Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mátový sirup do sodovky

Tento sirup je vyroben z čerstvých lístků máty, které dodávají intenzivní a přirozenou chuť. Stačí jen pár lžiček sirupu přidat do sodovky a vznikne osvěžující nápoj, ideální pro horké letní dny. Kromě toho, že mátový sirup osvěží, má také pozitivní účinky na trávení a celkovou pohodu.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 002 kJ /
4 064 kcal
Bílkoviny1,26 g
Tuky0,72 g
Vláknina4,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 010,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vřící vody vhodíme krájenou mátu a kolečka citronu, přivedeme k varu a jen krátce povaříme.
Zakryté necháme vychladnout do druhého dne. Krok 2: Po 24 h scedíme, bylinky vymačkáme a v tomto "čaji" rozmícháme cukr a kyselinu citronovou. Lépe a rychleji se rozpustí, pokud trochu zahřejeme. Krok 3: Steriluji při 80 °C po dobu15 minut.

TIP: Máta peprná - využití v kuchyni

Zveřejněno 20. 7. 2016

Poznámka autorky cathleen

Recept mám od kamarádky. Máta je už rozrostá po celém dvoře, málem se tlačí i do domu... :)) Nejvíc nám chutná peprmintová, ale i ty ovocné jsou dobré.

Sirup dáváme do sodovky nebo jen vody k pití, hodí se i do čaje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátový sirup do sodovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VVm9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mátový sirup do sodovky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VVm9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Hella: dobrý nápad, Heli :yes:

Ideální k použití je do doby, než se objeví květy, to je nejaromatičtější. Já ještě přidávám špetičku zeleného potravinářského barviva.

karmela: Mátový sirup dělám každý rok. Kromě kyseliny, přidávám také celý citron / uvařím spolu / a je opravdu výborný. Musí to mít vyváženou sladkokyselou chuť, aby vynikla máta. Zkusila jsem bez kyseliny a nebylo to ono. Do každé láhve před plněním, ještě přidám pár snítek čerstvé máty, pro lepší dochucení směsi. Sirup dělám z dobře dozrálé voňavé máty na konci června, nebo začátkem července, kdy je nejvoňavěší. Když se sklidí brzy, nebo pozdě, už to také není ono.

Nešlo by to bez kyseliny citrónové? Jinak bezva.:-)

Škoda že jsem na recept nenatrefila dřív, taky jsem měla v létě na zahradě plno máty, ale teď už je sušená na čaj :-) Příští rok určitě vyzkouším :yes:

AnnaB.: Díky. :-KPokud půjde, tak recept uložit a příští rok - jako když ho najde;-)

:yes::yes::yes:<3:-K

Líbí se mi to:yes:, určitě udělám. Máty mám plnou zahradu.:yes:

Tématické fráze:
mátový sirup za studena, domácí mátový sirup za studena, mátový sirup za studena recept, mátový sirup top recepty, mátový sirup, mátový sirup recept, sirup z máty recept, domácí mátový sirup recept, sirup z citronu, máta peprná recepty, recept mátový sirup za studena, recept na mátový sirup, mátový sirup s citronem, matovy sirup do vody, citronový mátový sirup recept, máta s citronem sirupy postup, bezový sirup s meduňkou a mátou, recept sirup máta citron, sirup z máty za studena, sirup z citronove maty recept

Suroviny:
máta, voda, citron, cukr, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu