Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka z plecka

Domácí výroba různých surovin a produktů, které jinak koupíme v obchodě, získává na oblibě. S pečením pečiva se seznámil už snad každý, ale co takhle vyzkoušet přípravu domácí šunky? Z libového plecka si ji oblíbíte.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 3 dny uležení masa

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 3 dny uležení masa)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 996 kJ /
1 194 kcal
Bílkoviny199,00 g
Tuky42,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 8,10 g
Sůl17,50 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso bez blanek a tuku rozdělíme na třetiny. Krok 2: První nařežeme na větší kusy, druhou část nakrájíme na kostky o hraně 1-1,5 cm a poslední třetinu velmi jemně umeleme. Krok 3: Sůl, Pragandu a cukr smícháme a celou směs rozdělíme na tři masové hromádky, k umletému masu přilejeme i vodu. Krok 4: Vmasírujeme do masa a všechno uložíme v dobře uzavřených obalech na 3 dny do lednice. Krok 5: V den výroby všechny tři části masa promícháme dohromady (dobře to jde v robotu, hákem na těsto). Krok 6: Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček, masovou směs do něj urovnáme, natlačíme, šunkovar uzavřeme a dáme vařit. Krok 7: Šunka vaříme při 80 °C, přibližně hodinu na kilo hmotnosti masa. Krok 8: Na její vaření používáme elektrický zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou, takže těch 80 °C nemusíme hlídat. Vaříme ji min. 90 minut (někdo vaří i plné dvě hodiny). Krok 9: Krájíme až po 12 hodinách, dobře vychlazenou z lednice.

TIP: Jak zavařit maso

Zveřejněno 6. 8. 2016

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka z plecka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9ro

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí šunka z plecka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9ro

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (38)

Nechce se mi věřit, že za hodinu se kilo masa při 80°udělá... Já dělám vždy dvě hodiny :-)

PepaD: Pepo, všude čtu, že se šunka "vaří" hodinu na kilo masa. Znovu jsem se tedy ptala včera manžela, jak dlouho ji vaříme my, prý ke dvěma hodinám...tak časy v receptu upravím, díky za názor.

sto lidí sto chutí já dávám na 1kg masa 1 deko soli.at je sul jaká koliv.a jsem spokpjený.

Přidal jsem obrázky šunky z plecka. Jak jsem uváděl , sůl mi plně vyhovovala a jsem asi na 15g/kg masa. Tak nevím , mám blbou chuť nebo ,nebo sůl, nebo špatnou váhu???Ale je nová a s rozlišením 1g.
Zdraví Vás Milan P.

Milan P.: Milane, děkuji za postřehy a fotky nádherné šunky:-K:yes:

Milan P. 9. 9. 2016 20:19
Víte , myslím si , že každý má kus pravdy. A mohli bychom se tady dohadovat, kdo větší! Má kus pravdy , kdo říká, že v létě se solí více. Ale i ten , kdo to nechává na kuchaři, nebo na strávnících. Záleží velice i na pekařích! Za svůj život jsem se poučil, že je daleko lepe n e d o s o l i t ,než přesolit ! Alespoň tak to vidím já , ale záleží na chuti ! Příště se dá opravit a bude bezvadné.Jen příklad! Trvalo mi 3 várky vepřových konzerv ,než jsem trefil to správné množství soli. A Možná by se to někomu třeba zdálo neslané, nebo snad přesolené, nevím! Jsem jen amatér, ale před dobrým kuchařem ,
smekám !!!!
Omlouvám se za to dlouhé povidání. Zdravín Vás všechny. Milan P.

Milan P. 8. 9. 2016 14:57
Můj předřečník měl v něčem pravdu a stalo se mi to několikrát a už mám zlost. Nemyslel to špatně , pouze to vyjádření. Myslel asi to že pokud jsem podle přepisu 20g soli na 1kg masa dal do klobás, tak jsem je vyhodil. Sůl jsem snižoval na úplné minimum. Nyní jsem asi na 15 g/kg. Víte ono záleží i na SOLIVOSTI soli a jakou sůl použijeme i chuti kuchaře.Mnoho faktorů a to si málokdo uvědomuje.A to nešťastné vyjádření? .....V podstatě na tom něco je. Tím nechci
kritizovat , ale nyní práve jsem dal do šunky jen 15 g soli/kg masa a uvidíme. Zdravím.
Milan.

pavelk: jasně - to už je pak na zkušenostech a chutích každého individuálně. Já jen hledala nějaké, jestli existuje nějaké "pravidlo":-)
Osobně bych tedy asi poprvé osolila méně a až pak se podle toho, jak mi bude chutnat, zařídila.

Zobrazit 5 starších odpovědí

:-(( Všichni jste nadšeni, ale víte kolik je 15 g soli a 5 g Pragandy ? To by muselo být tak slaný, že se to žrát nedá. Uvařil to autor, nebo někdo z nadšených ? Přemýšlejte.:

BENITO: ano, autor to uvařil a jíst se to dalo a moc dobře.
Vyjadřujte se slušně, prosím - jestli vy žerete, my ne. U nás se jí.

Taky děláme doma šunku stejným způsobem. Dávali jsme tam i pragandu, ale pak jsme se dozvěděli, že je to vlastně jed a to nám zkazilo dojem ze zdravého výrobku. Bez pragandy ale má našedlou barvu.

cabak: pokud bys chtěl/a šunku v kvalitě bio apod, určtě Pragandu nepřidávat. Ale jed - to ne, to určitě není. Vždyť se přidává (nebo jí podobné) i do kupovaných masných výrobků :-) a pokud je nejíš denně a velké množství, ta trocha v domácí šunce se 100% masa určitě neublíží. ;-)

Já vařím šunku v troubě na horkovzduch. Šunkovar dám do hrnce s vodou (studenou), dám do trouby a nastavím tak na 100 - 120°C, nesmí se začít vařit, jen takový bublinky na povrchu vody. A protože tam nemůžu měřit teplotu uvnitř masa, dělám tak 3 hodiny. Nemá chybu. Osobně preferuji kýtu, ale to je věc chuti. Zkoušela jsem také kuřecí šunku, ale to není ono, prase je prase.

Hanka: díky za nápad :-K třeba se někomu bude hodit;-)

To je bomba jdu dělat:-D

Dobrý den. Nechci hodnotit recept, ale neodpustím si poznánku, která pomůže těm méně zkušeným. Dobu "vaření šunky" je nutné počítat až od dosažení teploty uvnitř masa (tedy těch cca 80°C). Teplota vody v okolí šunkovaru není až tak důležitá a rozhodně nezaručuje, že šunka nebude po vyjmutí syrová (polosyrová).

maris: I já mám tu hliníkovou a i v ni vařím kde co 2 hodiny!

Zobrazit 7 starších odpovědí

Miroslav 8. 8. 2016 08:09
Chcel by som vedieť čo je Praganda.

Miroslav: řeznická solící směs, k dostání v každé drogerii, k doptání kdekoliv na Google.

Zobrazit 2 starší odpovědi

<3:yes:

Opravdu povedená :yes:a určitě výborná <3:-K

Děkuju :-K byla opravdu výborná, šťavnatá. Zkoušeli jsme i z kýty nebo kolena, ale z plecka je bezkonkurenční:yes:

Nádherná:yes:

Krásná šunčička :yes:

Svého času jsme dělali šunku často a nejlepší je z plecka<3. Super vychytávka je vařit ji v hrnci na zavařování:yes:, to mě nenapadlo:-) .
Máš ji krásnou:yes:

Vypadá nádherně:-Q, k tomu jeden z tvých úžasných chlebíků, trošku zeleniny a mňamka je na světě.:yes:

Tématické fráze:
domácí šunka recept, domácí šunka, domácí šunka ze šunkovaru recept, domácí šunka ze šunkovaru recepty, domácí šunka z šunkovaru recepty, domácí šunka v šunkovaru recepty, domácí šunka ze šunkovaru, šunka z plecka, šunka z šunkovaru recepty, recept na domácí šunku v šunkovaru, šunka z jednoho kusu masa, domaci sunka z plecka, recept domácí šunka, domácí šunka z plece, domácí šunka v šunkovaru recept, recept na domácí šunku z šunkovaru, recept na domácí šunku, domácí šunka z vepřové plece, domaci sunka z jednoho kusu, domácí šunka z jednoho kusu masa

Suroviny:
plecko vepřové, sůl, praganda, cukr, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu