Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 2-3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 743 kJ /
655 kcal
Bílkoviny19,01 g
Tuky6,60 g
Vláknina9,64 g
Cholesterol 24 mg
Sodík 176 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy125,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme na jemno. Vymačkáme z nich vodu do misky. Krok 2: Po odstátí vodu slijeme a usazený škrob vrátíme k bramborám. Krok 3: Přidáváme mouku tak, aby se z toho daly tvarovat knedlíčky. Osolíme. Krok 4: Vhazujeme do vroucí vody, po chvíli odlepíme ode dna a vaříme asi 20 minut. Mléko s cukrem a povidly pořádně rozmícháme. (já jsem to projela tyčovým mixérem). Krok 5: Na talíři přeléváme horké knedlíčky studenou omáčkou a sypeme perníkem.

Zveřejněno 5. 3. 2016

Poznámka autorky mika59

Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJMO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RJMO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Moje teta je občas dělá. Halečky však přeleje slaninou a jednotlivé sousta se pak namáčejí v šimleně, která je v extra mističce bokem. Snoubí se tu slaná a sladká chuť s horkým a stedeným. Jíme to dvěma vidlička, takže je to vrchol domácí exotiky:-)

majda 2: Ano, pocházím kousek od Opavy. Rádi jsme tam jezdili nakupovat.:-K:-K

:-))Teď jsem narazila na tento recept a musím hned reagovat.Šimlenu jsem si dělávala jako malá holka,když bylo na něco chuť,do hrníčku mléko,přidala se povidla a vidličkou rozmíchala,pochoutka mého dětství.Halečky se u nás říkalo taky - ne knedlíky,ale halečky.Bydlím za Opavou,předpokládám,že i ty miko59,pocházíš od Opavy:yes::-p přidávám bod za starodávný,oprašený recept:-K

Hmm, to mi vůbec nic neříká..myslím ten název a to jsem ze Slezska! :-D
Šimlena s halečkami, ale povidlovou omáčku máme moc rádi :-)

54janina54: Já jsem tu omáčku nedělala taky hodně dlouho a po ochutnání jsem si ji opět oživila.;-):-K
yanull: díky za příspěvek, moc mě potěšil,:-K a všem vám děkuji za milé komentáře :-K:-K:-K

Jelikož tento název halečky čtu poprvé, tak jsem se o nich chtěla dovědět více a pokud to autorce nebude vadit, přidávám to, co jsem objevila a spolu s tím 5. bodík :-p:-K
„Halečky", klobásy s černou máčkou, zelí a kobzole, toť národní pokrm Slezáků. Halečky, dále od hranic v Prusku „kluśky" zvané, přikusují se k většině jídel. Ječné halečky jsou daleko oblíbenější než ze žitné mouky. Halečky mohou se nadíti slívami, třešněmi, jablky, hruškami, podle čehož dostávají jména; též se jen omastí a pak jedí.

mika59: připomněla jsi mi dětství u babičky :-K povidla byla domácí v dostatečném množství a když jsem přečetla název, vrátila jsem se o 50 let zpátky :-D jsem ze severu Moravy, tak vím o co se jedná

Název neznám, recept jo, i když trošku jinak - máme tam navíc skořici pomletý hřebíček a badyán, povidlová omajda, která se podávala k tzv.prázdným, tedy neplněným knedlíkům, jak píše autorka v Poznámce a s těma rozinkama k uzeným žebrům to byla sváteční mana nebeská. Díky za připomenutí:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

Navir: Jsem to trochu upřesnila.;-)

Škoda, že by mě tento krásný recept nenapadl hledat pod tímto názvem ;-(

:-O Stejné chlupaté knedlíčky - já spíše noky - dělala včera. Ale byly se zelím a uzeným. Nikdy by mne nenapadlo dát je se sladkou omáčkou. Pár noků ještě zbylo, tak vyzkouším.

Název pro mne taky zcela neznámý, zajímavé jídlo, jako většina lidových receptů :yes:

No už kvůli tomu názvu:-D.... v životě jsem neslyšela, neviděla, nejedla, tak ukládám, je to parádní:yes:

Super! Sladká jídla moc nemusím, ale povidla mám ráda,navíc mě láká ta téměř bezpracná příprava, takže tohle asi vyzkouším:-p:yes:
A název se mi taky moc líbí, slyším to poprvé...holt rozená Středočeška, no..:-S:-D:-K

Tématické fráze:
vánoční povidlová omáčka, slezská černá omáčka, povidlova omacka s orechy, černé halečky, švestkova omáčka šimlena, vanoční šimlená, kynute knedliky šimlena, cerna omacka vanoce lidovy název, šimlrna, slezská černá sladká omáčka - recept, studená švestková omáčka recept, příprava vánoční povidlové omáčky, sladka omačka šimlena, vánoční omáčka za studena, povidlova omacka sladká, povidlova vanocni omáčka, vánoční povidlova černá omáčka, sladká povidlova omáčka, omacky k zebrum, studená omáčka z povidel mléka

Suroviny:
mléko, povidla švestková, cukr, perník strouhaný, brambory, mouka hrubá, sůl

Přidat fotografie receptu