Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety alla puttanesca

Mezi klasické recepty italské kuchyně patří špagety alla puttanesca, které mají zajímavý původ. Špagety s rajčatovou omáčkou s olivami a ančovičkami mají výraznou chuť. V letní sezoně můžete do receptu využít čerstvá rajčata ze zahrádky.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 808 kJ /
1 866 kcal
Bílkoviny65,91 g
Tuky11,24 g
Vláknina33,19 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 802 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy359,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Česnek oloupeme, rozmáčkneme nožem a nasekáme. Ančovičky pokrájíme. Rajčata nakrájíme na kousky. Pokud použijeme čerstvá rajčata, nejprve je oloupeme - slupku na povrchu nařízneme do kříže, spaříme je horkou vodou, poté je prudce zchladíme a oloupeme. Krok 2: V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje a zpěníme na něm česnek. Krok 3: Přidáme ančovičky, necháme rozpustit, pak přidáme olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut. Krok 4: Do hotové omáčky vmícháme petrželku. Omáčka se vůbec nesolí, jsou poměrně hodně slané všechny ingredience - ančovičky, kapary i olivy. Krok 5: Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce. Krok 6: Scezené špagety (trochu vody z nich necháme) rychle dáme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí plavat. Krok 7: Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.

TIP: Jak uvařit boloňskou omáčku

Zveřejněno 11. 3. 2014

Poznámka autorky zizala

Klasický italský recept. Je několik různých výkladů vzniku názvu. Zde si můžete počíst, je to docela zábavné:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttan...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety alla puttanesca

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ao0z

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špagety alla puttanesca

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ao0z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (50)

tamee: Někdy bývají různá vylepšení receptu napsaná v komentáři docela přínosná, což nebyl zrovna tento případ :-). Je na autorovi, jak se s komentářem popasuje.

tamee: Hm .....

Dajda:
Protože jsem si to dnes přečetla :-Q a názvosloví mě to že židle :-D

tamee: :-O:-O:-O
A proč to řešíte po pěti letech? Myslíte si, že "beda venerabilis", který se tehdy ani neregistroval, si vaši poznámku přečte? Já myslím, že ne, už nejspíš dávno odkráčel zpátky do středověku! :-D

beda venerabilis:
Vždy žasnu, když někdo vkládá recept do receptu:-((. Proč si nedáte na stránky recept vlastní ? Každý to děláme jinak, a pokud to takhle nedělám, tak si recept na stránkách založím sama, a pak zjistím, jak to komu chutná a možná schytam i kritiku, nebo že byste měl tak skvělý recept?

MikaC001: Děkuji, mám radost :-K

Vynikající!

Skvělý recept:yes: Dnes byly k obědu:-8 Dovolila jsem si přidat pár obrázků;-)

be.amenity: Můj muž taky olivy nejí, hlupáček, neví, co je dobré :-D. Italská kuchyně je též moje láska, jednoduchá a chutná, tak to mám ráda :yes:. Díky za komentář :-K.

Zobrazit 2 starší odpovědi

beda venerabilis: :-) Taky nikomu nic nevnucuji. Já dělám špagety alla putanesca takhle, Vy si je dělejte také podle sebe a budeme spokojeni oba ;-)

beda venerabilis 18. 1. 2016 15:03
zizala:
Pokorně přijímám výtku za všechna svá „babicovská“ vylepšení receptu. Nikomu je nevnucuji.
Ale ve věci vína jsem neoblomný, opravdu si onu chuť bez vína představit nedovedu, či snad dovedu. ale nebude úplná.
viz k tomu např. Emanuele Ridi 
„Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”. 
Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky. Jakmile z vína vyprchá alkohol (cca za 5min restování), můžeme přidat rajčata. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.“
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Penne-alla-pu...

beda venerabilis: Bílé víno do italské kuchyně přidávám ráda, ale tady mi nesedí. O tom, že se česnek jen opeče pro vůni a pak vyndá, jsem naopak četla téměř ve všech receptech, řekla bych tedy, že právě to vyndavání česneku je typické ;-)
Omáčka se zahustí a zkrémovatí vodou ze špaget, přidání mouky považuju za velmi neitalské a Italové by vás hnali :-))
Přidávat další ingredience je podle mého názoru nadbytečné, v jednoduchosti je ta pravá krása. A už by to nebyl autentický recept, recept s tuňákem a zelenými olivami místo černých se totiž jmenuje Spaghetti al tonno.

Děkuji za pozornost, kterou jste mému receptu věnoval a za názor :-)

beda venerabilis 1. 12. 2015 21:02
Puttanesca vařívám pravidelně. Nežli se začne vařit voda, mám nakrájeno, než se špagety uvaří, je hotová i omáčka. Rychlý oběd. Mám jen jednu zásadní připomínku:
Horký olej rozvoněný paprikou, česnekem, kapary a sardelkami se nejprve zalije trochou bílého vína. A pak teprve přidáme rajčata. Teprve s mírně navinulou chutí jsou dokonalé.
Podle původního receptu se česnek má do omáčky vkládat vcelku a před přidáním špagetů vyndat. Neřídím se tím. To opatrné zacházení s česnekem je pro Itálii netypické, a tak nasvědčuje spíše té bordelové teorii názvu.
Postupem času jsem zavedl pár změn:
Horký olej na začátku, ještě před zalitím vínem lehce zapráším moukou. Omáčka se tím trochu zahustí a lépe se špaget drží.
Puttanesca jsou přece jenom jen navoněné špagety. Má-li to být pořádné jídlo, přidávám do hotových špaget s omáčkou ještě kousek tuńáka z konzervy. Je-li to tuňák v oleji, pak na tom oleji od začátku vařím.
Mohou to být i jiné rybičky, ale tuńák je z nich asi nejvhodnější.
Největší dobrota je ale přidat místo toho pokrájené kousky uzeného lososa.

beda venerabilis 1. 12. 2015 20:44
Dajda: Těch ančoviček by asi stačilo méně, ony se rozplynou a rozvoní v horkém oleji a dají omáčce (spolu s kaprlaty) vynikající chuť, ale jinak je tam celé nenajdete.

dexulka: :-):-K Moc děkuju za vyzkoušení receptu i za krásnou fotku :yes:

Měli jsme chuť na těstoviny,ale nebylo moc ingrediencí.Nakonec jsme našli vše na tenhle recpet a moc si pochutnali ;-)Díky moc za dobrý recept :yes:

Tématické fráze:
špagety putanesca, špagety alla putanesca, penne putanesca, putanesca, těstoviny putanesca, spagety ala putanesca, penne alla puttanesca, omacka putanesca, ala putanesca, omáčka puttanesca, kapari wikipedie, těstoviny alla putanesca, spaghetti alla puttanesca, špagety ančovičky, penne ala putanesca, špagety puntanesca, spageti putanesca, spagety s ancovicky, penne puttanesca, špagety a la putanesca

Suroviny:
těstoviny špagety, rajče loupané, ančovičky v oleji, olivy černé, kapary, česnek, feferonka, nať petrželová, olej olivový, parmazán

Přidat fotografie receptu