Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinované mangoldové řapíky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné řapíky nakrátíme a krátce (2-3 minuty) povaříme v osolené vodě. Krok 2: Dobře scezené je smočíme v osolených rozšlehaných vejcích a obalíme ve směsi strouhanky a strouhaného sýru. Krok 3: Uložíme na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a upečeme při 200-220°C dozlatova, dočervena (10-15 minut). Krok 4: Během pečení můžeme řapíky obrátit, budou zlaté z obou stran.

Zveřejněno 29. 7. 2015

Poznámka autorky cathleen

Mangoldové řapíky stokrát jinak...a pokaždé se po nich jen zapráší :))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinované mangoldové řapíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7kqr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 4,0

Při pečení otáčím, výsledek je lepší. Dnes jsem zpracoval zřejmě poslední letošní sklizeň.

Tonja: díky za radu! 😃

Máme rádi mangold a pěstujeme ho na zahradě. Děláme z něj špenát. Letos zřejmě omylem při nákupu semen máme neobvykle silné řapíky. Rozhodl jsem se zkusit je nějak zpracovat.

Vyzkoušel jsem dnes 3 recepty (2x Cathleen, 1x tejaja). Tyto pečené řapíky ve strouhance a sýru všichni hodnotili jako nejlepší.

Tonja: mám velkou radost, že tak chutnaly ☺️ Mangold je myslím, poměrně nedoceněná zelenina. Přitom je výborný a moc plodný 👍

MajaV: díky. V italském receptu (odkaz níž) se řapíky neotáčely. Já jsem jich pár otočila a zdály se mi lepší, proto jsem to vepsala do receptu;-)

cathleen: Já myslím, že při gratinování se neopéká z obou stran. Pod gratinováním si představím něco jiného, nic to ale nemění na tom, že recept vypadá moc dobře a lákavě:yes:

Anna Kocikova: ano, zůstanou tu. Doufám, že to někdo, přes všechno mudrování pod receptem, vyzkouší:-8

Tak to zatím podle názorů vypadá, že kdybych řapíky zalila vejcem, posypala směsí strouhanky a sýra a to celé krátce zapekla na vyšší teplotu, bylo by to gratinování.
Zato (a nelogicky?) když jsem řapík ve vejci smočila, aby na něm strouhanka s vejcem líp držela a to celé krátce a na vyšší teplotu zapekla (stejně jako v 1. případě), už by to gratinování nemělo být.:-D

zuzun: mangold pěstujeme na zahradě, dá se otrhávat až do mrazů a je opravdu moc dobrý:yes:Přidám ti sem fotku ze záhonu - ať máš představu;-)

Takto v troubě zapékám celerové řapíky,takže věřím,že ty mangoldové chutnají stejně dobře:-p
Recept se mi líbí:-K a také se přimlouvám,aby se zde v komentářích ponechala diskuze ohledně"gratinování":-)

tejaja:
No, podle níže zmiňovaného Maillarda typickým příkladem neenzymatického hnědnutí (tedy gratinování:-*:-*:-* může být i příprava topinky:-D

1974andrea:
Děkuji za ten vyhledavač:-K
Hledám furt něco o dělené stravě...; nic moc jsem nenašel, ale avšak jsem se dobral toho, jak Navir na to prdí:-8 http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=d%...

1974andrea:
A co si přejete dozvědět se?:-O
Celou dobu si, podle mého názoru celkem logicky, na svůj dotaz i sama odpovídáte...;-)

Siis, ty rapiky jsou tak veliky.... jeste jsem mangold nemela ale uz se po nem schanim. Trhate ho nekde v prirode? Pac tady, jestli bude, tak pekelne drahy...

Mangold pestujem, odkedy máme záhradu, teda 29 rokov. Je to úžasná zelenina a je mi srdečne jedno, či sa gratinuje, pečie alebo čokoľvek iné. Nepovažujem to za podstatné, recept je dobrý a aj keď som takúto úpravu nikdy nerobila, viem si to predstaviť.
Inak, som človekom skutkov, nie teórií, a privítala by som od diskutujúcich vloženie receptu na "pravé" gratinované jedlo. Lebo internet máme všetci a vieme si nájsť, čo potrebujeme. Ale vlastný vložený recept obsahuje toho podstatne viac, čo žiadna teória nenahradí. ;-)

cathleen: no já to cítím taky jako Andrea, když dám na pečící papír do trouby třeba květákové placky, obalené ve strouhánce a postříknuté olejem, taky je myslím opékám (z obou stran jako tento mangold) a negratinuji. Jo - když tu hmotu dám do zapékací misky a posypu strouhánkou a omastím, to je jiná, to už zapékám či gratinuji, což je stejné.
Nechci rozdmýchávat nějaké diskuse, asi je to jedno, ten recept a jídlo je suprový, ať už je gratinované či opečené:-D

Jeden z několika receptů na gratinované mangoldové řapíky
http://blog.giallozafferano.it/iocucinocosi/coste-...

1974andrea: Andri, jen salamandrem to nebude - máme tu plné 3 stránky gratinovaných receptů. A řízek, pečený v troubě taky nebude hotový za 10-15 minut jako tahle zelenina (dobu zapékání jsem dopsala).
Já tu ty komentáře asi nechám, ať si každý počte, popř. hodí svůj názor;-)

Jitkas:;-) Ty o voze, já o koze ... radši už toho nechám. Stejně se to, co chci, asi nedozvím.

Andrea: Da se gratinovat i v troube bez grilu, staci zvysit teplotu o 50°, treba pri peceni lasagni, tj. nejprve je peceme a potom gratinujeme. Pri priprave masa ci zeleniny, je treba tyto nakrajet na tenke platky ci male kousky a dat do vyhrate trouby na minimalnch 2oo-250°, porad plati onen "zakon" Maillarduv, aby se udelala krusta, je treba kombinovat bilkoviny, sacharidy a pochopitelne tuky.

Ať už je to tak či tak - určitě je to výborné;-):-):yes:

Jitkas:Jitko, tohle všechno je pravda. Já se jen chtěla dobrat toho, zda ty řapíky od Ivči jsou gratinované nebo pečené. Sama píšeš, že gratinuješ pod grilem ... tady se to celé peče při 200C obalené, pokapané olejem a nic se nezapéká. To, že se trojobal upeče není podle mě gratinování. Pokud by řapíky Ivča posypala směsí strouhanky a sýru a pak teprve pekla, třeba v zapékací misce, nepsala bych k tomu ani Ň.

Potraviny se gratinuji od nepameti, tenkrat jeste neexistovaly salamandry a jine modernosti, proste jen v troube. Ja treba gratinuji i syrova rajcata, kt. nejprve posolim (uvnitr), necham vypotit, osusim, naplnim syrem, posypu strouhankou smichanou s olejem a drzim pod grilem, dokud se neobevi zlata kurcicka, tkz. neni pravda, ze se gratinuji jen predvarene potraviny, nesmysl. Syrove broskve se tez jenom vydlabou a naplni plnkou z cokolady, piskotu, zloutku, masla a strci pod gril dokud horejsek nezcervena, tedy se nepecou, ale gratinuji. Lasane se nejprve pecou a pak gratinuji, coz spousta lidi nedela, pece je moc prudce, udela se jim rychle tmava krusta, ale uvnitr je maji syrove. Mohla bych pokracovat, ale myslim, ze to asi staci. Jasne, ze kdyz mam slamandru, kt.jede na 750°C, nepotrebuji zadnou Maillardovu reakci, ta teplota je skoro jako v krematoriu, musim se smat...

casino:Když rozkliknete vyhledavač ( lupu ),objeví se tam tabulka. Tam zaškrtnete, že chcete hledat v Diskuzi a případně text ...;-)

1974andrea:
No, ale v diskuzích to za rok, za dva nikdo nenajde... (pokud myslíte že ano, tak mi poraďte jak se dobrat starších témat v diskuzích) :-)
Zde na GRATINOVÁNÍ narazí aspoň ti, kteří to slovo zadají do vyhledavače receptů :yes:

cathleen:Ivčo, nechceš to přehodit na diskuzi?

Jitkas:Dobře díky. Já ještě našla definici gratinování ( zapékání ) jinde. Pořád si myslím, i přes všechny chemické i nechemické reakce, že gratinovaný pokrm je tím, čím ho chceme gratinovat, pouze posypaný a následně zapečený.

Gratinování

je odborný název pro “zapékání povrchu” pokrmu, krátkým působením tepla v salamandru, grilu nebo podobném zařízení, kdy působením horního ohřevu se dosáhne zlatavého zabarvení pokrmu.

Pro potřeby gratinování se používá v restauracích speciální zařízení – salamandr. V salamandru se používají, tak jako v grilu pracujícím se sálavým teplem, infrazářiče. Salamandr je zařízení s odstupňovaně nastavitelným sálávým teplem.

Malá vzdálenost gratinovaného pokrmu od zářičů, kdy jejich povrchová teplota dosahuje až 750°C, umožňuje intenzivní vyzařování tepla a tím rychlou tepelnou úpravu.

Pokrmy gratinujeme ve vhodném inventáři, dle charakteru pokrmu – v ohnivzdorných miskách/ gratinkách/ , porcelánových miskách, v mušličkách nebo přímo na talířích, které pokládáme na rošt.

Ke gratinování používáme již tepelně opracované potraviny, které upravíme na vhodný inventář a pokryjeme strouhaným sýrem, nebo přelijeme speciální omáčkou ke gratinování, lehce posypeme strouhanou houskou, zakápneme rozpuštěným máslem a gratinujeme.

Andrea: Najdi si Maillardovu reakci (princip) a precti si. Pozor, v tom vsem je dulezity i casovy usek, neco je peceni a neco jineho gratinovani. Vse se tam doctes, vcetne grilovani a peceni masa, coz neni k zahozeni.

Jitkas::-O Tak tyhle chemické reakce slyším teda prvně. Dík za info. Takže vlastně podle tohoto je třeba pečený květák obalený ve strouhance a sýru gratinovaný. Nebo řízek ... To se mi zdá divné

Gratinovat znamena vytvorit zlatavou kurcicku na povrchu pokrmu. Ta se udela reakci mezi bilkovinami( tady syr) a sacharidy (strouhanka), tzv.Maillaardova reakce. V pripade potravin obsahujicich bilkovinu (ryba, maso), staci tyto posypat treba strouhankou a gratinovat. Potraviny, ktere neobsahuji bilkoviny, jako napr. testoviny, staci jim povrch pokryt bilkovinou(besamel nebo syr). Mohou se gratinovat jak predvarene ( rapiky mangoldu), tak nepredvarene potraviny, treba syrova zelenina - rajcata, nebo ovoce - plnene broskve. Dulezita je ona kombinace bilkoviny a sacharidu.
Andrea, tady se syr nerozpusti, protoze se strouhankou a tukem vytvori krustu, kdyby tam nebyla strouhanka a tuk, toz asi by udelal "zvykacku". Teplota musi byt vzdy nad 180°C

cathleen:Možná si to jen špatně myslím já:-)) Mně tam prostě mate to, že je to obalené a pečené. Kdyby ty řapíky byly bez obalení a posypané směsí strouhanky a sýru, tak bych si JÁ myslela, že je to gratinované, tudíž zapečené. Ale třeba tady třepu blbosti;-)

1974andrea: mám tyhle diskuze o jídle a vaření ráda, jaké pření?
Sýr je ve strouhance, krustu udělá - řapíky jsou, když je vezmeš do prstů a ukousneš, něco jako křupavé slané tyčinky s měkkým středem.
Třeba se ještě někdo se svým názorem ozve;-)

cathleen:Já myslím, že při gratinování se ten sýr na jídle rozpustí a udělá tu sýrovou krustu. Třeba když gratinuješ brambory, tak je sýrem posypeš a sýr se rozpustí a pokrm se jím zapeče neboli gratinuje. Ale nechci se přít;-)

1974andrea: noo, brala jsem to, že jsou taky zapečené - a našla jsem jako gratinované na více italských webech (kam chodím pro inspiraci:-p )
Myslíš, že je to hodně vedle? Wikipedie říká, že.....Výraz gratinování je převzat z francouzštiny a znamená zapékání. Při gratinování vzniká krusta, podpořená často použitím strouhaného sýra, strouhanky ap. Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky.

cathleen:Ivčo, neznamená gratinovat spíš zapékat?

hosta: zatím se odvážil jen jeden z celého záhonu - a o květ přišel. Četla jsem, že se vybíhající květy mají seřezávat, mangold pak obrůstá (a je použitelný) až do zámrazu:yes:

A zas ten mangold - paráda:yes: Jen pokračuj, než půjde do květu:-D

Tématické fráze:
mangoldove řapiky recepty, mangold recepty, mangold řapíky - recepty, mangold řapíky, řapík, mangoldové řapíky, mangold řapíky recept, mangold rapikaty, mangold, řapíky mangoldu, recepty řapíkatý mangold, recepty na mangold, mangold řapíky recepty, řapíkatý mangold recepty, mangold řapík, mangold řapíkatý recept, mangold top recepty, řapíky z mangolnu příprava, řapiky, mangold rapikaty co mám ráda recepty

Suroviny:
mangoldové řapíky, sůl, strouhanka, vejce, sýr gran moravia, olej olivový

Přidat fotografie receptu