Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 123 kJ /
507 kcal
Bílkoviny20,77 g
Tuky30,80 g
Vláknina0,68 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,05 g
Sůl13,64 g
Sacharidy36,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čekanku rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtky. Krok 2: Do pánve vlijeme trošku vody, přidáme trošku cukru a čekanku a zprudka ji ve sladké vodě oblanšírujeme ze všech stran. Tím zbavíme čekanku přebytečné hořkosti. Schválně vodu ochutnejte, jak bude hořká :-) Krok 3: Vodu vylijte a čekanku osušte papírovou utěrkou. Krok 4: Pánev vymyjte a vlijte do ní vývar, ocet, oslaďte a zredukujte na vyšším plameni, případně dochuťte solí. Krok 5: Čekanku omotejte proužky šunky a naskládejte do zapékací misky. Krok 6: Zalijte zredukovanou omáčkou, na každou porci čekanky položte malý kousek másla, zakryjte alobalem a nechte v troubě rozpálené na 200C péct 20 minut. Krok 7: Přelévejte omáčkou. Krok 8: Poté odkryjte a dopečte. Můžete taky zapnout na pár minutek gril. Skoro veškerá tekutina by se měla do čekanky vsáknout. Krok 9: Podávejte s pečivem nebo brambory.

Zveřejněno 4. 3. 2015

Poznámka autorky 1974andrea

Čekanka je zelenina u nás v kuchyních méně používaná pro svoji mírnou hořkost. Avšak je velmi zdravá, je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K a vlákninu. Vybírejte ty nejsvětlejší puky, nesmí být už nazelenalé, jinak jsou opravdu trochu hořké. Ale i to se dá napravit, špetka cukru a je to. :-) Nejkvalitnější čekankové puky bývají zabalené od pěstitelů v tmavém papíru, aby se k nim ani při transportu nedostalo světlo a nezezelenaly. Já mám tu jemnou nahořklost ráda, stejně tak jako u salátu endivie, ale ne každý má chutě jako já :-D

Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2oL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená čekanka se sušenou šunkou a octem balsamico

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2oL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Čekanku peču s anglickou, tohle je chuťově vymazlenější :-p

dík...:yes::-K

magdalenka:Aspoň někdo čte důkladně ty recepty;-) Už jsem to doplnila, nějak jsem to vypustila :-8

Veľmi zaujímavé...len mám dotaz, kam to maslo - do omáčky, alebo vymazať zapekaciu misku?

Jako předkrm by to snad šlo ;-)

Tématické fráze:
pečená čekanka, cekanka pecena, recepty s octem balsamico, jak se čte prosciutto, hořkost čekanky, čekanka hořkosti, čekanka recepty schwarzwaldska sunka, čekanka pečená v troubě, čekanka hořkost, čekanka recept, sušená šunka recepty, recept na čekanku, čekanka recepty, jak napravit hořkost omáčky, cekanka v troube, pečený cekanka, čekanka s rajčaty a šunkou, pecene brambory z balsamiko octem, brambory s balzamiko octem, salát z čekanky balsamico

Suroviny:
čekanka, šunka sušená, bujón, ocet balsamiko, cukr třtinový, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu