Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozí brada

Polévka zvaná Kozí brada je hutná, jíškou zahuštěná polévka z hlávkového zelí a brambor. Opečenou klobásku můžete nahradit uzeným masem nebo slaninou. Místo vajíčka je možné použít kysanou smetanu.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dana Skarkova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 560 kJ /
612 kcal
Bílkoviny45,48 g
Tuky22,36 g
Vláknina12,20 g
Cholesterol 399 mg
Sodík 1,88 g
Sůl4,21 g
Sacharidy51,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí rozebereme na listy a natrháme nebo nakrájíme na menší proužky. Krok 2: Dáme do hrnce, přidáme brambory pokrájené na kostičky. Zalijeme vodou, posolíme, opepříme, můžete přidat i masox nebo Vegetu. Krok 3: Vaříme tak, aby brambory byly měkké a zelí nebylo rozvařené. Zalijeme vodou, posolíme, opepříme, můžete přidat i masox nebo Vegetu. Krok 4: Nakonec přidáme rozšlehané vajíčko a osmaženou klobásu pokrájenou na kolečka.

TIP: Nejlepší zelňačka z hlávkového zelí

Zveřejněno 17. 3. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kozí brada

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkOE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kozí brada

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkOE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tato polévka patří do zlatého fondu slezské kuchyně od nepaměti ... měl jsem v rukou kuchařku starých slezských receptů (řada z nich je už zapomenutých...) a kozí brada tam je ! Výborná polévka ... :yes:

Je vynikající i z kapusty, recept shodný, jen bez kyselení octem.

Kozí bradu-polévku znám z raného dětství od mého dědy-havíře,který ji vaříval.Recept pochází ze Slezské Ostravy,když ji vařívám,vybaví se mi život v kolonce-havířské osadě.

Tato polévka pochází ze Slezska a jmenuje se Kozí brada, protože ty zelné listy se krájeli do tvaru trojúhelníku, které připomínaly kozí bradu. Je také pod stejným názvem známá i v polském Slezsku a místo zásmažky a smetany se používalo mléko, s kterým je také vynikající. U bílého zelí se na konci trochu okyselila, jinak se vaří i z kyselého zelí.

:-K:-*:yes::-pvýnikající,kdyš nevim co vařit,uvařim kozi bradu-vždycky se muj muž děsně olizuje a snědl by nejradší celej hrnec:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

:-Kje moc dobra.vařim ji celkem často:yes::yes::yes:

Tak, Bibi byla rychlejší, ale aspoň jsem si ji uvařila. Moc dobrá polívečka:-p

Jednou byl v TV Bolek Polívka a tenhle recept pustil do éteru. Akorát byla bez vajíčka a se smetanou a jíšlou + kmín.

Tak jsem narazil na tvoji polévku a moc se mi líbí. Tutově ji vyzkouším, ale předem vím , že bude dobrá. Jsem polívjovej. +bodík

Byla docela dobrá, ale moje generační zelnice nám chutná víc. Ale dávám bodík-líbí se mi i název, já to neznala:yes:;-)

Tak tuhle polévku dělám, je senzační a dokonce se tak i jmenuje. Dala mi ji kámoška, která pochází někde kolem Jižní Moravěnky, no, zabijte mne, nevzpomenu si. Škoda, že není fotka, ta asi zase čeká na mne!:-)):-D:-)):yes:

Tématické fráze:
polévka kozí brada, recept polévka kozí brada, kozí brada polévka, polévka kozí brada se smetanou, zelná polévka kozí brada, kozí klobásy, recepty polévka kozí brada, kozí klobásy recept, klobásy z kozy, kozí maso recepty, kozí polevka, polevka kozi brada recept, recept na polevku kozi brada, recepty na kozí maso, klobásy z kozího masa, kozibrada, kozí recepty, kozi klobasa, recepty z kozího masa, recept na kozi klobasy

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, brambory, klobása, vejce, sůl, pepř mletý, vegeta, jíška

Přidat fotografie receptu