Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninová polévka s miso pastou

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie74 kJ /
18 kcal
Bílkoviny0,50 g
Tuky0,10 g
Vláknina1,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 40 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy3,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěnou a nahrubo nastrouhanou zeleninu orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Krok 2: Zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme krátce probublat. Krok 3: Poté odstavíme, necháme chviličku zchladnout a vmícháme podle chuti miso pastu.

Zveřejněno 3. 3. 2014

Poznámka autorky petram

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sojových bobů, soli a často i nějakého druhu obiloviny.

Při fermentačním procesu se zcela rozloží sojové boby a zrna obilovin na živiny, které jsou rychle a snadno stravitelné, bílkovinná struktura sojových bobů se rozloží až na 18 různých aminokyselin, včetně esenciálních (pro život nepostradatelných) Miso konzumované i v malém množství významně ovlivňuje výživnou hodnotu stravy. Při procesu fermentace vzniká také značné množství enzymů, které pomáhají trávit ostatní potravu v žaludku.

V Japonsku je miso velmi tradičním výrobkem, jehož původ sahá až do 6. století. Slovo miso znamená doslova „pramen chuti“, MI znamená „chuť“ nebo „koření“, SO znamená „pramen“. Miso pasta obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12. Má celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví – podporuje látkovou výměnu, pomáhá při špatném trávení, podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách a ateroskleróze, zmírňuje důsledky kouření a konzumace alkoholu a pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

Miso je vhodnou přísadou do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, jídel z ryb, pro úpravu mořských řas a zeleniny. Můžeme ho považovat za zdravou alternativu masoxu nebo magi. V lednici vydrží až několik měsíců. Aby se nezničily účinky enzymů, nesmí se vařit a do pokrmů se přidává vždy až na závěr.

Více informací zde: http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-LECI...

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka s miso pastou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KB4R

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka s miso pastou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KB4R

Marie

Komentáře (4)

Také mě to zaujalo a píšu si do seznamu. Já si ještě, než co přidala Péťa, vyguglila víc zajímavostí o miso pastě. Zajímavé a rozhodně obohatím jídelníček ;-);-):yes::yes:
http://www.lady.cz/Magazin/Zdravi/Miso-pasta-a-mis...

petram:Už mám prodejnu v Č.Budějovicích. Je v ulici CHelčického a je to "Slunečnice".Zdravá výživa. Tu a tam tam nakupuji. Dík. Vyzkoušíme.

Vaclav Fronek: Miso pastu prodávají v prodejnách se zdravou výživou, v asijských specialitách a dost často je k sehnání i ve velkých vietnamských obchodech (v koutku u rýžového papíru, rýžových nudlí, zázvoru, sojových omáček a podobného zboží).

MOc mne to zaujalo. Jenom otáska. Kde koupit "Miso pastu" ?
+bodík 2

Tématické fráze:
miso pasta kde koupit, miso pasta recept, vietnamská zeleninová polévka, miso pasta recepty, miso polevka recept, rajská polévka s miso pastou, miso pasta účinky, polévky při špatném traveni, polévka s miso pastou, polévka miso, recepty s miso pastou, miso pasta diskuze, top recepty miso polévka, zeleninová pasta recept, vetnanska zeleninova polivka, miso recept, polévka z miso pasty, vijetnamská polévka s miso, různé druhy masoxu od magi, vietnamská polévka zeleninová recepty

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, kedlubna, dýně, patizon, olej, pasta miso, sůl

Přidat fotografie receptu