Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 866 kJ /
924 kcal
Bílkoviny23,69 g
Tuky50,69 g
Vláknina15,80 g
Cholesterol 387 mg
Sodík 531 mg
Sůl0,98 g
Sacharidy89,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlavu bez žaber a očí (dle zvyku, někdo oči nechává) spolu s ocasem a ploutvemi dáme vařit do osolené vody s pepřem, novým kořením, oloupaným celým stroužkem česneku a kouskem oloupané cibule. Vaříme doměkka. Vývar z hlavy scedíme a nevyléváme!! Necháme zchladnout. Maso obereme a pokrájíme na menší kousky. Krok 2: Na máslo dáme mouku a usmažíme růžovou jíšku. Zalijeme chladným vývarem a rozmícháme. Vložíme zeleninu nakrájenou na kostičky (můžeme ji také předem opéct na kousku másla, bude chutnější), na kousky nakrájené omyté vnitřnosti a vaříme doměkka. Vložíme obrané maso, dochutíme solí, strouhneme muškátový oříšek (jen malinko). Vmícháme sekanou petrželku. Na talíři doplníme knedlíčky a (nebo) kostičkami žemle smaženými na másle. Krok 3: Knedlíčky:
Změklé máslo utřeme se žloutkem, přidáme muškátový květ a citronovou kůru. Z bílku a soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidáme mléko a opatrně zahustíme strouhankou. Zlehka vmícháme sníh z bílku. Podle potřeby ještě dohustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky, obalíme ve zbytku strouhanky a vaříme je v rybím vývaru nebo ve vodě 7 minut. Scedíme a vložíme do hotové polévky. Knedlíčky jsou nadýchané a voňavé. Lze je připravit den předem a uchovat dobře zakryté - aby neoschly - v chladnu.

TIP: Jak udělat vánoční rybí polévku?

Zveřejněno 13. 12. 2014

Poznámka autorky zizala

Zapomněla jsem na petrželku :(

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lmR7

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lmR7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

casino: Děkuji, ale to jste nemusel :-*
To máte pravdu, já na to vždycky brejlím zblízka, protože ten tuk mi též vadí a trvá mi dlouho, než ho odstraním. Jestli při mé skleróze nezapomenu, hned letos vyzkouším Vaši vychytávku, dík :-):yes:

zizala:
Onu krásnou rybí hlavičku, co byla v polívčičce jako živá, jsem smázl:-*
*****
Vychytávka, která se v rcp často nepíše (vlatně jsem ji ještě nikde nečetl):
Kapří vnitřnosti jsou obvykle obaleny tukem, který má nepříjemnou chuť:no: Opticky se obtížně rozlišuje; stačí ale hodit pajšl do studené vody a vše co vyplave na hladinu je tuk, který vyhodíme.

casino: :-D Rošťáku. Mdlo se mi nedělá, ale příjemněji se kouká na něco jiného. Takhle "vyzdobený" talíř by na mém stole místo neměl.
Kostičky žemle smažím na másle zvolna, zůstanou křupavé poměrně dlouho, čas jsem neměřila :-)) - v době konzumace se věnujeme konzumaci a stát nad stolem se stopkami v ruce mě ani nenapadne ;-)


maiva: Možná ještě nějaká telecí polévka, telecí nemám, tak neposoudím. K té rybí se ty knedlíčky hodí perfektně :-p;-)

Vařívám stejnou (bez knedlíčků). Kořeny samozřejmě oprančím na másle. Kapry míváme minimálně dva a protože někteří nepřízpůsobiví jedinci navdory zdavému trendu zarputile vyžadují smaženého kapra bez kůže, tak s hlavami vařím i rybí kožuch.
Rybí pohled mi nevadí, ale vařené čočky mi přijdou příliš al dente:-D
Žábry vařit či nevařit?
Pokud jsou rudé, tak vařím.
Pokud rudé nejsou a navíc mnohdy i zahleněné, tak nevařím - vyhodím
Krutonky?
Konečně se mi, po letech marných pokusů, ASI (musím ještě ověřit) podařil kruton, který i po dvou minutách v polévce křupe a je tvrdý jako nevařený krupon:-D http://www.labuznik.cz/diskuse/krutonky-43257/

Dovolil jsem si přidat fotečku kapřího oka. Pokud by se dělalo mdlo, tak smáznu;-)

Polévka je určitě vynikající, znám, jedla jsem s opraženou houskou. Rybí polévka není u nás doma v kurzu:-D, ale knedlíčky by se jistě daly použít v jiné:-p+:yes:

cathleen: :-)) Rybám oči vždy odstraním, nemám ráda, když na mě "vyčítavě" koukají. A žábry - četla jsem tu knihu taky, ale mně se stalo, že se žábry rozvařily a zaneřádily mi zbytek masa:-8. Tak je raději vyndám a je pokoj ;-)

Opět něco nového na vánoční stůl :-) :yes: U nás bych se knedlíčky do druhého dne bála nechat :-// bylo by dost možné, že by pak do polevky nebylo co vložit :-D (jsou hrozní, na knedlíčky obzvlášť!)
Rybí hlavy vařívám s očima a už hodně roků nevytahuju ani žábry (poradil M. Štěpnička ;-) )

Tématické fráze:
knedlíčky z jiker, jak dlouho vařit jikry, rybí knedlíčky, jak dlouho varit jikry a mlíčí, knedlíčky z mlíčí, jak dlouho vařit rybí hlavy, polévkové knedlíčky z jiker, knedlíčky z rybího masa, jak dlouho vařit kapří hlavu, knedlíčky z rybích jiker, kapr jikrnáč, jak dlouho vařit vnitrnosti z kapra, jak dlouho vařit rybí polévku, jak dlouho vařit rybí vývar, jak dlouho vařit kapra, jak dlouho vařit rybí hlavu, žábry vařit či nevařit, jak dlouho vařit kapři hlavu??, knedličky s jiker, jak dlouho vařit mlíčí

Suroviny:
kapr, sůl, pepř, koření nové koření, česnek, cibule, zelenina kořenová, petrželka, ořech muškátový, máslo, mouka hladká, máslo, vejce, kůra citronová, sůl, mléko, strouhanka, květ muškátový, máslo, pečivo

Přidat fotografie receptu