Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinované mangoldové řapíky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné řapíky nakrátíme a krátce (2-3 minuty) povaříme v osolené vodě. Krok 2: Dobře scezené je smočíme v osolených rozšlehaných vejcích a obalíme ve směsi strouhanky a strouhaného sýru. Krok 3: Uložíme na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a upečeme při 200-220°C dozlatova, dočervena (10-15 minut). Krok 4: Během pečení můžeme řapíky obrátit, budou zlaté z obou stran.

Zveřejněno 29. 7. 2015

Poznámka autorky cathleen

Mangoldové řapíky stokrát jinak...a pokaždé se po nich jen zapráší :))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Při pečení otáčím, výsledek je lepší. Dnes jsem zpracoval zřejmě poslední letošní sklizeň.

Tonja: díky za radu! 😃

Máme rádi mangold a pěstujeme ho na zahradě. Děláme z něj špenát. Letos zřejmě omylem při nákupu semen máme neobvykle silné řapíky. Rozhodl jsem se zkusit je nějak zpracovat.

Vyzkoušel jsem dnes 3 recepty (2x Cathleen, 1x tejaja). Tyto pečené řapíky ve strouhance a sýru všichni hodnotili jako nejlepší.

Tonja: mám velkou radost, že tak chutnaly ☺️ Mangold je myslím, poměrně nedoceněná zelenina. Přitom je výborný a moc plodný 👍

MajaV: díky. V italském receptu (odkaz níž) se řapíky neotáčely. Já jsem jich pár otočila a zdály se mi lepší, proto jsem to vepsala do receptu;-)

cathleen: Já myslím, že při gratinování se neopéká z obou stran. Pod gratinováním si představím něco jiného, nic to ale nemění na tom, že recept vypadá moc dobře a lákavě:yes:

Anna Kocikova: ano, zůstanou tu. Doufám, že to někdo, přes všechno mudrování pod receptem, vyzkouší:-8

Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.:-D

zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý:yes:Přidám ti sem fotku ze záhonu - ať máš představu;-)

Takto v troubě zapékám celerové řapíky,takže věřím,že ty mangoldové chutnají stejně dobře:-p
Recept se mi líbí:-K a také se přimlouvám,aby se zde v komentářích ponechala diskuze ohledně"gratinování":-)

tejaja:
No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování:-*:-*:-* může být i příprava topinky:-D

1974andrea:
Děkuji za ten vyhledavač:-K
Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí:-8 http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=d%...

1974andrea:
A co si přejete dozvědět se?:-O
Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...;-)

Siis, ty rapiky jsou tak veliky.... jeste jsem mangold nemela ale uz se po nem schanim. Trhate ho nekde v prirode? Pac tady, jestli bude, tak pekelne drahy...

Mangold pestujem, odkedy máme záhradu, teda 29 rokov. Je to úžasná zelenina a je mi srdečne jedno, či sa gratinuje, pečie alebo čokoľvek iné. Nepovažujem to za podstatné, recept je dobrý a aj keď som takúto úpravu nikdy nerobila, viem si to predstaviť.
Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí. ;-)

cathleen: no já to cítím taky jako Andrea, když dám na pečící papír do trouby třeba květákové placky, obalené ve strouhánce a postříknuté olejem, taky je myslím opékám (z obou stran jako tento mangold) a negratinuji. Jo - když tu hmotu dám do zapékací misky a posypu strouhánkou a omastím, to je jiná, to už zapékám či gratinuji, což je stejné.
Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené:-D

Jeden z několika receptů na gratinované mangoldové řapíky
http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...

1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor;-)

Jitkas:;-) Ty o voze, já o koze ... radši už toho nechám. Stejně se to, co chci, asi nedozvím.

Andrea: Da se gratinovat i v troube bez grilu, staci zvysit teplotu o 50°, treba pri peceni lasagni, tj. nejprve je peceme a potom gratinujeme. Pri priprave masa ci zeleniny, je treba tyto nakrajet na tenke platky ci male kousky a dat do vyhrate trouby na minimalnch 2oo-250°, porad plati onen "zakon" Maillarduv, aby se udelala krusta, je treba kombinovat bilkoviny, sacharidy a pochopitelne tuky.

Ať už je to tak či tak - určitě je to výborné;-):-):yes:

Jitkas:Jitko, tohle všechno je pravda. Já se jen chtěla dobrat toho, zda ty řapíky od Ivči jsou gratinované nebo pečené. Sama píšeš, že gratinuješ pod grilem ... tady se to celé peče při 200C obalené, pokapané olejem a nic se nezapéká. To, že se trojobal upeče není podle mě gratinování. Pokud by řapíky Ivča posypala směsí strouhanky a sýru a pak teprve pekla, třeba v zapékací misce, nepsala bych k tomu ani Ň.

Tématické fráze:
mangoldove řapiky recepty, mangold recepty, mangold řapíky - recepty, mangold řapíky, řapík, mangoldové řapíky, mangold řapíky recept, mangold rapikaty, mangold, řapíky mangoldu, recepty řapíkatý mangold, recepty na mangold, mangold řapíky recepty, řapíkatý mangold recepty, mangold řapík, mangold řapíkatý recept, mangold top recepty, řapíky z mangolnu příprava, řapiky, mangold rapikaty co mám ráda recepty

Suroviny:
mangoldové řapíky, sůl, strouhanka, vejce, sýr gran moravia, olej olivový

Přidat fotografie receptu