Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Kdo by neměl rád zeleninu zavařenou ve sladkokyselém nálevu? Součástí zavařovacích nálevů je téměř vždy i ne zcela zdravé umělé sladidlo - v tomto nálevu (na okurky a další zeleninu) se umělému sladidlu zcela vyhnete.

Hodnocení receptu je 4,8 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chladnutí nálevu

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 591 kJ /
1 815 kcal
Bílkoviny8,40 g
Tuky8,55 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60,05 g
Sůl150,00 g
Sacharidy423,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny dáme do hrnce, přivedeme k varu a asi 5 minut vaříme dohromady. Krok 2: Necháme vychladnout (zatím nachystáme do čistých sklenic zeleninu) a prochladlým nálevem zalijeme zeleninu ve sklenicích. Krok 3: Utěrkou otřeme hrdla naplněných sklenic, zavíčkujeme a dáme sterilizovat. Krok 4: Délka i teplota sterilizace se liší podle druhu zavařované zeleniny. Krok 5: Koření dáváme jen do nálevu určeného na okurky, pokud by vadilo i tam, lze jej vynechat.

TIP: Osvědčené rady k domácímu zavařování

Zveřejněno 24. 9. 2016

Poznámka autorky cathleen

Co jsem četla o umělých sladidlech, přemýšlela jsem, jak je vynechat v tomto klasickém okurkovém nálevu (myslím, že i tak jich v různých pochutinách sníme dost). Kamarádky poradily, nálev jsme několikrát odzkoušeli a zelenina s ním zavařená je příjemně sladkokyselkavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xPQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xPQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

cathleen: mně právě příjde, že v ostatních receptech je mnohem více cukru. Nevím, když jsem nálev chutnala, přišel mi hodně slaný. Dělala jsem ze 2l a tedy všechny ingredience na půl.

andre.kleinova@seznam.cz: asi to záleží na chuti každého z nás, ale...recept je zcela stejný, jako každý jiný nálev na okurky, jen s tím rozdílem, že tady nepoužívám umělá sladidla. ;-) Ani soli tu není větší množství. Není možné, že jste něco špatně zvážila nebo odměřila:-?
Mrkněte a srovnejte s klasikou, která obsahuje sacharin (umělé sladidlo)

nevím proč je tam tolik soli. Recept nic moc :-(. Nálev mi přišel zbytečně slaný

vhotovka: a já děkuji za zprávu i foto! :-K

Prima recept, moc děkuji 🙃

Bajca.ch: jsem moc ráda, že i u vás doma se lák osvědčil :-) Díky za zprávu!

Naprosto skvělý lák! Jsem nadšená. Okurky jsou krásně křupavé (žádný rozdíl oproti sacharinu) a chuť je skvělá. <3 Zavařovala jsem v troubě na 200 stupňů asi 13 minut.

Prvních letošních 13 sklenic se sterilizuje. Já okurky předpěstovávám v kelímcích, tak je máme brzy a v květnu nemrzlo. Zavařuji jen " nulky a jedničky". Větší jdou na zkrmení. Také 10 litrů " močáků" už vykvasilo. Chtěla jsem jen pochválit a doporučit tento recept - lahodný a bez chemie. Cukr jsem přidala podle receptu, který je úplně nejlepší.:yes:

cathleen: nulky okurky jsou přibližně 4 cm, jedničky do 6 cm. Víc ne. " Blbě se to do sklenic rovná, o to líp pak vypadá, i jako např. dárek. Asi se přemohu a vyfotím.:-)
Krájet je do bramborového salátu by byla práce pro trestance, to si z větších, hrášku, mrkve,zrnek kukuřice a kostiček kapie připravuji rovnou směs. Jenže jednotlivé frakce musím postupně v mražáku nashromáždit. Např. teď je zatím jen hrášek a ty okurky. Poslední bude kukuřička.

Zobrazit starší odpověď

Tohle je nejlepší nálev na okurky, jiný nepoužívám. Jen do toho "svého" přidávám ještě 2-3 ks hřebíčku na ty 2 litry nálevu. A důsledně používám pouze Bzenecký ocet, je fakt nejlepší. Ten obyčejný 8% ocet je moc štiplavý. K okurkám do sklenice přidávám vždy ještě vinný list a kousek kopru. <3

Alzbetina Prk.: díky, mrknu na značku octa, který používáme. Do nálevu, pokud jde na okurky, dávám povařit i pár bobkových listů a několik kuliček nového koření. Kopr až do sklenic k okurkám :-8

Ano, poměr surovin v nálevu jsme získali v mém velmi raném dětství z Fruty v Kunovicích, byl běžný. Tenkrát se dal sehnat i lihový koncentrát koření, takže kdo nechtěl v okurkách zeleninu " pro oko", měl usnadněnou práci. Jinak cukru dávám necelých 40 dkg / myslím, že to nemusí být až tak přesně/. Octa je tam proti jiným receptům méně, takže je nálev tak akorát lahodný. Ale domnívám se, že poměr autorky receptu je dobrý. V každém případě ho zkusím, teď zrovna na řepu. Pro nás je důležitá absence chemie. I tak jí sníme ažaž. H

hospodyne: díky. Zrovna u červené řepy bych dala určitě cukru tu spodní hranici - řepa je sladká sama o sobě, také ji máme rádi zavařenou;-)

Vlasta Dostálová 25. 9. 2016 08:32
Tento nálev byl za doby mého dětství uveřejněn v Zemědělských novinách jako znojemský, ale jen s menší úpravou na 3,8 lt vody, 1,2 lt octa, 16 dkg soli, 30 dkg cukru a 50 koleček cukerinu. Do sklenice se dává hořčičné semeno, bobkový list, hřebíček, dvě kolečka křenu, mrkev, cibule a kopr a kdo co má rád. Je to také univerzální lák na vše, tedy okurky, zelí, papriky, zeleninu a houby. Musí se však sklenice sterilovat asi 25 minut při 80 st.

Vlasta Dostálová: ten poměr vody a octa si napíšu, díky:-K
Ale jinak už od loňska děláváme BEZ cukerinu - hledala jsem nějaký recept, kde by nebyl, ale ty zase obsahovaly přípravek Deko, takže zase nic....

tento poměr surovin je naprosto univezální, naše rodina ho dělá už celé věky. Jen cukru dávám o 10 dkg méně. Hodí se jak na zeleninu, tak na houby i třeba řepu. Koření a ostatní ingredience / cibuli, křen apod/ přidávám rovnou do sklenic - je to pravidelné. Je skutečně výborný a nemusíme být v křeči, když to jí děti. Bodík.:yes::yes:

hospodyne: díky :-K cukru dáváš tedy kolik? Ano, původně to je ten tolik oblíbený uni nálev, do kterého ale k 350 g cukru patří i 50 tablet sacharinu - a těm jsem se chtěla jednou provždy vyhnout.
Bez nějakého Deka nebo podobného polotovaru, jen cukr, sůl a ocet.:-)

ivulinka: díky, Ivi:-K

Takových receptů víc:yes:

Tématické fráze:
sladkokyselý nálev, nálev na zeleninu, sladkokysely nalev recept, sladkokysely nalev na houby, zelenina ve sladkokyselém nálevu, sladkokysely lak, zavařené houby ve sladkokyselém nálevu, zelenina v sladkokyselém nálevu, zelenina v nálevu, sladkokyseli nalev, zelenina v sladkokyselem nalevu recept, lák na zeleninu, sladkokyselý lák na houby, nálevy na zeleninu, sladkokyselý nálev na okurky, sladkokiseli nalyv, nejlepší nálev na okurky, houby v sladkokyselém nálevu recept, nejlepší nalev na houby, univerzalni nalev na zeleninu

Suroviny:
voda, ocet, sůl, cukr, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, semínka hořčičná

Přidat fotografie receptu