Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina podmáslanka

Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.

Hodnocení receptu je 5,0 (98×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 022 kJ /
722 kcal
Bílkoviny52,40 g
Tuky28,16 g
Vláknina4,68 g
Cholesterol 339 mg
Sodík 965 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy63,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, dáme do vařicí vody (vody pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více) s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, kmínem, solí, a vaříme pod pokličkou. Krok 2: Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, nasekaný kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům. Krok 3: Přidáme zbytek podmáslí a na jemném struhadle nastrouhaný česnek. Krok 4: Mícháme, dokud polévka nezačne vařit, necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se polévka nepřichytla ke dnu. Krok 5: Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu, podle chuti cukr a servírujeme.

TIP: Čím zahustit polévky a omáčky? Oblíbené tipy na správné zahušťování, ať už s moukou nebo bez mouky

Zveřejněno 6. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.

Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Moc dobrá byla :yes:

Je moooc dobrá. Děkuji za recept a doporučuji všem vyzkoušet uvařit :yes: ukládám si:-)

Jitka63: Podmáslí=cmar ;-)

Jitka63: Slovensky cmar? :-) https://sk.wikipedia.org/wiki/Cmar

Poprosim čo je podmásli?Dakujem

:yes:

Recept je pro mne také spojen s nostalgickou vzpomínkou nejen na babičku, ale i na dobu, kdy jsme chovali kravičku nebo dvě a užívali si domácího mléka, tvarohu, podmáslí apod. Hlavně v létě jsme tuto výbornou polévku měli velmi často, jen s tím rozdílem, že babička uvařila brambory vcelku zvlášť (aby byly i jako příloha ke druhému chodu) a každý si v talíři rozkrájel brambory a zalil polévkou, do které babička nedávala česnek a kopr někdy nahradila nebo doplnila pažitkou. Dávám zasloužený bod.

Dekuji za recept. Prave jsem ji dovarila, je vynikajici. Dychla na me nostalgie detstvi. Recepty babicek jsou vzdycky nej...

výborná polévka:yes:

Mohl by mi někdo s "adminů" vysvětlit, proč byl změněn název receptu? K tomuto receptu mám citovou vazbu a na talíři, který je na mé původní fotce, mi babička podmaslanku servírovala. Samozřejmě Naďčinu fotku tam nechávám, protože je skvělá.

Jenda1: U někteých receptů jsme název upravili, aby byly lépe dohledatelné. Tento recept je skvělý a hodně oblíbený. Bohužel názvy jako "Babiččina dobrota, Honzova pochoutka, Moje domácí bašta" atd. nikdo nikdy nevyhledává, proto jsou takové recepy často zapadnuté a to je škoda. Nicméně chápu, nebudeme už do názvů zasahovat.

Určitě skvělá polévka, ale rozhodně bych kopr nevařila, ale dala jej až do hotové polévky, jinak strattí nejen skoro všechny vitaminy a hodnoty bylinky, ale i chut. A jak je známo, mouku je nutné vařit 20 minut, aby byla dobře stravitelná a nepůsobila všelijaké alergie a nesnášenlivosti. :-K

Rychlá, dobrá, zdravá a levná polévka:-K

do polévky možno přidat kroupy ,nakonec smetanu. tady se jí říká rozmíchaná. CIBULE,KMÍN.

Nakonec jsem tam přidal 3 PL cukru a citrónovou šťávu, aby to připomínalo koprovku, jinak je to prostě ohřátý podmáslí, víceméně bez chuti:-S

rebeka:Nadi, jsem rád, že polévka chutnala:-p:-p:-p a dík za krásné fotky:yes::yes::-K:-!

Jendo, moc ti děkuju za připomenutí této polévky:-K:-K téměř stejně ji dělávala moje zlatá maminka:-K:-K:-K, a taky si vzpomínám, jak říkala, ať ji míchám pořádně, že se ráda připaluje:-):-) maminka nedávala česnek.. to je jediný rozdíl:-)
já jsem ho dnes dala a moc si pochutnala:-p:-p
posílám další bodík a obrázky.. ovšem.. polévky jaksi fotím nerada:-//.. jsou takové nefotogenické:-8:-D.. podle toho mé fotky taky vypadají:-D:-D:-D takže pokud budeš chtít, smáznu je;-)
rébí ještě jednou děkuje:yes::yes:

Také ji dělávám, u nás na vysočině jí říkáme zalévanka a je výborná. Tady si ji každý upravuje podle chuti, někdo nedává kopr, já dávám ještě houby (v sezóně čerstvé nejlépe kuřátka, v zimě sušené):-K Posílám bodík:yes:

URČITĚ CO NE:-K:yes:VIDĚT VYZKOUŠÍM ALE UŽ TED DÁVÁM BODÍK 47

dělala jsem poprvé, chtěla sem tam přidat trošku cukru, ale odolala jsem a nechala tak jak má být. polévka je výborná. a posílám taky bodíka:yes:

Přesně tohle dělám z čerstvého mléka, ale z podmáslí mě to nenapadlo. No zítra mám oběd vymyšlený. Posílám bodík.:yes:

Jeníčku konečně vyzkoušeno a snědeno:-DMě moc chutnala škoda že nemůžu znova bodíkovat:-(ale mi hned bylo jasné že to bude fajnové:-*:-*

Polévku jsem uvařila, mně moc chutnala, bohužel ale u mých mlsounů nezabodovala. :-( Přesto posílám bodík +45 :yes:

fantazia;-)

Musím říci, že mi tuhle polévku také kdysi dávno vařila moje skvělá babička a je to bezva připomenutí. Dnes jsem ji prubnul k obědu a ve finále ji ještě lehce doladil medem a Balsamicem. :yes:

:yes:+35:yes:

Jendo,tuhle polevku vyzkousim hned v pondeli;-)uz mam ulozeno+34:yes:

moc nám chutnala :yes:32:yes:

Jeníčku, podmaslanka je výborná, já jí dnes dělala určitě ne naposled:-! Já taky dělám všelijaké kyselky, ale zase jsou chuťově jiné.;-)Bodíka už jsem dávala, tak ti přidám alespoň obrázek.:-D

Také děláme,mám moc ráda tu nakyslou chuť:-8

:yes: dneska jsem tuhle úžasnou polívku vařila k obědu a opravdu se povedla, chutnala všem, jen jsem ji vylepšila nastrouhaným sýrem :yes: okamžitě se zařadí mezi mé nejoblíbenější. Děkuji za tip :-)

finnetko - ale o tom byl můj komentář - každý tu svou "bombu" máme prostě někde jinde a v jiných chuťových sférách .....a nejen o jídle to platí ...;-):-D:yes:

špagetko. samozřejmě, že máme každý jinou chuť a rozhodně jsem nepsala, že se to nedá sníst. jen že jsem si myslela, podle toho, jak to ostatní chválili, že to bude absolutní bomba. a kdo ví, možná ji zkusím právě o tom úplňku a třeba mi bude chutnat víc.:-D

finneta - podívej, chutě máme každý jiný a ani každý den nemáš stejnou chuť na jedno a to samé. Prostě vyzkoušíš a uvidíš. Já jsem třeba na takovýchto jídlech vyrostla achutnaly mi vždycky. Moje dcera zas je může, jak říká za úplňku a dva dny poté ;-):-p:-D:-D no a pak si vyber. Vážně, mně to chutná strašně moc, dceři jednou za čas.;-):-p:yes:

oprava - jsem jelito. ne kefír, ale podmáslí,.. dál už je to snad dobře.:-8

nedávala jsem kefír, ale nakonec zakysanou smetanu, přidala jsem houby a musela dochutit, ale na druhou stranu - není špatná,ale čekala jsem něco jiného. dle komentářů nebeskou manu. ale špatná není

Dneska jsem polevku uvarila a je moc dobra. Dala jsem do ni sice trochu vic mouky, takze je hodne husta, ale to nicemu nevadi. Jsem jeste zvedava, co na to pritel, az ji ochutna;-) Za sebe davam bod:yes:

polévka je výborná, když jsem ji vařil, tak mi ta vůně připomněla babičku a prázdniny.
kdysi jsem ji zkoušel uvařit, ale podmáslí se mi vždycky nějak vysráželo.Tak jsem to vzdal. Ale podle tvého receptu se mi povedla a chutnala celé rodině!

Určitě vyzkouším, miluji takové polévky a hlavně kopr, dávám bodík:yes::-))

Darinocka 27. 4. 2009 18:59
Vo štvrtok budem mať domáci cmar/podmáslí/,tak si pochutnáme!Ďakujem za osvieženie pamäti.:-p

Tuhl:yes:e polévku určitě udělá mám ráda nakyslou chuť. Miluji kyselo, které dělám z chlebového kvásku. Už se moc těším.:-D:-p

Paprika, tak vyzkoušej tu z kefíru, kterou jsem dala dnes. Tyhle polévky jsou moje gusto a snad nevadí, že je jich tady více podobných, ta druhá je bez kopru. A Jendo, tobě letí plusík!:yes:

Jani, nejsem z NJ, ale okresu Nový Jičín a v Rožnově budu na Velikonoce. Plíčka je velmi obtížné sehnat, ale já vařím z vepřových srdíček a jazyků. Nemám fotečky a bez nich nechci recept zveřejňovat. V příštím týdnu bych mohl plíčka uvařit a nafotit.;-):-))

Otázka a prosba pro Jendu. Vzhledem k tomu, že čtu níže, že jste z NJ a já z blízkého Rožnova, nemáte někde ve své zásobárně také recept na plíčka na smetaně? Ty skvěle dělala maminka a naučila je i otce, který je doslova zbožňoval a když jsem měla přijet na návštěvu, tak mne s nimi hostil. Bohužel jsem si recept nezapsala a rodiče už nežijí :-( Stejně tak jsem už léta nejedla skopový guláš a nemohu se ho dohledat.

Tak tou polévkou jste mi udělal velkou radost. Zapomněla jsem na ni a přitom jsem ji měla moc ráda. Byla to také jedna z těch chutných a jednoduchých polévek, které jsem od maminky milovala. Vzpomněla jsem si ještě na jednu jednoduchou, kdy do slaného vařeného mléka maminka zavařila moučné noky. Říkali jsme tomu zástěrky:-) Bodík! :yes:

Tak to bych moc ráda ochutnala. Bohužel to asi vařit nebudu, protože manžel nesnáší kopr, ani jeho vůni (a já ho tak miluju). Takže leda až nebude doma.;-)

moc pěkné svěží fotky :yes:, polévku z podmáslí jsem ještě nejedla, nejvyšší čas jí vyzkoušet. Jendo, dík za bezvadný recept ;-):yes:

Spagetko,já taky libeček miluju,sice nejsem závislá,ale mám ho v zásobě ještě sušený a teď jsem na zahradě objevila že už vylezl,tak mám radost velikou :-D:-D:-D.No a polévky tohodle typu mám nejraději :yes::yes::yes:

Eli, tím jsem si jistý.;-):-*:-)):yes:

Podmaslanku jsem vyzkoušel, je skvělá a osvěžující.:-p Posílám plusíka.:-!:yes:

Jendo, doufám, že ta naše "výměna receptů" dopadne dobře podle očekávání...:-D:-*:-D

Eliz, vždyť tys mne inspirovala svým receptem http://www.toprecepty.cz/recept/4468-stavnate-kure....;-):-) Určitě na něj dojde, až opadne velikonoční frmol.:-O

Tak tahle podmaslanka musí být dokonalá!! :-p
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají :-)).

Ze mne si manžel dělá legraci, že jsem schopná si dát libeček i na ovocné knedlíky :-8 a že mě nezajímá, jestli máme třeba cibuli nebo česnek, ale především musí být zabezpečen přísun libečku (ten dávám i do tvarohovopažitkové pomazánky) - jsem na něm závislá :-8;-):-p:yes::yes: a taky jsem donutila libeček, aby mi rostl v květináči aspoň trochu i v zimě ;-)

Jendo,takové polévky jsou nejvděčnější,nejlepší a dělali se od pradávna. Ten kopr zamražuji jako ty, jen trošku pokrájený a vždy vyndám kousek. Je to bezvadný mít ho stále po ruce.;-):-)Polévku znám osobně, tak ti letíííí bodík:yes:

Špagetko, už se těším, až si na zahrádce utrhnu první snítku libečku.:-p O použití libečku by se snad dala napsat celá kuchařka. Děkuji za bodík.:-8:-))

Špagetko, libeček, to je věc. Tahám ho na zahrádce očima, nedovedu si bez něj představit vaření. :-)):-p

Jendo - super, jednak ty jsi z N.J. já z Jizerek a tuhle polívku mi babička vždycky vařila :-*:-*, jen ještě do ní dávala libeček - bez něj se u nás snad žádná polívka neobešla.Kapka octíku se tam hodí;-) Také používám zmražený kopr, prakticky nezabere místo a je neustále po ruce. Jako vždy :yes::yes::yes::-p a bodík

Tématické fráze:
polévka z podmáslí, koprová polévka od babičky, jak zamrazit kopr, podmáslová polévka, babicciny recepty, kyselka polévka, jelení jazyk houba recept, polívka z podmáslí, polévka kyselka, kyselka recept, recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý, jak zmrazit kopr, libeček použití, jelení jazyk houba, polévka z kefíru, koprová polévka z podmáslí, jelení jazyk houba recepty, recepty koprová polévka od babičky, podmáslová polévka s koprem, polívka kyselka

Suroviny:
podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo

Přidat fotografie receptu