Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Richard Novak Richard Novak

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 683 kJ /
5 182 kcal
Bílkoviny258,04 g
Tuky350,17 g
Vláknina77,06 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 20,89 g
Sůl51,38 g
Sacharidy213,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou. Krok 2: Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Krok 3: Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka. Krok 4: Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Krok 5: Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme. Krok 6: Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Krok 7: Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Krok 8: Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Krok 9: Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky. Krok 10: Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.

Zveřejněno 30. 1. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NyPm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NyPm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

hosta:Souhlasím se spoustou čerstvé zeleniny, která krásně zahustí omáčku, ale také ji raději připravuji dohromady s masem Škoda šťávy, která vyteče z masa a přidá omáčce na chuti. :-)

bojda: v tomto případě přidání kradeného obrázku, protože svíčková, kdy je maso a zelenina připravováno každé zvlášť a chuť omáčky je ovlivněna jen vývarem, moje představy o svíčkové nenaplňuje.

hosta:hodnotíš papaní nebo obrázek:-?

fotka smazána

hezké - ale fotka asi nebude tvoje, že? jde o foto volně stažené z netuhttps://pixabay.com/cs/kuchyn%C4%9B-vynikaj%C3%ADc..., uveřejněné u tohoto textu http://www.hobbys.cz/recepty/pohlreich-svickova-na...

Též bych si pochutnala;-):yes:

Rozhodně nádherná barva omáčky :-) Miluji svíčkovou :-p

Tématické fráze:
š hobby, příprava svíčkové, svíčková na smetaně videorecept, svickova s cerstve zelenina, svíčková na smetaně s čerstvé a zeleniny, svickova z cerstve zeleniny, svíčková obrázky, svíčková se smetanou, svíčková množství omačky, příprava svičkové omáčky, jaké maso patří na svickovou, svíčková se špekem, svíčková z čerstvé zelenina, jake koreni patri do svickove, obrázky svíčkové omáčky, svíčková priprava, síto na svíčkovou, recept svičková ze spoustou zeleniny, svíčková na smetaně s brusinky obrázky, co je potřeba na svíčkovou

Suroviny:
olej, pepř mletý, špek uzený, sůl, svíčková hovězí, kompot brusinkový, citron, máslo, smetana na vaření, citron, petržel, bobkový list, cukr, kůra citronová, sůl, tymián, mrkev, vývar hovězí, cibule, celer, koření nové koření

Přidat fotografie receptu