Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový chléb podle Jany

Pečení vlastního chleba se nejdříve stalo módou, ale dnes je to již zcela běžný jev. I když soukromé pekárny úspěšně konkurují supermarketům a dobrý chleba je již možné si koupit, přece jen není nad domácí.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janinapa

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 271 kJ /
2 216 kcal
Bílkoviny64,63 g
Tuky11,58 g
Vláknina36,06 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy445,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer smícháme 2 lžíce kvásku, 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní). Krok 2: Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto. Krok 3: Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem). Krok 4: Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek. Vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem. Krok 5: Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem. Krok 6: Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté. Krok 7: Troubu i s plechem vyhřejeme na 250 °C. Krok 8: Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače. Krok 9: 10 minut pečeme na 250 °C, poté snížíme na 200 °C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčíme. Krok 10: Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě. Krok 11: Necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo

Zveřejněno 23. 1. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb podle Jany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m6nn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový chléb podle Jany

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m6nn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Mrkněte sem: kvaskovy-chleb.cz ;-)

Svirova: Máte ho prekysnutý. Ako dlho trvá kým cesto poprekladáte? Potom ešte 3 hodiny kysnutia v ošatke pri tomto teple už je naozaj dosť a v tomto recepte v pomere k múke je aj dosť kvásku. Tu by mohlo stačiť na finálne kysnutie v ošatke tak 1 1/2 hodiny.

Svirova: Kvásek funguje trochu jinak než droždí. Podle mne je úplně zbytečně těsto 4x překládat, kvasinky se tím vyčerpají.. Proctete si recepty od naší cathleen, má přesne postupy, které se nemůžou nepodarit.

Svirova: Kde děláte chybu, nevím, ale doporučila bych najít si recept, kde se chleba peče v kastrolu - těsto se nechá pomalu vykynout a pak se nalije do kastrolu, opět se chvíli nechá, a pak se upeče.

Prosím o radu, snažím se péct kváskový chléb, rozkvas super, těsto hezky vykyne, 4x překládám, potom zpracuji, dám do ošatky, nechám 3 hod. kynout, těsto vykyne a jakmile ho vyklopím na rozpálený plech tak se rozjede a už nevykyne v troubě a je nízky :-(, kde dělám chybu?

apolca: Dobrý den, přidat mouku, těsto bude trochu lepit vždy.

Jani, prosím Vás, jak vypracuji nelepivé těsto v bodě 2? Těsto se mi stále lepí. Děkujiii. Apolča

V sobotu jsem poprvé zkusila a chleba je famózní. Mám za sebou mnoho pokusů o 100% kváskový chleba, ale až tento vyšel napoprvé. Díky za skvělý recept :-):-):-):-):yes::yes::yes:!!!!!!!

zatím nejlepší recept na chleba...už jich mám pár odzkoušených, ale tenhle je zatím The Top ;)

Petra Ku: Sušené kvásky stojí za h...o, sežeňte si poctivý "živý" kvásek.

Ahoj
Pokouším se o kvásek doma,sice začíná pěkně bublinkovat,ale vyrostl zatím jen max. o 2cm do rána spadnul,tak jsem nakrmila...snad bude stoupat víc a víc po každým nakrmení,abych jej mohla použít na chleba.Položila jsem jej v plastovém kyblíku do misky a posadila na SEpTop Box,který mírně topí...
Pokud se zadaří vyzkouším tenhle Tvůj receptík,se mi zamlouvá ze všech nejvíc.Chlebík máš krásně vysoký

Máš chléb krásně vysoký :yes:

Petra Ku. podívej se na kváskovou mapu a tam najdeš určitě někde blízko svého bydliště človíčka, který má doma hotový a živý kvásek a rád ti část věnuje. A ještě ti dá pár dobrých rad k tomu, abys zdárně upekla dobrý chleba. Tu mapu najdeš na internetu - do vyhledavače napiš kvásková mapa a pak už klasicky hledej.

Ahoj Petro, zkušenost se sušeným kváskem nemám, určitě je nutné ho omladit (návod na obalu?), což může trvat i déle než 24 hodin. Můžeš si založit i vlastní kvásek nebo přes kváskovou mapu sehnat čerstvý.

Tématické fráze:
recept na kváskový chleba, kváskový chléb recept, kde sehnat sušený chlebový kvásek, kváskový chléb, recept na chleba, recept chleba ze sušeného kvásku, kvaskovy chleba recept, recept na kváskový chléb, kváskovy chleba, top hecepty kvaskovy chleba, chleb z kvasku, kváskový chleba přes noc, pomer vody a mouky na chleba, chleba ze sušeneho kvásku, kváskový chléb bez práce, recept na poctivý kváskový chléb recept, chléb z živého kvásku, alemari kvaskovy chleba recept, skvělý recept na kváskový chléb, práce s kváskem

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, sůl, kmín celý, kvásek, voda

Přidat fotografie receptu