Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dajda Dajda

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 650 kJ /
2 306 kcal
Bílkoviny254,31 g
Tuky89,90 g
Vláknina62,70 g
Cholesterol 595 mg
Sodík 3,09 g
Sůl7,22 g
Sacharidy105,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme v kastrólu se silnějším dnem, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu nechám zesklovatět kostičky cibule, na níž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky. Krok 2: Mezitím připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Krok 3: Po změknutí přidáme sůl, hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a nastrouhanou citronovou kůru. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout. Krok 4: Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a uložíme do druhého dne v lednici. Teprve poté pphřejeme.
Nevaříme v papiňáku!! Hezky pozvolna dusíme v kastrólu se silnějším dnem.

Zveřejněno 12. 3. 2014

Poznámka autorky Dajda

Vypadá to jako guláš pejska a kočičky. Výsledek, náležitě rozležený i více dní - je třeba počkat, až se chuti prolnou - je ovšem famózní. Jako příloha stačí dobrý chléb a samozřejmě sklenka vína, nejlépe červeného. Tento guláš prý vařil Václav Havel jako prezident svým hostům při oslavě kulatých narozenin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y39

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Burgundský guláš, jak ho vařil Václav Havel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6y39

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Hosan7: Dle potřeby a zbytek dramatik určitě nějak využil!

casino: Však jsem to taky vypustila z úst já, ne Václav Havel. :-D Je to moje poznámka a já to klidně z úst i z pera vyustím - asi jsem tak trochu literát! ;-)

Též mě zajímalo ono neuvedené množství vína, i vzpomněl jsem na kdesi založený, autorem podepsaný, recept.
Rcp tady je slušně transformován:yes: a V. Havel opravdu neuvádí množství vína..., ale u mouky píše, že je "na otevření chuti" :-O
...a k té ušlehané (pro mě velmi překvapivé:-O šlehačce píše: "Když je guláš úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se to nechá odpočívat a druhý den (ohřáté) se to jí"
OT
" až se chuti prolnou"
No, rozumím, není to součást rcp, ale V. Havel také nesnášel klišé a něco takového by z húst nevypustil, že ;-)

Hosan7: To záleží na mnoha okolnostech , jak rychle se bude kližka dusit, na jakém zdroji atd. Řekla bych, že byste k dispozici měl/a mít alespoň 4-5 dl. :-)

kolik je potřeba červeného vína na 1kg klížky ?

Nestačí, že je po Havlovi pojmenované už pražské letiště? :-Q

clupmi: Guláš není po Havlovi pojmenovaný, jmenuje se burgundský ne Havlův, ale Václav Havel ho kdysi osobně uvařil svým hostům na oslavě narozenin. To jsem chtěla svým názvem vyjádřit. ;-)

Ten jsem kdysi uvařila byl vynikající!!!:yes:

spagetka: Tak já to pochopila tak, že aplikuješ zásady EU i doma, haha :-D No čerstvé jim to nebude chutnat, šlehačka se tam dává až po 24 hodinách, tak musí vydržet alespoň to!

Nedělám bigos, ale segedín a zelňačku, a ty taky musí ležet.

Dajda: Já to s tím odležením myslela jinak, neb u nás tato jidla mizej metelescu blescu :-D:-D:-D. Když dělám třeba bigos, který je po odležení aspoň týden naprosto fantastický, musím ho dát do mražáku. Takže tady nabídnu porce a zbytek tam půjde taky :-D:-D:-D:-D. jinak dík, u nás půjde spíš pálivější, ale můj kečup zas až tak pálivý není a kdo bude chtít ostřejší, ať si přiostří ;-);-);-)

spagetka: Podle chuti, záleží na tom, jak jste doma na ostrá jídla. V původním receptu se přidává drcená paprička, já maximálně přidám trošku pálivé papriky nebo pikantnější klobásu - mívám kvalitní od soukromníka s paprikou, ta je typu maďarské, nikoli ostravské. Doma moc na ostrá jídla nejsme.
Odležet to nechat musíš, vždyť to bude v lednici!

S propojením chutí nemáme problém, s odležením jo :-D:-D Taky skvělý recept na pomaláček :yes::yes::yes:
Prosím tě, kečup dáváš sladký nebo pálivý? Nebo prostě dle chuti?

chocolate: Děkuji:-K To jsem ráda, že máte vyzkoušené a dáváte mi za pravdu. Kombinace surovin někdy odrazuje. Ale když potřebujete navařit pro více hostů něco, co bude dobrým základem pro nějakou tu skleničku, tak je to skvělé.

Dekuji za recept, kdysi jsem ho mela vystrizeny z novin, ale bohuzel jsem ho ztratila.Dovoluji si pridat prvni bod, protoze vysledek je mi znamy;-).
Omlouvam se za absenci diakritiky, ale bohuzel aktualne nemam cz klavesnici.

Tématické fráze:
guláš podle václava havla, guláš vaclava havla, guláš podle havla, burgunský guláš, burgunský guláš recept, guláš dle václava havla, havluv gulas, burgunsky gulas podle vaclava havla, burgundský guláš podle havla, hovězí guláš podle havla, guláš havla, havel guláš, guláš havel, guláš prezidenta havla, burgunsky gulas vaclava havla, tncz nova levné recepty ládi hrušky vepřový guláš, gulaz václava havla, havlův guláš recept, guláš dle havla, burbunsky gulas

Suroviny:
kližka hovězí, bůček uzený, klobása, cibule, víno červené, šlehačka, brambory, mrkev, celer, petržel, mouka hladká, kečup sladký, džem rybízová, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, pepř drcený, jalovec, majoránka, kůra citronová, sůl

Přidat fotografie receptu