Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie266 kJ /
64 kcal
Bílkoviny1,79 g
Tuky0,35 g
Vláknina5,64 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy11,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Držky dobre premývame v niekoľkých vodách, kým sú bez pachu. Uvaríme v tlakovom hrnci so soľou do mäkka. Po uvarení nakrájame na rezance. Prípadne si kúpime hotové predvarené a nakrájané - tie tiež zvyknem chvíľku prevariť. Krok 2: Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, prípadne masti. Krok 3: Pridáme mletú papriku, nakrájanú papriku a paradajky, vložíme držky, podlejeme vývarom. Krok 4: Varíme, dochutíme feferónkou, cesnakom, dosolíme, ku koncu pridáme majoránku, tekuté korenie (Maggi), libeček.
Jedlo je husté - nie je to polievka!

Zveřejněno 29. 3. 2009

Poznámka autora magdalenka

Najviac chutí s čerstvým bielym chlebom.

A pretože jedlo je pálivé, dobre padne pohár červeného.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/El8W

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/El8W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Zlákal mě název pokrmu. Výsledek mě nenadchnul. Pravděpodobně neumím vařit. Pa. :-/

Dřštky mam rad:-):-).Na husto nebo polevku to je jedno .Mnam:-):-):-):-):-)

winco::-D

Bomba v puse , nemaju chybu:-D:yes:

rebeka: držky sú fajn...pán Rebečák je môj človek.

nebudu já držkovat a bod ti hned musím dát.. zdraví i pan rebečák... držky, to on tuze rád:-8:-p;-):-D:-D:yes::yes:

Totosan z Budapešti: Vďaka za zaujímavý komentár.
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!

Totosan z Budapešti 10. 3. 2012 16:03
Na 1 kg drštěk 2-3 cibule, 2-3 listů bobkových při každé výměně vody (nutno syrové dršťky víckrát převařit až budou zcela bez zápachu). 2-3 lžičky červené papriky, nejlepší je z oblasti Makó nebo Szeged na jihu Maďarska, trocha mletého pepře. Dle chuti kmín, 2-3 stroužky česneku, 1 ks paprika, 1 ks rajče, 1-2 dl červené víno.
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!

;-):yes::yes:

Ja som vedela, že milovníci držiek si to tu nájdu! Ďakujem za záujem a pochvalu.
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.

Krása ! Já myslela, že to podle názvu bude na smetaně, jako např. kuře na paprice a ono takové příjemné zeleninové překvapení. :yes::-)

Tak já dršťky mám moc ráda a také chválím.:yes: Bodík:yes:

Kdo má rád dršťky, tak si moc pochutná. Posílám bodík - vidím, že už šestý a bez jediného komentáře :-O, magdalenko, já moc chválím :-)

Tématické fráze:
drstky na paprice, dršťky, držkovy perkelt, držky na paprice, hovězí držky, držky recepty, drskova polevka, dršťky recepty, držky recept, perkelt z drštek, dršťky recept, držky, držky na smetaně, držková polévka z předvařených držek, drškový perkelt, dršková polévka recept, babicova držková polévka, recepty z drštěk, hovězí držky recepty, držky na paprike

Suroviny:
dršťky, cibule, olej, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, feferonka, rajče, česnek, majoránka, sůl, libeček, maggi

Přidat fotografie receptu