Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopustní talíř s kysaným zelím

Masopust je obdobím oslav a hodování a tak se k němu výborně hodí tento talíř, doslova překypující dobrotami ze zabíjačky. Plátek uzeného masa společně s kouskem rozpečené jitrnice a jelítka, to vše položené na peřince ze zelí a podávané s knedlíkem. Dobrou chuť!

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 750 kJ /
2 091 kcal
Bílkoviny91,60 g
Tuky151,22 g
Vláknina33,55 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 12,35 g
Sůl30,10 g
Sacharidy74,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uzené maso - bůček nebo krkovici dáme vařit do vody. Krok 2: Do druhého hrnce dáme rozpustit dvě lžíce vepřového sádla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a to hezky do zlatova. Krok 3: Kysané zelí po vyjmutí ze sáčku poctivě překrájíme na menší kousky a přidáme k opečené cibuli i s lákem (kdo chce, muže lák slít mimo a nahradit vodou). Krok 4: Promícháme a přidáme najemno nastrouhané oloupané syrové brambory, jednu malou nastrouhanou mrkev a oloupané jablko (sladší odrůdu). Osolíme, opepříme, přidáme kmín a v případě potřeby dolijeme trochou vody. Takto připravené zelí necháme dusit cca 45 minut pod pokličkou do změknutí. Výsledné zelí již nijak nezahušťujeme (brambory a jablko to udělají za nás). Pouze ho dochutíme podle našich potřeb cukrem, případně solí. Krok 5: Uzené maso po uvaření vyjmeme a nakrájíme na středně silné plátky. Jitrnici a jelito vložíme do mikrovlnné trouby pod gril buďto vcelku, nebo ho předem nakrájíme, jako v tomto případě na stejně velké porce a necháme rozpéct. Dle kvality se Vám buďto roztečou nebo si udrží k naší spokojenosti oku lahodící tvar. Krok 6: Servírujeme jeden kousek jelita, jitrnice a uzeného masa na zelí a přílohou je bramborový nebo houskový knedlík, případně jejich vzájemná kombinace.

TIP: Masopust a vše, co k němu patří

Zveřejněno 8. 2. 2014

Poznámka autora Colombo65

.... já jsem si uzené uvařil den předem a podával jak je vidno studené :))) Mohu jen sdělit- ... nebe v hubě :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní talíř s kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4wn7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masopustní talíř s kysaným zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4wn7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

Bože, až mi vhrkly slzy do očí...a sliny hrozí opustit cestou necestou dutinu ústní :-D

U nás by to s knedlou nikomu nejelo, ale jelita a tuřanské zelí děláme taky. Tuřanské zelí naštěstí prodává zelinář u nás na sídlišti a nemusím kupovat ty marketové rozbředliny. Dobrý recept na fašank.:yes:

Veru: no presne, :-D tady vsechno co je u nas normalni tady je (skoro) zakazane zakonem a naopak:-/ nejvyssi cas tahnout domu:-D:-D

Jéé,Otí,tohle mi nějak uteklo:-8takové dobrůtky také můžu,ale dávám si bacha;-)To víš,linie:-D:-D
Máš to moc hezké a i to uzené,to je krása:-p:-K:yes:

zuzun: Londýn není město,kde by zabíjačka byla v každém druhém domě. :-D
Jak necivilizované prostředí to je !:-D

Veronika: jsem v Londyne, ale nejen to. Od doby co mi bylo 8 a babicka z Cech umrela, jsem zadnou zabijacku nevidela. Vlastne jednou, to my bylo asi 10, poradala jednu teta. Od te doby, kdyz nekdo u nas doma chtel jelito, nebo tlacenku tak jsme to museli kupovat, no domaci to rozhodne neni:no:

jestli to bude tak dobré jak to vypadá,dávám::yes::-p

zuzun: Jak to ? Jste v cizině ???:-O
Omlouvám se, až teď jsem klikla na profil!

Jelito jsem nevidela od detstvi!:-O je to bomba! Bod:yes:

Přímo parádní porce:-O:-p+:yes:

Tuřanské zelí je pořád pojem!!! I když si dělám vlastní, snažím se, aby se mu vyrovnalo! Posílám boda...:yes:

Teroristo ! Zveřejňovaní takových fotek ,by mělo být zakázáno zákonem!:-D:yes:

Colombo,Colombo,ty mě budeš mít na svědomí:-D.taková dobrota:-p:-p.to je pro všechny,co mají bodovou dietu,že.

:yes:no to je něco..:-*:-K:-K:-K:-K

Och, ježkovy voči, ten detail toho jelítka... uáááá :-p:-p:-p:-p:yes:

Krása:-K, hned bych si dala:-p:-p:-p

Já mám naše vysocké zelí :-D:-D:-D:-D, jinak beru :-p:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
jelito se zelim, brambory s kysaným zelím, jelita se zelim, masopustní recepty, jelito se kysaným zelím, kysane zelí k jitrnici, bucek s brambory a zelím, dieta s kysaným zelím, dieta s kysaným zelím, jelito na zelí, masopustní recepty zelníky, recepty s kysaným zelím, knedlik ze kysaným zelím s jelitem, jelita se kysaným zelím, jelito na grilu, jelito v mikrovlnky, masopustní bůčky, sýrové kysané zelí k jitrnici, jak rozpéct jelita, kysané zelí recepty

Suroviny:
bůček uzený, jitrnice, jelito, mrkev, zelí kysané, brambory, jablko, sádlo vepřové, cibule, pepř, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu