Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zázvorový sirup

Zázvor má skvělé hřejivé i protizánětlivé účinky, proto je hojně používaný v zimě, kdy řádí všelijaké virózy. Připravte si do zásoby domácí zázvorový sirup, který dále můžete použít do horkého čaje. Pochutnáte si a zaženete všechny bacily!

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

woman woman

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min + 24 hodin louhování

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Zázvor omyjeme a i se slupkou nastrouháme na jemném struhadle. Krok 2: Citrony dobře omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Krok 3: Nastrouhaný zázvor dáme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a přidáme nakrájené citrony. Krok 4: Směs přivedeme k varu a povaříme cca 10-15 minut na mírném ohni. Odstavíme a necháme směs 24 hodin louhovat. Krok 5: Další den scedíme a do tekutiny přisypeme 1 kg cukru krupice. Znovu přivedeme k varu, mícháme a vaříme asi 10 minut. Krok 6: Sirup odstavíme z plotny a jakmile částečně vychladne, vlijeme do něj vymačkanou šťávu z jednoho citronu a zamícháme. Krok 7: Vychladlý sirup plníme do uzavíratelných lahví. Skladujeme v lednici.

TIP: Jak plnit sirupy do láhví

Zveřejněno 30. 10. 2016

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí zázvorový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n9w5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí zázvorový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n9w5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Dnes jsem uvařila a vypadá to výborně <3 děkuji za vynikající receptík ;-)

Dobré to je :yes:

Mě by spise zajimalo jak se to pije ci do caje nebo jen tak na lzici:-O:-O:-O:-O jinak diky moc za inspiraci :yes:

Marcela: Jde to pít tak i tak, akorát to nedávejte do čaje vařicího. Jde to používat i do vody-naředit, dobrá limonáda.:-)

Na jak dlouho vydrží?

Renka: :-)já děkuji. Hlavně, že chutná.

Zobrazit 3 starší odpovědi

Z 1 litra toho sirupu nie je až tak veľa, tie 3 týždne by to malo v chladničke vydržať bez konzervantov. Robila som s kyselinou citrónovou, tá konzervant je. Ale tiež som držala v chladničke, minul sa do tých troch týždňov tiež. (Tiež som dala menej cukru.)

No, citron je slabý konzervant...
Citron mi tu přijde spíš pro ochucení a pro potlačení sladké chuti; tady to konzervuje především cukr, ale i zázvor:-)

Na co je tam prosím ten citron?Všechny jeho vitamíny se zničí teplou/horkou vodou ;-(

woman: třeba se mýlím, ale já bych rozhodně citron jako konzervant nebrala. ;-):-)

Zobrazit starší odpověď

Právě jsem dokončila a je moc dobrý...jen cukru jsem dala asi 750 g....děkuji,děkuji,děkuji.....:yes::-)

fifik: :-)Vážně super, tak ať vám to chutná.

Zobrazit 2 starší odpovědi

:-O:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Zázvorový sirup můžete také sterilizovat a vydrží do nekonečna.Já dávám teplotu na 80 ´C , 10 minut to stačí .Je výborný.

<3super urcite vyzkousim,zazvor se muze jist a pit denne v jakem koliv mnozstvi,je opravdu strasne zdravy:-K:-K:yes::yes::yes:

woman: :-)dekuji za pripomenuti.ale moje kamaradka je lekarnice a mam od ni informace ohledne vedlejsich ucinku.Davkovani zazvoru neni nijak omezeno,pouze ve vysokych davkach je velmi silny a ostry,coz muze vyvolat vedlejsi ucinky ,jako je nevolnost.Rovnez by ho nemeli uzivat lide s e srdecnimi problemy a diabetici.
Ale je antibakterialni a protizanetlivy.Takze se muze denne pouzivat 5g.Ale samozrejme pokud jsme zdravi muzeme kolik chceme.
Preji prekrasny vecer:-)

Zobrazit starší odpověď

:yes:, zázvor užívam ako náhradu za kadejaké chemolieky pri prechladnutí, chrípke a pod., no robím si z neho iba čaj a tzv. odpad=to čo ostane po nastrúhaní, zjem, hoci je to nie práve na <3. Čo mám robiť s ostatkami pri výrobe sirupu?
Ďakujem za odpoveď.

cecilka: Dobrý den, nevím přesně, na co se ptáte, protože zázvor se strouhá celý i se slupkou, pak se scedí a vaří se sirup, takže toho odpadu - již vyvařeného - tedy k nepoužití je minimum.

Určitě to bude dobré pitíčko:yes:

Je vařený, je tam C, skladuji v lednici, u nás vydrží nejdéle měsíc, hodně používám v kuchyni studené i při pečení.

A jak dlouho vydrží v ledničce,když se nesteriluje děkuji:yes:

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
zázvorový sirup, domácí sirup, domaci sirupy, zázvorový sirup recept, recept zázvorový sirup, domácí sirupy recepty, zázvorový sirup bez vaření, recepty na domaci sirupy, zázvorový sirup s citronem recept, zázvorový sirup s citronem, zázvorový sirup recept bez vaření, recept na zázvorový sirup, domaci sirup recept, zázvorový sirup bez cukru, citronovo zázvorový sirup, recept na domaci sirup, top recepty zázvorový sirup, zázvor recepty, zázvorový sirup s kyselinou citronovou, konzervant do sirupu

Suroviny:
zázvor, voda, citron bio, cukr krupice, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu