Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatová omáčka s bazalkou (Sugo di pomodoro al basilico)

Tradiční rajčatová passata, navíc skvěle dochucená bazalkou, je vhodná na veškerá jídla italského původu. Skvělé sugo na pizzu a těstoviny. Při nadúrodě sladkých domácích rajčat se tento recept bude zcela jistě hodit.

Hodnocení receptu je 4,6 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 243 kJ /
297 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky33,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata omyjeme, rozkrojíme napůl a lžící odstraníme vnitřky. Bazalku pokrájíme nahrubo.
Vysterilizujeme sklenice a víka. Krok 2: Pokrájená rajčata vložíme do hrnce, podlijeme troškou vody a za občasného míchání rozvaříme v odkrytém hrnci. Krok 3: Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto nebo přes pasírovač. Krok 4: Hmotu vrátíme zpět do odkrytého hrnce, přidáme olej a sůl a mírným varem odpaříme na požadovanou hustotu. Nakonec do horkých rajčat vhodíme pokrájenou bazalku. Krok 5: Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme při 85 °C po dobu 35 minut.

TIP: Jak zavařovat

Zveřejněno 31. 8. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatová omáčka s bazalkou (Sugo di pomodoro al basilico)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6jDz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatová omáčka s bazalkou (Sugo di pomodoro al basilico)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6jDz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (17)

daninako: přiznám se, že jsem to měla stějně. Stačilo mi pak ale ochutnat tu "vodu" se semínky, a došlo mi, proč se dává pryč :-D

Váhala jsem nad tím, jestli má smysl vydlabat rajčata. Pak jsem to udělala, abych věděla jestli to stojí za to a za mě - ta trocha práce se opravdu vyplatí. Od příště to budu praktikovat i u kečupů. Výsledkem je sladký protlak,mňam.

Díky za odpovědi. Rajčata dostávám od maminy, takže si odrůdu vybrat nemůžu ;-) . Alkohol nepiju. Takže asi dám rajčata celá. :-)

Prosím a co uděláte s tím vydlabaným vnitřkem? Díky za rady.

gabrusa: jak píše casino (díky!) - buď vysrknu, ale častěji nechám třeba slepicím. Pěstujeme odrůdy rajčat hodně pevné a ty téhle kyselé "vody" mají málo.
Pokud uvaříš i s ní (nebudeš dlabat), je sugo také výborné. (Nám doma ale nejvíc chutná sugo připravené v receptu popsaným způsobem ;-) )

Zobrazit starší odpověď

1974andrea: díkyy:-) Fotky jsou překrásné,:yes: hned bych si jednu vrzla do jídelny na zeď :-8

cathleen:Shodou náhod jsem dnes taky dělala, už nevím, co s rajčaty ( letos jsou z toho sluníčka super ) a našla jsem tvůj recept. Tak ti přidám aspoň fotky;-)

výborné :-)všetka zelenina v našej záhrade je po ruke . :yes::-)

cathleen:Ivuško,já jsem od mala"paneláková":-Stakže většinou bylo všechno z obchodu.Ale už pár let máme od známého ze zahrádky velký přísun rajčátek(i paprik) různých druhů i velikostí a ten rozdíl jak v chuti,tak i ve vůni je teda obrovský proti kupovaným v obchodě:-p

Anna Kocikova: taky rajčata s chutí baštím už od mala. Letos máme poprvé i divoká rajčata, s množstvím plodů velkých jako třešeň, zato úžasně vonícími - tak, jako kdysi vonívala všechna domácí rajčata.:-8 Dnešním už ta vůně chybí. Všimla sis?

cathleen:Ivuš děkuji za vysvětlení;-):-K
Já jsem"rajčatová"už od dětství a šťávy,omáčky a různé jiné doma připravené dobroty můžu v jakémkoli množství:-p
Včera jsem dělali šťávu z cca 5kg rajčat,tak příště určitě udělám alespoň z 1kilka i tu Tvou voňavou chuťovku:-p

Anna Kocikova: Drahuš, taky jsem dělávala nedlabané.
Italům prý ta voda připadá kyselkavá - je pravda, že protlak z vydlabaných rajčat je i bez ochucení velice lahodný, tak dobrý jsem ho nemívala. Pokud to půjde, budu "vodu" dávat pryč i při příštím vaření.:-8

Omáčka má krásnou barvu a tu chuť si dovedu živě představit:-K:-p:yes:
Ivi,proč se musí odstranit voda a semínka,když se to potom stejně pasíruje a redukuje?Ptám se proto,že dělávám rajčatovou šťávu,rajčátka před vařením jen překrojím,ale nedávám nic pryč:-8

Pekný recept, ak máme veľa paradajok. ;-):yes:

MarcelaPa: ano, přesně:-! Také se těším, až v zimě otevřeme tuhle sklenici a zavoní to kuchyní...:-8

Teda, ty mi dnes děláš chutě, úplně vidím pizzu.:-D

Tématické fráze:
sugo recept, sugo z čerstvých rajčat, rajčatová omáčka s bazalkou, rajčatove sugo na pizzu, domácí rajčatové sugo, recept na sugo, domácí pomodoro, sugo, domácí sugo, sugo z čerstvých rajčat recept, sůgo na pizzu, recept sugo, sugo recepty, domácí sugo recept, sugo na pizzu recept, sudo pomadoro omacka, rajčatová omáčka, recept na rajčata s bazalkou, sugo na pizzu z čerstvých rajčat, rajčata s bazalkou na pizzu

Suroviny:
rajče, olej olivový, bazalka čerstvá, sůl, olej, bazalka čerstvá, sůl

Přidat fotografie receptu