Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky

Pohanka je nejen prospěšná našemu zdraví, ale také výborně chutná. Podle tohoto receptu umixujeme pikantní pomazánku, která voní smaženou cibulkou a česnekem. Podáváme ji vychlazenou, s nadrobno nakrájenými kyselými okurkami.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 1 dávka

na 5-6 krajíců

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 069 kJ /
733 kcal
Bílkoviny14,50 g
Tuky43,05 g
Vláknina15,73 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 200 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy66,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čtvrt hrnku pohanky uvaříme ve dvou hrncích vody, až do jejího úplného vyvaření. Odstavíme a necháme vychladit. Krok 2: Na malém množství oleje osmažíme hodně dozlatova cibuli, až během smažení přidáme nadrobno nakrájený česnek. Krok 3: Osmaženou cibuli a česnek přidáme do uvařené pohanky. Dochutíme hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Vše promixujeme tyčovým mixérem, ale jen malinko, ne na úplnou kaši. Krok 4: Pomazánka by měla nejen chutnat, ale vzhledem i vypadat, jako škvarková. Krok 5: Nakonec přimícháme nadrobno nakrájené kyselé okurky. Pomazánka je nejlepší vychlazená.

TIP: Pohanka v naší kuchyni. Nejlepší recepty z pohanky a jak ji využít

Zveřejněno 6. 7. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q957

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q957

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (71)

:yes::yes::yes::yes::yes::yes: výborné, u mě velikánská pochvala. Dělala jsem ji v sobotu k večeři s dalamánky :-). Dokonce i manžel, který zrovna pohanku nemá rád, ačkoliv ji nikdy neochutnal :-O, si v neděli sám od sebe namazal dalamánek k snídani. Fakt moc dobré a docela i jednoduché :-K.

bystrouska: Já byla taky překvapená chutí;-). Děkuji za vyzkoušení ;-)

Strašně ráda tuhle zdravou pomazánku vyzkouším...díky za tip :yes: :yes:

Janado: budu ráda, když dáte vědět, jestli chutnala :-)

:-p:yes::yes:

krkovicka.x: ;-):-K

Úžasná pomazánka. Všem nám moc chutnalo. Kam se hrabe pravá škvarková :yes:

kokronilla: :-D;-):yes:

Dělal jsem už několikrát, je opravdu výborná.

Lojza: taky ji mám ráda :-). Děkuji za vyzkoušení :-)

Pomazánka je výborná. Doporučuji k vyzkoušení.

Coleta: Děkuji. Nám taky chutná <3

Olldas: Taky děkuji za vyzkoušení :-)

Je to úplně vynikající pomazánka. Jsem nadšená. Moc děkuju. :yes::-p

Pejli: Fakt??? A Mišce chutnala? nebo zas jen tobě? :-D

Vyzkoušela jsem si ji udělat, moc mi chutná, zase něco jiného :-):yes:, je super

stamii:;-) Vím, že že dříve se vařilo skvěle i bez masa;-)

Přesně - takhle jsme dělávali dětem "prejt" (ještě s trochou postrouhaného uzeného sýru), sladké zelí a brambor (nemaje na táboře ledničku), zapekli jsme na plechu v troubě, všichni baštili

Olga Urvalkova: Děkuji, mám fakt radost. Ať už chutná jako škvarková, nebo prejtová, určitě je dobrá :-)

Jani, včera jsem vyrobila:-8.
Měla jsem nachystaný celozrnný chleba na pomazání, ale měla jsem už hlad, tak jsem chleby snědla s máslem a rajčaty, udělala si pohanku a co myslíš: snědla ji jen tak teplou, fakt skoro jako prejt (který téměř nejím):-))
Je to vážně děsně dobré, chválím a udělám znova, třeba stihnu namazat:-)):-)):yes::yes::yes:

:-p:yes: určitě vyzkouším:-K

magdalenka:;-)

Jana Remkova:dnes som si to zohriala - mne to chutí tak, taká slaná kaša. :-)) K tomu som si dala kvasenú uhorku a super.:yes:

magdalenka: Jasně.;-) Já mám asi taky jinou, musela jsem ji taky povařit. No, jak říkám, Magdi, každý má jinou chuť;-)

Ahoj, ja som to dokončila si pred 30 minútami, takže ochutnávka len za tepla. Mne to chutí tiež ako casinovi - tak trochu "prejtovo". Čo neznamená, že je to zlé, dala som si k tomu paradajky a jedla lyžicou...:-D
A možno mám nejakú inú pohánku - sparená a pod perinu schovaná nevstrebala všetku vodu, takže som dala na sporák a chvíľu ešte varila.:-))

casino: No, asi se to nehodí psát pod recept, ale... já ráda strašidelné sny :-D:-D:-D:-D:-D

casino: No vidíš. Máš dodržovat recept a neplavalo by ti to v tuku! :-D

Ještě jsem zapomněl na maličkost, kterou mi ale hlava nebere:
Zatímco A) dodatečně přidaný olej bezezbytku pojmulo, tak B) si se sádlem (zatepla) moc nevědělo rady a tuk z části zůstal na povrchu (i na foto je B) lesklejší)

casino: Mimochodem, děkuji za foto. Napohled nevidím žádný rozdíl :-)

casino: Vždycky to máš možnost udělat tak, jak jsi zvyklý pohanku upravovat. Já jsem se držela receptu. Na obrázku je pohanka povařená přesně tak, jak popisuji a malinko mixnutá tyčákem, protože jak píšu, neměla by jen chutnat, ale i vypadat jako škvarková. A nepříjde mi teda rozvařená. 100 lidí, 100 chutí. Možná to udělala usmažená cubule v kombinaci s česnekem, nevím, ale já opravdu měla pocit, že jím škvarkovou pomazánku. Já mám dělenou stravu a tak jsem si sádlo do rostlinné stravy nemohla zařadit.
Mimochodem, nemám dojem, že respektuješ přání administrátora.;-)

Navir:
Ba ne, něco takového se vymyslet nedá... o něčem takovém se může akorát zdát v těch nejstrašidelnějších snech...;-)

casino: :-D:-D:-D Vy tady nebýt, tak si vás musím vymyslet :yes::-D:-D:-D:-D:-D

Consummatum est:-)
Respektuji přání administrátora a k názvu rcp se nevyjadřuji…
A)
Uvařeno podle receptu. Už po pár minutách byla pohanka měkká a než se všechna voda vyvařila, tak na máčku nebyla asi proto, že se jen tak rozvařit nenechá.
Můj „tyčák“ si ani neškrtl a prý by rád viděl toho kolegu, který si s tou hmotou poradil…
Nevím, zda to byl jen dojem, ale přišlo mi, že A) bylo vodovější než B)

B)
Pohanka pouze spařená a pak uložená v teple;
byla pevnější než podle A)
Místo olivového oleje použito vepřové sádlo. No, koho by napadlo cpát do škvarků EVOO, že.

Ve finále jsem oba produkty smíchal, část slupl s chlebem a část jen tak se salátem z rajčat a poupat denivky.

*****
Mně to vůbec nepřišlo jako škvarková pomazánka, ale daleko víc jako zabíjačkový prejt… a možná, až budou paraši (valašský výraz pro zlobivá děcka) o prázdninách přecpaní masem, tak do nich naláduji tady totok...:-D

Navir: Jana Remkova:
;-);-);-);-);-);-)

Navir::-D:-D;-)

Jana Remkova: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

casino: No, když to bude proti "tvému přirození", raději to nevař.

casino: A joooo, vlastně, jsem nějak pozapomněla :-D:-D:-D

Jana Remkova:
S tím qantem vody je to proti přírodě a mýmu přirození, ale udělám, jak stojí psáno...
No a v tym druhym hrncu to udělám po svym, jak správně předpokládáte:yes:
Myslím, že to bude jedlé udělané tak či tak:-) já jím pohanku i jen tak:-D ale jde mi spíše o to, jak moc se to bude podobat "šqarkům". Mám trošku obavy, aby to nebylo ze stejného ranku jako ta hrůza zvaná FALEŠNÝ TATARÁK Z BRAMBOR" :-((
Nevím, proč sem plancete játro...
Aha už vím: http://www.toprecepty.cz/recept/27220-pohanka-s-ku...

Navir:
Že nezklamal? Se nedivte! Se klamáním živím. V pokru to ani jináč nejde...:-D:-D:-D

Mně se recept taky líbí a kdybych neměla tuhý odpor k pohance, jistě vyzkouším. Třeba mě napadne jiná alternativa :-D No, z výrazu: tu játru mě osobně vyskakují na těle pupínky, ale můj problém. Casino opět nezklamal :-D:-D:-D

casino:No, tys mi tady chyběl. Navíc vím, že je ti známo, jak to myslím. Ale abys neřekl, 1/4 hrnku o obsahu 250ml pohanky a 2 hrnky o obsahu 250ml vody. Stačí? Stejně si to uděláš tak, jak ty chceš. Připadáš mi jako někdo, kdo mne tady před léty poučoval, jak se píší "játra"..Někdo tady psal, že je to asi hantýrka ze SM. No a pak se koukám na různé pořady a pražáci taky říkají..vezmu si játru a pomelu ji..

:-D
No, čeština je bujný oř:
"1/4 hrnku pohanky uvaříme ve dvou hrncích vody do úplného vyvaření vody."
...a kolik vlastně tý vody přijde do každého hrnce, he?:-D

Chystám s rcp zkusit a nerad bych udělal kopanec:-// Už se ptala Janina123: a Jana Remkova: odpověděla: "No, tak to je třeba vyzkoušet."
Ten poměr zde v rcp uvedený je 1:8 :-!:-!:-! (pro kuchyňky: To je asi jako byste daly vařit panáka pohanky do půllitru vody);-)
Takže, vařila Jana Remkova: podle tohoto rcp, vařila, vařila:-?

U nás říkáme pohance "valašská trojka":-8 (podle valašské kuchařky lidových jídel)
To občas paní casinová vstane dřív, spaří pohanku a donese ji do lože manželského. Popřejeme jí půl hodiny v teple a pak se na ni vrhneme jako kudlanky...:-D:-D:-D

Jitkas: schválne som dnes išla do špajze, našla som dvojročnú pohánku (moja hanba!)...sporadicky kupujem kvôli rutínu, párkrát som robila s ňou pokus, akosi mi nechutí...ak v tejto pomazánke pripomína oškvarky, budem rada.:-))Cholesterolu sa mám vyhýbať, mám nejaký vrodený zdrav. problém. Beztak sem tam s oškvarkami zhreším.:-))

magdalenka: Nevim, neochutnala jsem, ale urcite ji netreba varit jako testovinu ci ryzi, kdyz tedy myslime na nase cevy. Ja ji konzumuji jen proto, ze obsahuje rutin, abych pravdu rekla. Osobne treba radeji kroupy ci jina "seminka". Skvarky jsou podle meho nenahraditelne, at delame, co delame....

Jitkas: možno niekto nemôže oškvarky kvôli cholesterolu...tomu tento recept príde vhod - má náhražku. A niečo zároveň spraví pre svoje cievy. (Ja teraz nehodnotím delenú stravu.)

"Nasla" jsem Topky asi pred tremi lety a pohanku me naucila varit prave tejaja, opakuje to tu do nekonecna jiz nekolik let jak ji uvarit, cesky receno "do zblbnuti", jsi nepozorna zacka (delam si legraci).
Muj syn je velky sportovec a vzdy nekolik tydnu pred zavody zacne drzet delenou dietu, pohanku tez zarazuje, ale v salatech se zeleninou, teplou i studenou, toto by nikdy nepozrel, protoze by mu to nic nedalo. Drzet delenou dietu neznamena nacpat si bricho "jen tak", ale zivit se urcitym zpusobem, vytezit z potravin co nejvice a pritom nezatizit zbytecne organismus.

Jitkas: Jitka, neviem, čo myslíš bez nutričnej hodnoty. Snáď pohánku ?!?
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=7161

Jitkas: Hmm, možná proto, že se chci najíst? Nějaké nutriční hodnoty jsou mi opravdu ukradené. Vcelku se jinak stravuji docela zdravě, ne vždycky udělám chybu se surovinou, kterou jsem nijak zvlášť neznala. Dělala jsem z ní snad něco, jako rizoto a taky se vařila a taky jsem ten recept získala z nějaké "zdravé" knihy. Já se přece nebudu řídit "zaručenými odborníky" na Topreceptech!:-D. A že jich tady je, někdy zírám!:-D. Tím nemyslím tejaju, ta už se něco navařila a její recepty jsou moc fajn. Proto dám na její názor a propříště budu chytřejší.

Nejak mi neni jasne, proc bych si mela mazat na chleba neco bez jakekoli nutricni hodnoty jen proto, aby mi to pripominalo skvarky, zajimave vareni....

MirkaL: no, ono srovnat tebou popisované maso....a nevařenou (jen pařenou) pohanku - je nebe a dudy. Nesrovnatelné:-))

Jane Remkove dekuji za recept a posilam bodika,:-K rozhodne to stoji za vyzkouseni.

Tejaja, mas svatou pravdu:yes:, ale pripada me to, ze tady to malokdo vezme, nejsme na zdravych strankach.:-D Vzdyt to je jako by jsi se tady snazila lidem vysvetlit to, jak je zdrave jist maso pouze do pulhodiny od zabiti zvirete, nejlepe v syrovem stavu, navic ze zvirete, ktere bylo chovano nekde v biofarme (bez hormonu a dalsich svinstev), protoze tak by to bylo taky nejzdravejsi:-) ....jsme ale bohuzel na strankach o klasickem vareni (tady kazdy moc rad "nezdrave" papka) a tak to mozna ze ani nekteri nepochopi.

Velice zajímavé, to musím příležitostně vyzkoušet. Musím se přiřadit k těm, co pohanku vaří - dosud jsem nevěděla, že se nemá vařit.

tejaja:;-)

Jana Remkova: Zabudla som udeliť bodík, tak to napravujem a sľubujem, že pomazánku vyskúšam, lebo takú som ešte nerobila. ;-)

tejaja: Ok, tak příště;-)

Jana Remkova: Janka, nerozumela si mi. Ja nevravím, že sa má jesť surová, ale nemá sa variť. ;-) Pohánka sa zaleje horúcou vodou, zakryje a strčí do perín ( paplón deka a pod ) a nechá sa v teple cca 25-30 min,podľa druhu. Krásne zmäkne. Variť pohánku, aj keď krátko, znamená ničiť v nej rutín a to ide. To, že niekde je napísané variť, neznamená, že je to správne. ;-)

Tak tady co vidím, se taky vaří a co se vody týká..1 a 1/2 dílů vody, 1 díl pohanky;-)http://www.probio.cz/recepty/recepty-podle-surovin.... Tak jsem jí dala víc, ale během chviličky byla voda vyvařená.

magdalenka: Magdi, sama se tomu divím. Bude to asi tou osmaženou cibulkou a česnekem, nevím. Mi to tak opravdu chutnalo;-)

Janina123: No, tak to je třeba vyzkoušet. Pokud vím, tento recept je z nějaké knihy "Zdravé recepty" a tam píší UVAŘIT;-)

tejaja: Ne?? Vždycky jsem ji vařila. Než jsem ti odpověděla na komentář, šla jsem zkusit neuvařenou, co mám ve sklenici, Terezko. No, pro mne je to nepoživatelné :-)

Jani bezvadé a pohanku mám doma, tak přijde brzy na zkoušku 8.bod:yes:

Teda, to je vec! Naozaj chuťovo pripomína oškvarkovú pomazánku??? Momentálne pohánku nemám doma, kupujem a potom vyhodím po roku, lebo sa s ňou akosi veľmi nekamarátim a zostarne v špajzi...ale dávam si záväzok, že zas kúpim a tvoju pomazánku vyskúšam!:yes:

Nejenom že se pohanka nevaří, ale poměr 1/4 hrnku pohanky a dva hrnky vody? Já dávám poměr 2:1 (voda:pohanka), voda se do pohanky krásně vsákne a o tom to je :yes:

Recept krásny, len malá poznámka, pohánka sa nevarí. ;-)

Jani, supééér, jsem ráda, že Ti taky chutnala, je fakt božíííí:yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-p:-p

Tématické fráze:
pomazánka z pohanky, pohanková škvarková pomazánka, pohanková pomazánka, jak správně uvařit pohanku, škvarková pomazánka z tofu, pohanka recepty, pohanka pomazánky, tatarák z pohanky, pomazánky z pohanky, pohanková pomazánka škvarková, pohanka pomazanka, rostlinné pomazánky recepty, falosna skvarkoba pohankova natiwrka, rostlinná škvarková pomazánka recept, rostlinná pomazánka recept, recepty na rostlinné pomazánky, pomazankazpohanky, falašná škvarková pomazanka, pomazanka s pohankou, rostlinné pomazánky

Suroviny:
pohanka, vývar masový, cibule, olej, česnek, hořčice, olej, sůl, pepř mletý, majoránka, okurky sterilované

Přidat fotografie receptu