Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě

Hodnocení receptu je 4,5 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 85 min

85 min (85 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 508 kJ /
1 795 kcal
Bílkoviny189,64 g
Tuky79,05 g
Vláknina13,44 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 1,99 g
Sůl5,01 g
Sacharidy76,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do očištěného a osušeného masa delším, úzkým nožem vytvoříme přes celou délku masa otvory. Do jednoho vsuneme celou mrkev a do zbývajících špalíčky špeku. Krok 2: Maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití a ze všech stran okořeníme. Krok 3: Pokud zbylo kousek špeku, nakrájíme ho společně s cibulí a česnekem nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej na 3 minuty orestovat. Krok 4: Poté vše odhrneme ke kraji hrnce, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Krok 5: Podlijeme 400 ml šťávy, rozdrobíme bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Krok 6: Od doby varu dusíme na slabém plameni 60-70 minut doměkka. Doba varu pod tlakem záleží na kvalitě a stáří masa. Krok 7: Mezitím v kastrolu na rozehřátém másle orestujeme nakrájenou mrkev, ochutíme špetkou soli a podlijeme 150 ml pomerančové šťávy. Pod pokličkou slabým varem dusíme na skus, cca 15 minut.Občas se pod pokličku podíváme a hlídáme, aby se mrkev nepřichytla. Během vaření můžeme ještě podlít trochou šťávy. Ke konci necháme zbytek tekutiny prudce odvařit, mrkev necháme lehounce zkaramelizovat a odstavíme z ohně. Krok 8: Po ochlazení a otevření hrnce měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Před porcováním odstraníme nitě. Krok 9: Šťávu z masa smícháme s připravenou mrkví a necháme prohřát. Krok 10: Podáváme s masem nakrájeným na silnější plátky s přílohou-těstoviny, nebo rýže. Krok 11: Nebo do prohřáté šťávy s mrkví přidáme 1 vrchovatou lžičku sterilovaného nastrouhaného křenu a zahustíme vodou smíchanou se solamylem. Necháme 2 minuty povařit a podáváme s nakrájeným masem a vařeným bramborem. Chutné jsou obě verze.

Zveřejněno 14. 5. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rN92

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s mrkví, dušená v papiňáku v pomerančové šťávě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rN92

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Kroupovka:Květuško,děkuji za krásnou fotku:-KPotěšilo mě,že jsi recept vyzkoušela:-*:yes:

suslajda::-K:-K

Krása jako vždy:yes::yes:

Potěšily jste mě:-)Jsem ráda,že se recept líbí,děkuji:-K

hosta:Jituško,šťáva byla krásně navinulá a po uvaření jsem už vůbec ničím nedochucovala.Protože jsme na jídlo většinou jen dva,tak tu křenovou verzi jsme měli druhý den s bramborem:-pJen to maso bylo ohřívané na páře,tak už to na talíři nebylo tak hezké,jako předešlý den:-8Ale pochutnali jsme si:-))

Kroupovka: Květuško,tady jsem použila 100% krabicovou šťávu.Ale už se mi stalo,že manžel omylem koupil 50% šťávu a chuť hotového jídla to nijak neovlivnilo.
Vymačkanou z pomerančů přidávám do jídel,kde postačí menší množství tekutiny:-)

Jak píše Jitka, nejen ♥ se Aničko směje, ale i žaludek :-p:-) + 4.bodík na cestě :yes::-K

Aničko, úžasně upravená kližka:yes::-D jenomže u nás ji musím kombinovat s "čistým masem" - jsou to prostě barbaři, protože nevědí, jak je kližka skvělé masíčko;-)

:yes: dávám bodík a mám otázku, dáváš pravou šťávu z pomerančů, nebo stačí 100% džus ? Mám to v plánu na neděli :-D

Mňam :-p:yes::yes:

Jen se srdce směje - to musí být bezva pikantní s tou pomerančovou šťávou:yes:

Tématické fráze:
hovězí kližka recepty, hovězí s mrkví, dušená mrkev v papinaku, hovězí kližka, mrkev v papiňáku, hovězí na mrkvi, hovězí kližka recept, hovězí v mrkvi, dušená hovězí kližka, hovězí kližka v papiňáku, kližka v papiňáku, mrkev na pomerančové štávě, dušené hovězí maso a pohanka, hovězí na mrkvi recept, hovězí na stave, hoveziklizka s mrkvi, hovězí v papiňáku, recept hovezi na stave, recepty z papiňáku, jak dlouho se vari mrkev. v. papinaku

Suroviny:
kližka hovězí, mrkev, špek, sůl, pepř, chilli paprika čerstvá, olej, cibule, česnek, bujón zeleninový, šťáva pomerančová, mrkev, máslo, šťáva pomerančová, solamyl, křen nakládaný

Přidat fotografie receptu