŽASNÉ! Za nás jen - lepší vařené ve vodě, v páře jsou na nás moc suché.

S tím pečícím papírem je dobrý nápad, já dávám vystřiženou látku ve tvaru napařováčku a používám i na knedlíky houskové a používám stále dokola...

eva_s: Vařím tak i houskové knedlíky , přidala jsem názorné foto a přeji taky hezký večer

NADEI: díky za perfektní radu . Já dělám knedlíky v páře tak, že na hrnec s vodou přidělám látku a na tu pokládam knedlíky. Jsou perfektní, ale Váš nápad je lepší. Vyzkouším. Zase se potvrdila stará pravda, že člověk se učí celý život ( je mi 60 let) . Mějte se hezky.

katka: Pečící papír dávám,aby se knedlíky nepřilepili k pařáčku a nemusely se mastit. Vařím tak i houskové knedlíky a to tak, že dám každou šišku na papír velikosti malého sešitu,vyndám i s papírem,propíchám a je to,v tom papíru potom neoschnou. :-K

katka: autorka tam dává pečící papír, aby se jí to nepřichytlo na pařák.

zeptm se to se vari na pařačku a ješte pečicí papir?dekuji za odpoved.

Ivona::-) Jsem ráda,že chutnaly a že se recept líbí;-)

JSOU MOC DOBRÉ:-)UŽ JINŠÍ DĚLAT NEBUDU,DĚKUJI ZA RECEPT:-)

Hrašuľka.Hrašuľka 25. 1. 2014 21:22
Ďakujem Vám všetkým za vyčerpávajúce vysvetlenie :-), ani som netušila, akú debatu som tu načala :-8
Ešte si to celé tak zo desať krát prečítam ;-);-) a potom budem určite vedieť, čo je žahour a čo klevela:-D:-D:-D
Ale inak ešte raz ďakujem :-!:-(;-(

hosta:Jo,jo máš naprostou pravdu,ale důležité je,že nám chutná,ne:-?:-D

hosta: jiťuli, ale dyk to píšu přece ;-);-):-D:-D:-D:-K:-K:yes::yes:

spagetka: no, klevela jsou povidla, která se zavařovat můžou, ale nemusí a žahour je k okamžité spotřebě - dohodnem se o tom?

Žahouru moje jihočeská babička říkávala také švanda a u nás to byly rozvařené borůvky s cukrem a event. trochou smetany.

hosta: jituš, já se nechci dohadovat, jo, napsala jsem to tak, jak se to od jakživa dělalo u nás. Klevela se u nás zavařuje a jde prostě o něco jiného než o džem či marmeládu. Žahour je tepelně rozvařená borůvková omáčkka připravená k okamžitému použití.
V žádném případě nejde o stejnou úpravu.

Tématické fráze:
borůvkové knedlíky se žahourem, jihocesky boruvkovy žahour, kynuté knedlíky se žahourem, rozvařené borůvky, borůvkové knedlíky s žahourem, žahour z jahod, knedlíky se žahourem, borůvkové blbouny, borůvková klevela, rozvařené ovoce, jihočeský žahour, blbouny, boruvkové blbouni, kynute knedlíky s žahourem, blbouni s boruvkami, knedlíky s žahourem, borůvkové knedlíky blbouni, recept na blbouny, boruvkova svanda, blbouni

Suroviny:
mléko, vejce, olej, mouka polohrubá, cukr, kvasnice, sůl, jahody, solamyl, cukr, máslo

Přidat fotografie receptu