Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italská caponata

Italská Caponata je tradiční sicilský předkrm, příloha k hlavnímu jídlu, nebo samostatný lehký pokrm, plný výrazných středomořských chutí a vůní. Tato zeleninová směs z lilků, rajčat, celeru, oliv a kaparů, představuje dokonalou směs sladkosti a kyselosti.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 597 kJ /
621 kcal
Bílkoviny23,39 g
Tuky11,47 g
Vláknina56,94 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 941 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy79,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilky omyjeme a nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Pak je osušíme a nakrájíme na menší kostky. Krok 2: Oloupanou cibuli, česnek a očištěný řapíkatý celer jemně pokrájíme, papriku nakrájíme na silnější proužky. Krok 3: Na rozpálenou pánev nalijeme olej a opékáme na něm lilek do skoro měkka. Dáme stranou. Opět dáme trošku oleje a opečeme proužky paprik též do poloměkka. V širším kastrolu na oleji chvíli smažíme cibuli, celer a česnek. Pak na tento základ vyklopíme plechovku rozmačkaných rajčat, osolíme a vaříme asi 10 minut. Krok 4: Přidáme olivy, kapary, rozinky (vyrovnají případnou kyselost rajčat, určitě je tam dejte ), piniové oříšky, odložený lilek a papriky, ochutíme oběma octy, případně dosolíme a dosladíme (jídlo má příjemnou sladkokyselou chuť, ale žádná z chutí nesmí vyčnívat) a pomalu dusíme 20 minut. Krok 5: Necháme zchladnout a ideálně uložíme do druhého dne do chladničky, kde se všechny chutě krásně rozleží. 2 hodiny před podáváním vyndáme z chladu, aby pokrm získal pokojovou teplotu. Pokud pospícháme, necháme jen zchladnout na pokojovou teplotu. Podáváme s křupavým bílým pečivem, bruschettou apod.

TIP: Italská kuchyně - velký přehled

Zveřejněno 4. 5. 2015

Poznámka autorky zizala

Italové česnek nechávají v celku a poté, co předá oleji svou vůni, ho z oleje vyndají. Já česnek většinou sekám nadrobno a nechávám v pokrmu, výraznější chuť česneku nám nevadí. Vy se zařiďte podle sebe. Dcery se vyjádřily, že tohle jídlo je přímo esence Itálie :D

Moje další recepty najdete na http://www.mlsoty.estranky.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská caponata

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zolw

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italská caponata

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Zolw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Děkuji všem, kterým se recept líbí :-):-K

:yes::-p

:-p:-p:yes:

cathleen: :-8 Děkuji. Budu ráda, když vyzkoušíš :-K

Tohle vypadá úžasně:-p Ukládám si a stopro zkusím. U tvé "Itálie" je jistota, že to vyjde :yes::yes:

Děkuji za zájem o recept :-K

hosta: Porovnávala jsem oba recepty, ten od maris jsem do podobných dala sama, věděla jsem o něm. Můj se v lecčems liší, proto jsem ho přidala ;-):-)

hosta:
Aha!
Díky:-K

casino: ale najde, při zápisu se sice objeví jen recept od Maris, po kliknutí na lupu se objeví recepty oba, i tato, téměř totožná;-)

Italská caponata
Škoda jen, že základní vyhledavač zde tento rcp při zadání "caponata" nenajde...

tohle taky můžu, a ráda:yes:

Už je v oblíbených;-):-):yes::yes:

Tématické fráze:
italská jídla recepty, italská jídla, caponáta, caponata recept, recepty na italská jídla, italské jídla recepty, kaponáta, italské jídlo, recepty na italské jídla, italské jídlo recepty, italské menu recepty, italské předkrmy, recepty na italské jídlo, recepty, italské jídlo recept, italská kapunata, caponata recepty, caponata z černých oliv, italske pokrmy recepty, canapota lilky recept

Suroviny:
lilek, paprika čerstvá červená, cibule, celer, rajče loupané, ocet vinný červený, ocet balsamiko, česnek, olivy černé, kapary, rozinky, ořechy piniové, bazalka čerstvá, petrželka, olej olivový, sůl mořská, cukr hnědý

Přidat fotografie receptu