Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indické bezlepkové placky profesionálně; 45% hydratace

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 4 malé nebo 2 velké

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 280 kJ /
784 kcal
Bílkoviny20,00 g
Tuky4,00 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 802 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy160,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zrna rozemeleme v mixéru nebo tradičně na kameni. Přesejeme a co nám zbude v sítu opět rozemeleme a takto postupujeme stále dokola, dokud nám v sítu nic nezbude. Krok 2: Mouku pomocí lžíce smícháme se solí a vařící vodou. Odvážíme na váze 60 g až 70 g kousky těsta a uděláme z nich kuličky. Kuličky dáme na vymaštěný talíř a přikryjeme utěrkou. Necháme 30 minut odležet. Krok 3: Ubrouskem vymastíme pánev a necháme jí rozehřát na mírném až středním výkonu.
Vezmeme si dva igelitové sáčky určené na jídlo a namočíme je. Vytvoříme věž: igelit, kulička, igelit. Krok 4: Kuličku zploštíme rukama, talířem nebo válečkem. Poté z kuličky odlepíme vrchní sáček a položíme si jí na dlaň. Stáhneme z ní opatrně i druhý sáček. Placku položíme na pánev, hodně pokropíme vodou a přiklopíme. Zhruba po 2 minutách placku otočíme, opět pokropíme a přiklopíme. Krok 5: Pečeme zhruba další 2 minuty a placku poté dopečeme buďto: zopakujte pečení z obou stran a přitlačujte placku podběračkou nebo ji vhoďte do ohně plynového vařiče a jakmile se nafoukne, vyndejte ji kleštěmi a nebo ji dopečte pomocí flambovače. Dejte placku na talíř a potřete jí máslem či jiným tukem.

Zveřejněno 13. 12. 2015

Poznámka autorky arrefeena

Tato placka se jmenuje ROTLA např. Bajra Rotla

Mouka a zrna se dají sehnat v indických obchodech, v eshopech nebo ve zdravé výživě.

Lze použít jáhly, pohanku, rýži, proso, lipin, cizrnu, besan gram flour, ragi, bajra, juwar apod.

Bezpepkové rotly jsou v Indii tradičně jezeny na venkově a v zemědělských oblastech, kde mají lidé velmi malé platy a nemohou si dovolit pšeničnou mouku, která je pro ně luxusem, který si dopřávají jen výjimečně nebo vůbec.

Pro mnohé lidi je to však vůně a chuť domova a tak tuto mouku shánějí i poté, co se odstěhují na západ. Na tom ovšem vydělávají prodejci a mouku přeceňují, takže na západě vyjde dráž než kvalitnější pšeničná atta. Tyto mouky rychle žluknou, takže se doporučuje umlít si vždy čerstvou mouku nebo ji po přinesení z obchodu uchovávat max. několik týdnů v lednici.

https://www.youtube.com/watch?v=iUJK6pIzPY8

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indické bezlepkové placky profesionálně; 45% hydratace

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNwv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Indické bezlepkové placky profesionálně; 45% hydratace

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jNwv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
bezlepkové placky, mouka ragi recepty, placky na platu na ohni, indické proso, indické recepty, recept na indické placky, chapati bezlepkove, plat na placky, bezlepkova placka

Suroviny:
mouka bezlepková, voda, sůl, máslo, mouka

Přidat fotografie receptu