Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát, jak ho dělal děda

Hodnocení receptu je 4,6 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Středně náročný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 655 kJ /
874 kcal
Bílkoviny36,53 g
Tuky74,46 g
Vláknina6,10 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 406 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy13,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy oddělíme a důkladne opereme pod tekoucí vodou. Krok 2: Natrháme je na menší kousky. Krok 3: V míse smícháme všechny ostatní suroviny - žloutky nám vytvoří pěknou zálivku. Krok 4: Pak vše promícháme se salátovými a listy a hned podáváme. Nejlépe s čerstvým domácím chlebem a máslem.

Zveřejněno 20. 6. 2014

Poznámka autorky danielle72

Salát dělal můj děda, narozený ve Francii, každé léto. A šel na dračku. Ne děda, salát :-) V zimě pak použil místo hlávkového salátu zelené naložené fazolky.

Pokud nepoužíváte odstředivku na salát, nebude voda v zálivce vůbec nutná, nebo jen pár lžic. Záleží na tom, kolik zálivky chcete mít :-) Vajíček můžete dát klidně víc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát, jak ho dělal děda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PpgW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Salát, jak ho dělal děda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PpgW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

:-)<3:yes: určitě by mi chutnal :-K

Držela jsem se receptu, jen jsem přidala pidi lžičku dijonske hořčice, zálivku metličkou promíchala. A k tomu ten chleba s máslem. Luxusní nedělní svačina:yes:

Hezký nostalgický recept! Pro ty, kdo by se hádali do krve, že Francouzi nikdy neudělají to nebo ono, tady pár ukázek, že zálivku s vodou (i teplou, pro lepší homogenizaci, nebo perlivou (!) ) běžně používají:

www.aufeminin.com/recette-minceur/vinaigrette-allegee-s2236552.html
madame.lefigaro.fr/recettes/sauce-vinaigrette-allegee-310709-201850

Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.

A ještě dodám, že diskuse o tom, zda se jedná o "francouzský" salát je úplně zbytečná. Autorka receptu nepíše, že se jedná o francouzský salát, dokonce recept nazvala krásně a zřejmě pravdivě "Salát, jak ho dělal děda" a jen na okraj poznamenala, že děda se narodil ve Francii.
Francouz žijící trvale ve Francii by asi opravdu vodu do salátu nedával, ale autorka receptu netvrdí, že děda je Francouz, že salát je původem francouzský, že děda nepřišel zdejším salátům na chuť. Znám osobně Francouze žijícího v Česku už téměř 15 let a ten, přestože je hrdý Francouz a přestože rád vaří a umí to, některé postupy a receptury upravil dle našich zvyklostí protože to tak chutná nejen manželce a dětem, ale i jemu samému.

Nechci poučovat ani dělat chytrého, ale typická francouzská salátová zálivka (vinaigrette) se dělá z oleje a vinného octa (nebo citronové šťávy). Přidává se špetka soli, mletý pepř a v různých variantách další koření či bylinky. Nikde se nedočtete o sebemenší kapce vody - to by Francouz raději cvrnknul kapku vína. Základem je ale vždy olej a vinný ocet (nebo citronová šťáva).
My v Česku a v okolních zemích jsme zvyklí na zálivky na bázi vody, vody okyselené a oslazené. Také se přikláním k názoru, že děda přizpůsobil salát zdejší chuti. A dost možná, že mu zdejší zálivka zachutnala natolik, že ji začal dělat i pro sebe.

Jan Groha: Ze zalivka s vodou chutna Francouzum? Doufam, ze si delate legraci a chcete tzv. provokovat, vetsi "ptakovinu" jsem v zivote neslysela. Rekneme, ze deda prispusobil zalivku ceskemu gustu a udelal zajiste dobre.

Jan Groha 22. 6. 2014 13:24
1974andrea: Salát dělal děda, který se Francii narodil. Mám známé Francouze, žijící v Čechách , ale nikomu z nich nevadí zálivka jako v tomto receptu. Nechte to raději na nich. Snažíte se být papežštější než papež.

Já myslím, že je důležité si salátek udělat tak, jak bude chutnat nám. Andrejka neřekla, že salát je špatný, jen řekla, co slyšela a nemyslela to jako kritiku. Já taky radši hooodně zálivky, manžel zas nerad, když se mu salát topí ve vodě, takže je to o chuti jednotlivce. Sobě udělám zálivky hodně, manželovi prakticky salát téměř na sucho a spokojený jsou všichni ;-);-):yes::yes:

Jan Groha:Pane mistře Groho, tohle není chování opozice, jen holý fakt;-) Neřekla jsem, že bych si ten salát takhle neudělala, ale že Francouzi by ho tak rozhodně nedělali a to je velký rozdíl:-))

Jan Groha:;-):yes:

;-):-K moc pěkný Danuško, s vodou nebo bez vody, každý podle svého gusta;-), dala bych si ho hned:-p:-K:yes:

:yes::yes::-p

Jan Groha 21. 6. 2014 19:32
1974andrea: Jste věčná opozice. Speciálně jste se ptala na vodu do salátu, jak ho dělal děda? Děláte z nás blbce. Dělejte salát bez vody, ale v receptu dle dědy voda je. Howgh.

Děda je moc šikovný:yes::yes::yes::yes::yes::yes::-p

:yes::-DMůj otec navíc přidával sekané feferony a říkal mu "hurá papula", ale narodil se v Brumovicích. Chuťovka mňam:-)):yes:

Tématické fráze:
voda na salát, zálivka na salát z vinneho octa, otcova voda do salátu, kolik bramborové salátu na 15 porci, hlavkový salát vejce, naložený hlávkovy salát, hlávkový salát v otcové vodě se špekem, kdy delat bramborovy salat, hlávkoví salát, otcova zalivka, kdy delat salát, salát hlávkoví recepty, salát hlávkoví, otcova zálivka na salát, kdo delat salat, bramborovy salát otcova voda, co dělat když je můj otec salát, saláty z francie, jak se dela otcova zálivka na salat, naložený hlávkoví salát

Suroviny:
salát hlávkový, cibule červená, vejce, česnek, olej, voda, ocet vinný bílý, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu