Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchtičkový koláč k uždibování

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí a chladnutí

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí a chladnutí)

Buchtičkový koláč ve tvaru růže je krásný na pohled a skvěle chutná. Vychutnat si ho můžete s přáteli, kdy každý bude uždibovat jednotlivé lístky s náplní podle své chuti. V receptu je použita náplň z rebarbory a jahod, ale je možné ho připravit i ve slané variantě.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 561 kJ /
3 480 kcal
Bílkoviny104,17 g
Tuky109,65 g
Vláknina20,34 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 907 mg
Sůl2,08 g
Sacharidy509,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli, do důlku uprostřed rozklepněte vejce, přidejte rozehřáté vlažné máslo a mírně ohřátým mlékem zadělejte těsto. Dobře vyhnětené (musí být pěkně vláčné) přikryjte v míse utěrkou či fólií a nechte je v teple vykynout na dvojnásobek. Krok 2: Než těsto vykyne, připravte reveňovou náplň: Oloupané řapíky rebarbory nakrájejte na 1 cm velké špalíčky, zasypte je v kastrůlku cukrem a nechte je podusit za občasného promíchání doměkka (dle potřeby lze přidat vodu). Po odstavení vmíchejte do hustého pyré nasekané ořechy a nechte hmotu vychladnout. Krok 3: Dále připravte jahodovou náplň: V rendlíku promíchejte cukr s pudinkovým práškem, přilijte mléko a přiveďte vše za stálého míchání k varu. Hustý pudink provařte, po odstavení do něj vmíchejte drobně pokrájené jahody a nechte vše vychladnout. Krok 4: Vykynuté těsto na válu krátce přehněťte a vyválejte z něj plát silný 3 až 5 mm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru 5 až 6 cm. Krok 5: Do středu každého naložte lžičkou trochu jahodové náplně, plátek pak přehněte napůl, postavte ho přeloženou hranou dolů (náplň směřuje nahoru), oba cípy přehněte k sobě a prsty je seštípněte. Ouško kapkovitého tvaru s přiznanou náplní nahoře vložte do koláčové formy o průměru 26 cm vytřené řádně máslem (oblou stranou je přiložte k boku) a vedle postupně přikládejte další. Krok 6: Druhý kruh směrem ke středu formy vyplňte oušky plněnými reveňovou náplní, ale kousky můžete v kruzích také střídat. Volný střed pak vyplňte dvěma naplněnými kousky ve tvaru písmene C, jež do sebe zaklesnete. Krok 7: Naplněná ouška z kynutého těsta skládejte do formy vytřené máslem v soustředných kruzích od obvodu ke středu, ale nestlačujte je příliš k sobě. Vyplatí se mezi nimi ponechat malou vůli, protože dokynou a především při pečení nabydou ještě na objemu. Krok 8: Naplněnou formu přikryjte fólií a obsah nechte v teple cca 30 minut dokynout. Povrch pak potřete rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč upečte dorůžova (cca 25 až 30 minut). Krok 9: Hotový nechte ve formě vychladnout a před podáváním a dělením na výseče jej poprašte moučkovým cukrem.

TIP: Oblíbené recepty z rebarbory

Zveřejněno 8. 6. 2015

Poznámka autora frejka55

Realizátorka receptu: Marcela Matyášová

Foto: Jiří Savinec

Editor: Jaroslav Volný

Podrobný fotonávod krok za krokem včetně přípravy náplní najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/recept-na-buchtick...

Vlastně je to koláč spečený z velkého počtu buchtiček ve tvaru jednoduše tvarovaných oušek s přiznanou náplní. Vtipně složené kousky (viz náš recept) se vkládají do kruhové koláčové formy v soustředných kruzích od obvodu směrem ke středu a ve vyhřáté troubě se vzápětí spečou do podoby velkolepé růže. Přes to se od sebe nakonec dají snadno oddělovat, což je princip známý např. u kynutých buchet z pekáče. Výsledem vašeho snažení tedy bude koláč, ze které si může každý libovolně uždibovat dle gusta jednotlivé lístky a vybírat dokonce může z různých náplní.

V našem případě jsme použili navinulou rebarborovou zahuštěnou ořechy, která si uchová nazelenalé zbarvení (lze je zvýraznit gelovou barvou), a růžovou pudinkovou s jahodami. Výborné jsou ovšem i slané nádivky, např. růžová šunková se sýrem a obdobně nazelenalá špenátová. Místo sladkého moučníku ke kávě pak získáte výbornou vydatnou letní večeři, která předčí i nejlepší pizzu. Podávat ji lze s čerstvým zeleninovým salátem.

Nejnověší recepty z naší dílny najdete ZDE: uri]www.facebook.com/nejrecepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchtičkový koláč k uždibování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lP87

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchtičkový koláč k uždibování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lP87

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí a koláč vypadá krásně :-K

Dělal jsem již asi 3 x a pokaždé výborné...:yes:

Tak ten je fakt božííí ! :yes: :-))

Tématické fráze:
nejrecepty.com, nejrecepty, nejrecepty.sk, nejrecepty.cz, reveňová buchta, revenová nápln, nejrepty, nejrecepty z jahod, jahodové nejrecepty, nejrepty.cz, nejnověší pexesa, tvary z vanockoveho testa, nejnověší recepty, recept na buchty k uzbibovani, soustredna forma, nejrecepty -drobenka na koláče, revenová nádivka do buchty, různé tvary z kynutého těsta, nejrecepty prsty, nejrecepty boruvkovy kolac

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, cukr krupice, droždí sušené, vejce, máslo, mléko, pudinkový prášek, cukr krupice, mléko, jahody čerstvé, rebarbora, cukr, ořechy vlašské, máslo, vejce, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu