Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné domácí houskové knedlíky

Recept na nejoblíbenější českou přílohu, houskové kynuté knedlíky, je popsán srozumitelně a podrobně i pro toho, kdo zatím nemá velké zkušenosti s vařením. Domácí houskové knedlíky se nám podle receptu se spoustou rad a vychytávek určitě podaří.

Hodnocení receptu je 4,9 (209×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 44 min Doba tepelné úpravy: 16 min bez kynutí

60 min (44 min příprava + 16 min tepelná úprava, bez kynutí)

Suroviny pro 5 porcí

2 šišky - 20 plátků

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 250 kJ /
1 733 kcal
Bílkoviny62,28 g
Tuky17,06 g
Vláknina15,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 832 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy324,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí rozdrobíme do mísy, mírně posolíme a necháme pár minut stát, až se rozteče. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a rozmícháme. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme, znovu přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme (vařečkou nebo robotem) hladké, nelepivé těsto. Krok 2: Poté do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky (vhodnější jsou již tvrdší). Těsto necháme kynout na teplém místě. Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme je na dva díly. Z každého vytvarujeme bochánek, necháme chvíli kynout (asi 5 minut) a vytvoříme šišky, které necháme kynout na válu. Krok 4: Ve velkém (širokém) hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme a vložíme nakynuté šišky knedlíků. Vaříme pod pokličkou 8 minut, potom oba knedlíky ve vodě obrátíme a dovaříme dalších 8 minut. Krok 5: Hotové knedlíky vyjmeme na vál, ihned rozřízneme nití v půli, propícháme vidlicí a necháme odejít páru. Krok 6: Ještě vlažné knedlíky potřeme shora máslem nebo olejem - knedlíky na povrchu neokorají a nelepí se k sobě při napařování.

TIP: Jak úhledně nakrájet knedlíky?

Zveřejněno 29. 3. 2009

Poznámka autorky mirca75

Krájím nespotřebované housky nebo rohlíky do zásoby, nechávám je důkladně prosušit, nasypu je do sklenice s víčkem a mám je vždy v zásobě při vaření knedlíků nebo knedlíčků do polévek.

Když mám při dělání knedlíků po ruce pouze čerstvé pečivo, nakrájím ho na kostky, dám do misky, vložím do mikrovlnky (nepřiklopené) a zapnu na plný výkon na 30-50 sekund (čas závisí podle výkonu mikrovlnky) - kostky musí být horké, ale ještě měkké a musí z nich odcházet pára. Promíchám, nechám vychladnout a mám krásně usušené kostky do knedlíků. Než zadělám těsto, tak jsou akorát.

Postup na tvarování knedlíků najdete tady - http://www.toprecepty.cz/recept/19591-knedliky--ho....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné domácí houskové knedlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1jWZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemné domácí houskové knedlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1jWZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (216)

Přidávám komentář po deseti letech vaření těchto knedlíků. Jsou nejlepší, jiné kynuté už nedělám.

Knedlíky se povedlo a jsou vynikající 👍

Výborné...:yes:

k.osticka: a můžete mi prosím vysvětlit, jak je tedy možné, že mně pokaždé krásně vykynou? 🤔

Dělala jsem jako svůj první knedlík v životě a teď už ho jinak nedělám, za mě top recept, a je mi jedno, že na kvasnice nepatří sůl - důležité, že se vždy povede, jen přidávám malinko mouky (asi dvě lžíce)

Dělala jsem jako svůj první knedlík v životě a teď už ho jinak nedělám, za mě top recept, a je mi jedno, že na kvasnice nepatří sůl - důležité, že se vždy povede, jen přidávám malinko mouky (asi dvě lžíce)

Knedlíky skoro nevaříme, spíš karlovarský pokud se hodí k pokrmu. Ale k segedinu jde snad jedině houskový. A tento byl moc dobrý, těsto jsem zadělala v domácí pekárně, takže skoro bez práce a úspora času, výsledek super 👍

Veverka41: to je něco trochu jiného. Slané droždí, o kterém píšete, by mělo před použitím několik hodin zrát. Tady se těsto zadělá jen pár minut po nasolení ;-)

k.osticka: taky si dovolím oponovat - koukněte na web vůně chleba a slánek. Sůl způsobí kvasnicím jistý šok a vyburcuje k bujení. Sama bych tomu nevěřila :-) ale věda a um lidí jde stále dopředu. Peču z něho vánočky, buchty a je to super.

Mám problém tu sehnat jinou, nez hladkou mouku, sehnal jsem nakonec neco podobného polohrubé, ale celozrnou a knedlík fantastický.

k.osticka: Viz výše...

Rejpal77: Sůl kvasinky nezabíjí, ba požívá se místo kvásku tzv. slánek.

Kloki123: koukala jsem na Váš profil a tam je místo pobytu Madrid. Netuším jaká je tam mouka, ale může to být i tím. Kdyby jste potřeboval napište mi do sz a zkusíme přijít na to proč se nedařilo

k.osticka: Věta “posolíme a počkáme až se droždí rozteče” znamená přesně to, co se v ní píše. Pokud se Vám recept nezdá, je samozřejmě možnost vyzkoušet na netu jiný recept. Nebo se vrátit k základům a pořídit si třeba kuchařku od M.J. Sandtnerové.
Droždí používám vždy čerstvé, právě koupené. A ano, lze jej osolit a pak s ním pracovat.
Přeji šťastnou ruku při hledání receptů.

k.osticka: nevím jak hodně sůl zabíjí kynutí, ale vždy knedlíky dělám podle tohoto receptu a pokaždé jsou krásně nadýchané a pokaždé se provedou. Je pravda, že také musím dát víc mouky.;-)

Ahojte, dal jsem šanci kvasku se solí, ale bohužel vůbec nevzešel, takže znova a normální s cukrem....

Simona Skolakova: Jestli je paní vyučená kuchařka, tak by měla výuční list vrátit, když neumí ani základ jako je kvásek a sype na droždí sůl, co to jako je “posolíme a počkáme až se droždí rozteče”. 😂

Takže rada pro ostatní, droždí se nikdy v základu nesolí, sůl zabíjí kynutí. Sůl se přidává až později když je hotový kvásek. Udělejte do mouky ďolík, odlijte z těch 250ml trochu lehce teplého mléka (ne moc teplého), do toho nadrobte droždí, zasypte trošku cukrem, protože to je pro droždí kámoš a ono se ho “nají”. Počkejte až vzejde kvásek (nabublá to) a pak pokračujte. Rozhodně droždí nikdy nesolte. Jak udělat kvásek je i v tom odkazu před bodem 2, co tu mají top recepty vložený a je tam přesně to jak nedělat chyby u kynutého těsta. ;)

Navíc jsem do těsta přidala víc mouky, protože i po pořádném zpracování hodně lepilo. Může to být moukou, ale nevím nevím. No a mám krásné knedlíky. 🙂

Simona Skolakova: :-)muze to byt i mukou to je pravda .ale odradilo skousel sem 5 raz ruznych receptu a uz nemam nato nervi takze segedin z chlebem :-);-)

Kloki123: to asi byla chyba u Vás,toto je zrovna recept od vyučené kuchařky,žádný amatér,mohlo to být aj moukou,nevím já bych recept nehanila;-);-),ale každý se chybami učí;-)Stačí si přečíst komentáře teda pokud Vás to neodradilo;-)

Tohle je hruza muzu rict ze sem delal pokinu na 101 procent a je vislo neco co se neda ani popsat no hruza hrozne nevim mozna sem ja debil nechci nikoho urazit ale tohle strata 4 hodin z meho zivota prominte

Povedené,super.:yes:

Knedlíky vařím tak jednou za rok a tyhle se povedly napoprvé :-)

Super jednoduchý recept, vždy se mi povedly. Jen dávám méně tekutiny, abych těsto měla hustější a lépe se mi s ním pracovalo :-8

Vařila jsem na páře byly sice fajn ale v guláši se úplně rozbředly a bylo to hrozné. U kynutého knedlíku se mi to nikdy nestalo nevím jestli to bylo polohrubou moukou nebo tím vařením v páře.. Vybrala jsem si podle nejlepšího hodnocení ale byla to chyba

DenisaaF: Také mě překvapilo, že se kvasnice posypou solí. Učitelé vaření a pečení tvrdí, že sůl kvasinkám brání "pracovat" a těsto hůře kyne. Možná proto jsou tyto knedlíky hutnější, jak je v komentářích vícekrát zmíněno.

:yes: Překvapilo mě, že se má droždí posypat trochou soli. To jsem vždy měla za to, že to droždí srazí a nenakyne. Ale dělám nyní už asi po šesté podle vašeho receptu a vždy jsou knedlíky strašně super. Jiné už bych ani nedělala. Ani nevím, kdy naposledy jsem koupila knedlík, za mě to byly vyhozené peníze. Už nikdy víc. Vždy jen podle tohoto receptu :). Moc děkuji :-K:-K:-K:-K

Výborné<3

Recept dobdý jen by nebylo na závadu uvést aspoň přibližné doby kynutí.:-*

Vynikajici knedlíky. Vždycky jsem se jich bála ale tyhle jsou skvělý, vyšly mi i podruhé. Potřebují o trošku víc mouky než je v receptu a vařím je taky trochu déle (cca +5min) ale fakt vynikající manžel má rád “hutnější” knedle a tyhle mu absolutně vyhovují. :yes: Díky za recept.

Luxusní! Lepší knedlíky jsme nejedli:-Q

Tématické fráze:
houskový knedlíky nadýchané, knedlik houskovy, houskové knedlíky, domácí knedlík, houskový knedlík bez droždí, houskovy knedlik, houskový knedlík s kypřícím práškem, domaci knedliky, houskové knedlíky recept, domaci knedlik recept, houskový knedlík recept, domaci knedle, houskové knedlíky od babičky, houskový knedlík z polohrubé mouky, houskové knedlíky s kypřícím práškem, houskové knedlíky z polohrubé mouky, jemný houskový knedlík, domaci knedliky recept, nadychany houskovy knedlik, houskové knedlíky recepty

Suroviny:
droždí čerstvé, mléko, vejce, mouka polohrubá, rohlík, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu