Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý houskový knedlík v páře

Knedlíky neodmyslitelně patří do české kuchyně. Navíc domácí jsou nepřekonatelné. Nadýchané a vyjdou samozřejmě i levněji, než kupované. Podle tohoto receptu se povedou vždy. Podáváme s oblíbenou omáčkou a masem.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JajkaK

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez dob kynutí

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 299 kJ /
1 505 kcal
Bílkoviny54,28 g
Tuky12,56 g
Vláknina16,01 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 827 mg
Sůl1,96 g
Sacharidy285,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme smícháním menšího množství teplé vody, rozdrobeného droždí a trochy cukru kvásek, který necháme v teple vzejít. Krok 2: V míse smícháme obě mouky a sůl. Přidáme kvásek, vejce a vlažnou vodu podle potřeby. Krok 3: Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo, ale nebylo ani příliš tuhé (když je malinko tužší, tak jen namočím vařečku, kterou vypracovávám těsto). Vodu už nepřidáváme, abychom nemuseli přidávat mouku a celý postup se neopakoval. Krok 4: Po vypracování těsto trochu posypeme polohrubou moukou a necháme na teple vykynout cca 30 minut. Pak do těsta zapracujeme rohlík nakrájený na kostky a ještě necháme chvíli kynout. Krok 5: Po vykynutí těsto přeložíme na lehce moukou podsypanou pracovní desku nebo na vál a ještě rukama propracujeme. Potom ho rozdělíme na 2 části a vytvarujeme knedlíky, které necháme cca 10 minut odpočinout. Krok 6: Připravíme hrnec, ve kterém budeme knedlíky vařit v páře. Buď parní hrnec nebo velký hrnec s klasickým pařáčkem. Na pařáček dáme utěrku a na ni knedlíky. Krok 7: Přikryjeme pokličkou a necháme 20-25 minut vařit v páře. Po vyndání knedlíky hned rozkrojíme nití. Když se ještě trochu lepí, nic se neděje. Prostě je na chvíli vrátíme do hrnce a v páře dovaříme. Čerstvé knedlíky krájíme nití, ne nožem.

TIP: Co udělat s přebytkem knedlíků

Zveřejněno 16. 9. 2015

Poznámka autorky JajkaK

Knedlíky se mi vždycky zatím povedly a to i když jsem je dělala poprvé. Nechávám je na páře opravdu jen 20 minut a poté jsou krásně udělané. Snad vám budou chutnat :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý houskový knedlík v páře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNOM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý houskový knedlík v páře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNOM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

zdenka.s: Taky děkuji za sdílenou zkušenost. :-K Parní hrnec je fajn, dost ho využívám. Zmrzlinovač teď využívám trošku méně, více dělávám nanuky.

Merylas (moderátorka): děkuji za vaši zkušenost,nad koupí hrnce přemýšlím,ale teď dostal přednost zmrzlinovač :-) četla jsem, že ten papír se může na pár místech propíchnout,mně se ale uvařily exkluzivně i bez toho :-K:-K:-K
Pardon, upařily :-D:-D

zdenka.s: Já od doby, co mám parní hrnec, vařím v něm a dno a boky v místech kde se budou knedlíky dotýkat vždy trochu vymažu olejem. O tom papíře jsem taky četla, ale uvažovalaja jsem o tom, jestli tím papírem bude dobře prostupovat pára.

NADEI : Váš nápad ,nechat knedlíky kynout na papíře a pak i s ním dát do hrnce je prostě skvělý.Zachovají si svůj hlaďounký ,rovný povrch a dobře se vyndavají.Já osobně bych Vám dala Nobelovu cenu :-K:-K:-K:-K:-K a moc děkuji,že jste se podělila :yes: Dělala jsem čtyři menší a místo rohlíků dala smaženou,sušenou cibulku - bomba.
Dovolím si přidat foto

:yes: dělám taky tak, místo utěrky používám pečící papír - jedem knedlík- jeden kousek papíru , nechám na papíře vykynout,přendám na pařák, i s papírem zas vyndám, po vychladnutí do papíru zabalím ,přidávám foto a bodík :-K

Recept mám od babičky ta na nějaké půlky droždí nehraje :D používám čerstvé droždí ve stříbrném papírku. A cípy utěrky přehazuji přes pokličku. Co se týče množství vody ke kvásku, tak dávám malou skleničku cca 250ml. ;) a děkuji za pochvalu

Kolik mléka nebo vody se přidává k mouce??????????????:-):-(

Taky nepařím na utěrce, ale na pečícím papíru. Ale celé droždí na 350 g mouky bych nedala ani omylem :-//

...knedlíky vypadají dobře ale jedna kostka živého droždí na 350g mouky je tedy pro mě hodně. Já dávám na stejné množství čtvrt kostky, těsto dělám též DP, vařím je také v páře(23 min.), na velikost vypadají také stejně. Vím, že když dám půl kostky, tak jsou z knedlíků cítit kvasnice. Kupuji droždí v Penny a mám ho někdy 14 dní v ledničce(i déle) a je pořád funkční...tak nevím:-?
Viz:http://www.toprecepty.cz/recept/39231-rajska-omack...

Určitě vyzkoušim:-):yes:

Pre začiatočníkov v kuchyni by bolo dobré uviesť, aké droždie si použila - čerstvé, alebo sušené?

Nad párou vařím už hodně let všechny knedlíky, nejen ty kynuté. Visící cípy utěrky přes okraj hrnce jsou nebezpečné, můžou se vznítit (vlastní zkušenost:-8). Mnohem lepší je použít kolo z papíru na pečení - funguje stejně, nic nepřečuhuje a po použití ho vyhodím a nemusím prát utěrku ;-)

Knedlíky máš pěkné :yes:

Tématické fráze:
kynutý knedlík na páře, kynuté knedlíky na páře, houskový kynutý knedlík od babičky, kynuté knedlíky v páře, kynutý knedlík v páře, houskový knedlík v páře, houskové knedlíky v páře, kynutý knedlík houskový na páře, kynuté knedlíky na páře videorecept, houskový knedlík na páře, kynuté knedlíky nad parou, knedliky na páře, knedlík na paře, knedlíky v páře, kynuté houskové knedlíky na páře, kynutý knedlík houskový v páře, kynuté houskové knedlíky v páře, knedlík v páře, kynuty houskovy knedlik, houskové knedlíky na páře

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hrubá, droždí čerstvé, cukr, vejce, sůl, voda, rohlík

Přidat fotografie receptu