Friko (podle babičky)
Suroviny
Porce: asi 6
Nutriční hodnoty
Energie | 3 901 kJ / 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,96 g |
Tuky | 28,33 g |
Vláknina | 9,20 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.
Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 4. 2024 13:13
Friko: Recept vypadá zajímavě, ale........nevím, odkud je vaše babička, ale já znám friko jinak /taky podle babičky/. Pokud vím, vařívalo se jenom kolem Třeboně. Když jsme jako děti přijely na prázdniny, pvní bylo - babičko, uvař nám friko. Dala nám košík a poslala na houby. A teď ten recept - dají se vařit kroupy, osolíme, okmínujeme. Když jsou téměř měkké, přidáme brambory a houby. Zalijeme záklechtou ze smetany a mouky, povaříme 20 minut.Klepneme do frika 3 vejce, nemícháme, necháme srazit na větší kusy. .Nakonec přidáme kopr a ocet. Někdo přidává divoké koření- bobkový list a nové koření, já ne. Je to luxusní polévka, vzpomínka na mé dětství. S touto polévkou jsem před lety vyhrála v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech soutěž Polévka roku z asi 400 přihlášených. Poslala jsem recept, vybrali mě, jela jsem ji tam uvařit a vyhrála. Pokud ji budete vařit, přeju dobrou chuť.
3. 8. 2019 22:06
yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.
2. 8. 2019 08:20
Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 3 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 4 hodinami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 6 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 6 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 7 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 7 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Další recepty
Tématické fráze: polevka friko top recept fryko recept na friko
Suroviny: cibule, brambory, kmín drcený, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, podmáslí, vejce, pažitka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
3 názory