Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vietnamské letní závitky

Vietnamská kuchyně je skvělá díky vyváženosti chutí, použití čerstvých surovin a spousty čerstvých bylinek. Vyzkoušejte letní závitky z rýžového papíru plné lehké, svěží náplně. Na rozdíl od jarních závitků se obejdou bez smažení.

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Popecenicko.cz Popecenicko.cz

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 15 kusů

15kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie969 kJ /
232 kcal
Bílkoviny4,92 g
Tuky0,20 g
Vláknina2,94 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 3,01 g
Sůl6,00 g
Sacharidy52,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurku oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme z ní měkký střed. Poté okurku nakrájíme na menší, tenké nudličky. Krok 2: Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, salát natrháme na menší kousky, bylinky obereme od stonků. Krok 3: Dáme vařit 2 hrnce s vodou. Krok 4: V jednom z nich uvaříme nudle podle návodu, potom je propláchneme studenou vodou a pokapeme olejem, aby se neslepily. Krok 5: Ve druhém hrnci spaříme krevety. Stačí je vařit krátce, aby zrůžověly (syrové krevety jsou šedivé) a potom vyndat – jinak budou jako guma. Krok 6: Vyloupeme krevety: Nejdřív odtrhneme hlavičku, odstraníme končetiny a směrem od břicha vyloupneme krunýř. Kreveta má pod zády střívko (většinou je vidět už zvenku) a to je potřeba vyndat – není to jedovaté, ale spíš nechutné. Krok 7: Nařízneme krevetě hřbet do hloubky střívka, což je asi 1-2 mm. Potom střívko vyjmeme a krevetu opláchneme. Krok 8: Na sporák postavíme pánev a nalijeme do ní horkou vodu. Necháme ji mírně zahřívat. Měla by být dostatečně horká, ale zároveň bychom se neměli opařit. Krok 9: Rýžový papír položíme na chvilku do horké vody a potom ho vyndáme a rozložíme na pracovní plochu. Krok 10: Suroviny budeme klást na střed papíru do jedné linie: Salát, bylinky, na ně krevety, klíčky, cibulku, okurku a rýžové nudle. Krok 11: Závitek zabalíme tak, že vršek a spodek zahneme směrem k náplni a poté vše zabalíme. Krok 12: Snažíme se závitek trochu utahovat, aby dobře držel pohromadě. Krok 13: Hotové závitky vyskládáme na talíř. Krok 14: Připravíme omáčku k namáčení: Do misky prolisujeme česnek, přidáme nasekanou chilli papričku, cukr, rybí omáčku a rýžový ocet a kolečka mrkve na ozdobu. Krok 15: Vše zalijeme vroucí vodou, promícháme a necháme chvíli odstát.

TIP: Jak utřít česnek

Zveřejněno 18. 5. 2015

Poznámka autorky Popecenicko.cz

Další recepty a články o jídle najdete na http://www.popecenicko.cz

Do 1 závitku jsem dávala 4 kusy krevet. Vařené krevetě se střívko vyndává snáz než syrové, jelikož syrová kreveta má hodně jemné maso a může se snadno potrhat.

Já namáčím papír opravdu na chviličku, jen než papír změkne. Poté pracujeme rychle, aby se papír nezačal lepit.

Letní závitky můžeme jíst rukama a než si kousneme, namočíme je do připravené omáčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vietnamské letní závitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZRY6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vietnamské letní závitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZRY6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Letní závitky jsou svěží a lehké. Chutnají mi víc, než ty smažené. :-8

:-)<3:yes::yes: také máme rádi, dělávám je podobně :-K

super :)

Jak již někdo zmínil..skvěle popsané a hned již podle fotek jsem na ně dostal tak velkou chuť, že jsem si je musel udělat:-D v životě bych si na tohle netroufl, ovšem již jeden kamarád mi Váš recept doporučil, tak jsem do něj šel. Chválím za nás oba, perfektní!:yes:

Skvele popsane, super jidlo, krasne fotky. Zavitky mam moc rada. A dietni tez, takze bodik:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
letní závitky, vietnamské závitky, letni zavitky recept, vietnamské závitky recept, vietnamské recepty, vetnamske závitky, letní závitek, vietnamsky zavitek, recept letní závitky, letni zavitky s krevetami recept, letní zavitky recepty, vietnamské závitky recepty, omacka na letni zavitky, recept na letni zavitky, recept na vietnamské zavitky, omáčka na letní závitky, omacka k letnim zavitkum, zavitky s krevetami, letní závitky s krevetami, omáčka na vietnamské závitky

Suroviny:
papír rýžový, nudle rýžové tenké, olej sezamový, cibulka jarní, okurka čerstvá, fazole mungo, koriandr, máta, bazalka čerstvá, krevety, salát ledový, omáčka rybí, ocet rýžový, cukr třtinový, česnek, chilli paprika čerstvá, voda

Přidat fotografie receptu