Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 16

16

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 104 kJ /
1 698 kcal
Bílkoviny188,43 g
Tuky67,77 g
Vláknina30,93 g
Cholesterol 1,89 g
Sodík 991 mg
Sůl1,87 g
Sacharidy73,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce vložím ½ vepřové hlavy, koleno, srdce, slezinu, játra, jazyk a kůže, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, mrkev, petržel, jarní cibulku a celer, kmín, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a sůl a vše zaliji vodou a vařím vše do měkka. Krok 2: Po cca 2 hodinách maso vyndám a nechám chvíli zchladnout. Krok 3: Vývar scedím. Krok 4: Pak hlavu a koleno vykostím, oddělím kůži s tukem a maso nakrájím na kostky, jazyk oloupu a nakrájím, stejně jako srdce, játra, slezinu, na menší kostičky. Krok 5: Nakrájený materiál vsypu do mísy. Krok 6: Kůže s tukem vložím do kutru (mixéru nebo mlýnku), přidám 1 menší cibuli nakrájenou na osminky, 4 stroužky česneku, zaliji vývarem, rozkutruji (příp. rozmixuji nebo semelu) a vliji do mísy na maso. Krok 7: Do směsi přisypu mleté nové koření, drcený kmín, pepř, majoránku vše řádně promíchám a dochutím solí. Krok 8: Směs plním do tlačenkových rukávů, řádně zavazuji řeznickým provázkem. Krok 9: Tlačenky už dále tepelně neupravuji a nechám je vychladit za průběžného otáčení. Krok 10: Vychlazenou a ztuhlou tlačenku krájím na centimetrové plátky a podávám s čerstvým chlebem, příp. s cibulí a s octem.

Zveřejněno 1. 3. 2015

Poznámka autora Josef Lerch

Díky tomu, že do tlačenky dávám rozkutrované kůže a tuk, není spojovací materiál (želatina) čirý. Na chuti to neubírá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gG99

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gG99

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Nadja: No, on to taky Josef píše, že není želatina čirá. Ty fotky teda moc neukazují, ale může být dobré, proč ne. Něco mezi sulcem a tlačenkou;-) :yes:

casino: nepřehlédla - mimo ½ hlavy z prasete je tam i 1 koleno, 1 srdce, 1 slezina, ½ kg jater, 1 jazyk a ½ kg vepřové kůže = celkem cca 5 kg. ;-)
:-O "rozkutrované kůže" - nevím, ale jednou jsem byla líná kvůli trošce kůží vytahovat masový strojek a tak jsem je rozmixovala - vznikla mléčně bílá tuková emulze, takže sulc, do kterého jsem ji přidala, vypadal jako mléčný.:-O

casino::-D Třeba trefí jako Rumcajs i poslepu;-):-)) Jen legrace pane Lerch, ale k věci: tlačenka vypadá dobře:yes:, docela bych jí někdy s tou zeleninou a kořením zkusila. Náš řezník jí dělá úplně bez koření, jen sůl a pepř, je taky vynikající. A kůže kutruje také, krásně pak drží, jen vše ještě chvíli provaří, než dává do sáčků.

Nadja:
:-D Možná jste se přehlídla v prvním řádku; autor píše ½ hlava z prasete, ne 1/2 prasete:-)) Takové množství se sní raz dva a libová tlačenka i bez chleba;-)
Vaření tlačenek ASI prodlouží i životnost, ale hlavně prospěje chuti:yes:

"rozkutrované kůže"?
Je to sázka na jistou, že se tlačenky nebudou drolit:yes:

Mimo mísu:
Koukaje na fotečky si říkám, že pokud hajný vidí stejně i puškohledem, tak škodná v jeho revíru má pré!:-D

Máš krásně libovou tlačenku, dala bych si, pěkně s cibulí a octem,...:-p:-p:-p
:-O Tlačenku už nevaříš? - takto je asi jen k rychlé spotřebě.:-?
Jaká je chuť tlačenky, když s masem vaříš i zeleninu?:-?

Tématické fráze:
tlacenka z divocaka, lada hruska libova tlačenka, lada hruska tlacenka, láda hruška vepřová tlačenka, libová tlačenka ládi hrušky, libová tlačenka podle ládi hrušky, sulc z divočáka, slezina do tlačenky, lada hruska tlacenka z plecka, lada hruška recepty tlačenka, lada hruska libova tlacenka recept, domaci tlacenka lada hruska, tlacenka ladi hrusky veprova, veprova tlacenka ladi hrusky, láďa hruška recepty libova tlacenka, tlacenka z divočáka recept, tlačenka z divočáka, recept na tlacenku z divocaka, slezina z divočáka, tlačenka slezina

Suroviny:
hlava vepřová, koleno vepřové, srdce vepřové, slezina, játra, jazyk vepřový, kůže vepřová, sůl, koření nové koření, pepř, bobkový list, tymián, cibule, mrkev, petržel, celer, cibulka jarní, česnek, kmín drcený, koření nové koření mleté, pepř, majoránka

Přidat fotografie receptu